Красимир Каракачанов: Истинският преврат в Турция се случи на другия ден

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5655149 www.24chasa.bg
Красимир Каракачанов

Тогава Ердоган удари командването на

армията и овладя съдебната система

- Г-н Каракачанов, какво стана в Турция в нощта срещу събота?

- В Турция се случи един нескопосан опит за преврат. Макар според редица коментатори това да е

провокация

на властта,

която силно намирисва на постановка. Всъщност истинският опит за преврат стана на другия ден - когато Ердоган използва ситуацията, за да разчисти всички свои противници по върховете на армията и в съдебната система.

- Турският посланик у нас обаче заяви, че списъците за уволнения на съдии нямали нищо общо с преврата, а били подготвени предварително?

- Така де. Ердоган наистина се е подготвил предварително да премахне неудобните му магистрати. И за каква независимост на съдебната власт говорим тогава?

- Превратите не са нещо ново за Турция - напоследък са на всеки 10 г., но защо този не успя?

- Рано е за категорични изводи. Но е истина, че толкова нескопосан опит за преврат в историята на Турция за последните 100 г. няма.

- Наблюдатели са притеснени от странното поведение на началника на Генералния щаб, който уж бе заложник на метежниците, уж на мястото му назначиха командващия Първа турска армия, а след това изведнъж се върна на поста. Появиха се мнения, че той е фигурата, участвала като “кукла” в подготовката на преврата, но така, че да не успее.

- Има и подобна версия. Трудно е обаче да се потвърди, но тези 3000 арестувани военни все някога ще почнат да говорят.

Още от времето на Кемал Ататюрк турската конституция и турската административна система залагат на армията и магистратите да предотвратяват връщането на ислямизма като политически фактор.

- Призивът на Ердоган в нощта срещу събота хората да излязат срещу танковете не бе ли призив към гражданска война?

- Да и показва, че Ердоган е готов на всичко

с цената на втора

гражданска война - една вече се води срещу кюрдите, за да запази властта.

- След този случай турската армия надежден съюзник ли е?

- Дали турците са надежден съюзник, трябва да преценят експертите от НАТО. Но безспорен факт е, че откакто е на власт, Ердоган доста често води собствена политика, която не се съобразява нито с НАТО, нито с ЕС, към който уж се стреми. Убеден съм, че изобщо няма намерение да влиза в ЕС, а просто изнудва Брюксел за икономически и политически отстъпки. Неговата амбиция е да възстанови влиянието на Турция върху териториите на бившата Османска империя. Той дори си въобрази, че може да бъде четвърта велика сила след САЩ, Русия и Китай, а в нашия регион да определя световната политика.

- Как коментирате линча, който тълпата изля върху войници, които са изпълнявали заповеди да участват в антитерористично учение? Защото, ако не се подчинят, отиват на военен съд?

- Отношението към войниците бе, меко казано, варварско. Ако някой е за съд, да търсят тези, които са издали заповедите. И защо забравяме, че

от 180-те жертви

повечето са

войници,

по-малко са цивилни. Тълпата, която отряза главата на млад войник и малтретира други, ли е турският народ? Защото по улиците на 18-милионния Истанбул да излязат 100-200 хиляди души, е направо прашинка.

- Какви изводи трябва да си направи българската политическа класа?

- Че Турция на Ердоган е държава, към която трябва да сме много внимателни. Да държим добър тон, но да очакваме всякакви изненади. Защото намесите във вътрешните ни работи откъм Анкара се засилиха неимоверно - както по линия на шпионажа, така и по линия на финансиране на главнотото мюфтийство и една политическа партия. Както казват старите хора - с Турция достлукът трябва да е коляното - много внимателно. Вече никой не се съмнява, че Турция се ислямизира и този процес ще се задълбочава.

- Много внимателно в какъв смисъл?

- В смисъл, че Ердоган е много непостоянен със своите партньори. Например той бе инициатор за скандалната черноморска флотилия. Само че седмица по-късно самият той се отказа от идеята насред Брюксел.

- А ако наистина се бяхме съгласили да се включим във флотилията?

- Щяхме да направим поредната фатална грешка в отношенията си с Русия. Ами какво бе отношението на Ердоган към Израел - държавата, с която Турция десетилетия наред поддържаше приятелски контакти?! Срещу приятел не се организира такава груба провокация, както се случи с помощите за ивицата Газа. Защо забравяме, че Ердоган подведе най-близкия си партньор след Втората световна война - САЩ?! Във войната в Ирак той демонстративно отказа на американците да им предостави военната база в Инджирлик.

Съвсем наскоро

излъга и руския

президент

Владимир Путин Както се прегръща с него и обеща реализацията на огромни енергийни проекти, така без никакво колебание нареди свалянето на руския самолет на границата с Ирак. И 6 месеца по-късно се извини, все едно нищо не е станало. Как да вярваш на такъв партньор?

- Все по-често ме питат възможен ли е у нас подобен сценарий с армията?

- Не дай боже нашата армия да се намесва по такъв начин. А и мисля, че тя просто не е в състояние. Офицерският корпус е докаран до такова положение, че едва ли ще се разбунтува, по-скоро ще хвърли фуражката и ще напусне армията.

- Както и прави напоследък.

- Политическите вмешателства в армията доведоха до това висшият офицерски състав по-скоро да се нагажда според управляващите, вместо да си казва честно мнението. Днес армията ни няма самочувствието да изрази собствена позиция, защото първо - бе жестоко смачкана по политически причини още в годините след 1944 г, и второ - бе унижена с уволнения и съкращения след 1989 г. За жалост

днес няма

офицери като

Борис Дрангов,

който не се колебаеше да заяви пред властимащите, че българският войник не трябва да слугува, а да служи на България.

- Вашата идея за връщане на казармата става ли по-актуална?

- Става, защото случващото се в Турция е поредното доказателство, че светът около нас е все по-несигурен, а България - все по- неподготвена да посрещне такива предизвикателства.

- Тези дни премиерът Борисов обяви, че вече е говорил с вас за предстоящи промени в кабинета? Какво ви каза?

- Миналата седмица се виждахме 2 пъти. Преди Иран и като се върна. За конкретни имена и постове обаче не сме говорили. Той потвърди, че ако ГЕРБ загуби вота, ще има предсрочни избори. И ако има промени в кабинета, ще са след изборите. Не ми е работата аз да му казвам кого да сменя.

- Но сигурно имате мнение кои министри са за смяна?

- Имам, разбира се. Но не искам да създавам излишни смутове. Говорихме по принцип какви политики да се провеждат - за демографската ситуация, за битовата престъпност, за външната политика.

- Защо отказахте на БСП коалиция за президентските избори ?

- Защото нашата идея е да направим патриотичен национален блок, който да е решаващ фактор, а не да се лепваме за този или онзи.

- А защо тогава отидохте на преговори?

- Не сме преговаряли, просто ни поканиха на среща, защото във вътрешното им допитване след АБВ и “Движение 21” третият най-харесван партньор е ВМРО.

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си