Без Европа ще се свлечем до руско-турска провинция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5668455 www.24chasa.bg

Ние не можем да си позволим друга позиция, освен тази на категорична защита на европейската интеграция и обединена Европа. Без Европа и атлантическите гаранции за сигурност ние ще се свлечем за броени дни до статута на руско-турска провинция.

...Кое е изгодно за нас - Анкара и Москва да си партнират или да са в конфликт? Има една африканска поговорка, според която “независимо дали два слона се бият, или правят любoв, те изкореняват тревата под краката си...”. Не е трудно да се досетим, че ние сме в ролята на тази трева - особено ако Евроатлантическата общност продължава да изпитва турбуленциите, свързани с ценностна поляризация и проблемна сигурност.

Ние сме длъжни да заемаме откровена позиция в услуга на нашите интереси в Брюксел и във Вашингтон.

Тези дилеми ще стават все по-остри и все по-трудносъвместими. Но все по-често ще ни се налага да съвместяваме решения, произтичащи от формални парадокси и позиции на взаимно отрицание. Политиката е изкуство, но то се основава на знание и опит. Не успяхме да стабилизираме своята държавност в двете десетилетия след 1989-а, когато светът бе спокоен и благоразположен към нас. Ще трябва да го направим днес - в много по-неблагоприятни условия.

(От фейсбук

със съкращения)

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Връщайте децата в училище, за добро е!

    Лош пример дава училището в Ботевград, в което при една проверка се оказа, че 57% от децата отсъстват от часовете. Това е прекалено висок процент, за да се очаква в края на годината какъвто и да било добър резултат. Представете си класна стая с 25 ученици, а на чиновете има-няма десет-единайсет деца.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в