Без Европа ще се свлечем до руско-турска провинция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5668455 www.24chasa.bg

Ние не можем да си позволим друга позиция, освен тази на категорична защита на европейската интеграция и обединена Европа. Без Европа и атлантическите гаранции за сигурност ние ще се свлечем за броени дни до статута на руско-турска провинция.

...Кое е изгодно за нас - Анкара и Москва да си партнират или да са в конфликт? Има една африканска поговорка, според която “независимо дали два слона се бият, или правят любoв, те изкореняват тревата под краката си...”. Не е трудно да се досетим, че ние сме в ролята на тази трева - особено ако Евроатлантическата общност продължава да изпитва турбуленциите, свързани с ценностна поляризация и проблемна сигурност.

Ние сме длъжни да заемаме откровена позиция в услуга на нашите интереси в Брюксел и във Вашингтон.

Тези дилеми ще стават все по-остри и все по-трудносъвместими. Но все по-често ще ни се налага да съвместяваме решения, произтичащи от формални парадокси и позиции на взаимно отрицание. Политиката е изкуство, но то се основава на знание и опит. Не успяхме да стабилизираме своята държавност в двете десетилетия след 1989-а, когато светът бе спокоен и благоразположен към нас. Ще трябва да го направим днес - в много по-неблагоприятни условия.

(От фейсбук

със съкращения)

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,