Защо не успя WhatsApp превратът в Турция?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5665365 www.24chasa.bg
Комуникацията в WhatsApp е криптирана, но излизайки от апликацията, разговорите на заговорниците веднага са били прехванати. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Уатсъпър” вече е мръсна дума в Истанбул и Анкара

Как е трябвало да протекат операцията по свалянето на Ердоган и превратът в Турция, става ясно от серия разговори в приложението за чат и безплатни разговори WhatsApp, където метежниците си направили група.

Катарската телевизия “Ал Джазира” обяви, че разполага с чаткомуникацията на заговорниците. От тези съобщения личи как е бил замислен комплотът, а също и конкретните мерки, планирани от организаторите - въвеждането на военно положение и свързаните с него подробности.

Как да бъдат завзети мостовете в Истанбул и как да е организирано движението с възможност за напускане на града, но не и да се влиза.

Нискостоящите военни са получили съобщение, че от 6 ч сутринта на 15 юли се въвежда военно положение.
Нискостоящите военни са получили съобщение, че от 6 ч сутринта на 15 юли се въвежда военно положение.

Всичко това

Ген. Йозтюрк е сочен за организатор на метежа.
Ген. Йозтюрк е сочен за организатор на метежа.

е чатът на

заговорниците

Там са и списъците на високопоставените политици и военни, които е трябвало незабавно да бъдат арестувани. Най-компрометиращата информация в този чат според “Ал Джазира” са заповедите да бъде открит огън по представители на полицията, в случай че те се противопоставят на преврата. Друго съобщение от петък вечерта, което също е в този чат - заповед за откриване на огън по хотела в курорта Мармарис, където се предполага, че е отседнал Ердоган.

Както стана ясно, турският президент обаче успява да напусне хотела 30 минути преди атаката и призовава по мобилния си телефон чрез фейстайм гражданите да излязат по улиците и да се противопоставят на метежа.

Базираният във Вашингтон вестник “Ал Монитор”, специализиран в анализи за Близкия изток, излезе с подробен разказ по театъра на действията, разиграли се в Турция вечерта и нощта на 15 срещу 16 юли.

Според медията самият факт, че заговорът е бил организиран и направляван по WhatsApp, е достатъчно

красноречиво

доказателство

колко

неподготвени

са били

метежниците

Основната причина за провала на заговора е преждевременното му начало. Както стана ясно, превратът е бил планиран за друга дата, но изтичането на информация е принудило метежниците да стартират по-рано. Според комуникацията в чата всичко е трябвало да започне в 3 ч сутринта на 16 юли, но операцията е изместена 5 часа по-рано, около 10 ч вечерта на 15-и, защото заговорът е бил разкрит.

Ядрото на метежниците според “Ал Монитор” се състои от хора, симпатизиращи на Фетхулла Гюлен и враждебно настроени към Ердоган. Към тях се включили практично настроени офицери, търсещи бързо кариерно развитие и лична изгода. Останалите са по-ниски чинове, които били принудени със заплаха да подкрепят преврата, и съответно накрая са войниците в тези подразделения, които не са имали никакъв друг шанс, освен да се подчинят на началниците си.

Защо са

действали

припряно?

“Ал Монитор” си обяснява нещата така: Заговорниците са знаели, че в първата седмица на август предстои събирането на Висшия военен съвет. Това е органът, който решава за назначенията и повишенията на генералите и адмиралите, въобще рокадите във висшия ешелон на Турските въоръжени сили. Гюленистите са се притеснявали, че на тазгодишния съвет ще има яки чистки, и са решили да изпреварят събитията.

Сигнал, че предстоят промени по върховете на армията, е и случилото се по-рано в Измир, където един адмирал, двама генерали и още трима високопоставени офицери са затворени по обвинения в шпионаж.

Заговорниците са били притеснени от информация, че поне 1000 души, за които има подозрения, че са гюленисти, ще бъдат подведени под отговорност с подобни обвинения за шпионаж.

Така те решават, че няма много време и трябва да действат. Избират нощта на 15 юли. Ген. Акън Йозтюрк, който е сочен за главен организатор, е

знаел, че

началникът

на ВВС

ген. Абидин Юнал

и други ключови

генерали ще

бъдат на сватба

тази вечер,

което щяло да направи нещата по-лесни.

Организаторите на преврата са планирали да стартират операцията в 3 ч сутринта и до 5 да са превзели всички ключови позиции. По-нископоставените участници са били информирани по веригата, че в 6 ч сутринта ще бъде въведено военно положение.

Но нещата не сработили така. Към 4 ч следобед на 15 юли - 11 часа преди планираното начало на преврата - турското разузнавателно управление MИТ научава за подготовката. Твърди се, че спецслужбите са разбрали това от прехванати радио - и телефонни разговори. По-късно ще има и друга версия - че руската военна база в Латакия, Сирия, е прехванала тези разговори и руснаците са ги предоставили на турското разузнаване. Иранските държавни медии първи разпространиха тази информация.

Тъй или иначе към 5 ч следобед шефът на Генщаба ген. Хулуси Акар разбира за готвения преврат. Генералите, които не подкрепят метежниците предлагат да бъде затворено турското въздушно пространство от 6 ч вечерта и да се издаде заповед по поделения никой да не излиза от казармите.

След като тази заповед е издадена и стига до поделенията (около 7 ч вечерта), заговорниците разбират, че са разкрити, и вземат шефа на Генщаба за заложник. Те губят още два часа, опитвайки се да убедят ген. Акар да издаде заповед до всички поделения на турската армия да се включат в преврата. След като не успяват да се сдобият с негов подпис, нито да го накарат да излезе по телевизията, заговорниците се задоволяват с подписа на един бригаден генерал и стартират операцията към 9,30 ч вечерта. Звеното на превратаджиите в Истанбул допуска също грешки в бързината. Изпращат няколко подразделения, командвани от по-нисък ранг офицери на улицата, уж да разиграват антитерористични учения.

Една от големите недомислици на офицерите, които са използвали чатгрупата в WhatsApp, е

решението да

затворят двата

моста на

Босфора в петък

вечерта, когато

цял Истанбул

е навън

Апелът на Ердоган всички да излязат на улицата не е бил толкова трудноизпълним, защото хората и без това са били на улицата.

Затварянето на мостовете създава невероятна суматоха, от която всъщност заговорниците в крайна сметка губят. Хората разбират, че има заговор, а междувременно командващият Първа армия в Истанбул ген. Юмит Дюндар и шефът на специалните сили ген.- майор Зекай Аксакалъ публично заявяват, че превратът е незаконен и не е дело, зад което стои командването на Турските въоръжени сили. Това е поредният голям удар по заговорниците. Към 10 ч вечерта метежниците изпращат 12 изтребителя Ф-16 да прелитат ниско над Анкара и Истанбул с цел да уплашат хората и да ги накарат да си останат по къщите. Истеричното решение да се бомбардира парламентът е признак на това, че заговорниците са изгубили контрол над ситуацията.

Нататък събитията са ясни. Премиерът Бинали Йълдъръм излиза по телевизията, след което половин час преди полунощ и Ердоган призовава хората да се противопоставят на метежа. Прави го още веднъж в 3 ч сутринта вече от летище “Ататюрк” в Истанбул. Това, което остава на заговорниците, е да се спасяват.

Заради заговора в WhatsApp следващите дни турските служби за сигурност масово проверяват мобилните телефони на отделни турски граждани. А думата “уатсъпър” вече се е превърнала в мръсна.

  • И “морков” срещу неразумното шофиране

    И “морков” срещу неразумното шофиране

    Черните статистики по българските пътища не престават да стряскат. Пътна полиция отчита намаление на катастрофите, ранените и загиналите, но това вероятно е резултат и от факта, че през пролетта движението на коли по пътищата значително намаля заради коронавируса. С други думи, проблемът продължава да е как да променим неизтребимата нагласа на
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си