Доносът на Михайлов е част от атаката срещу Бокова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5680600 www.24chasa.bg

Но сезонът на канарчетата отдавна е в миналото

Доносът на г-н Евгений Михайлов против Ирина Бокова не е нито случаен, нито епизодичен, нито с него атаката срещу нея ще приключи. Част е от много голяма кампания, която се провежда вече поне година, откакто стана ясно, че Ирина Бокова е възможен кандидат за поста генерален секретар на ООН.

Първоначално мислех, че кампанията се води от болната амбиция на еврокомисаря г-жа Кристалина Георгиева. Но впоследствие се изясни, че организацията е по-голяма от амбициите на българската еврокомисарка и цели

торпилирането

на Бокова заради

нейни други

конкуренти

Кампанията срещу Бокова имаше много епизоди. Още предишното правителство беше я номинирало като български кандидат. Когато дойде новото правителство, то дълго време нито потвърждаваше тази номинация, нито я отричаше. Нещо повече - имаше епизод, в който шефът на ООН се срещна с г-н президента на България Росен Плевнелиев, който му каза, че от наша страна има женска кандидатура за поста, при това блестяща, но не спомена Бокова. Тогава започна да се върти сценарий, визиращ уговорка, за която всички следящи скандала знаят: Кристалина Георгиева става генерален секретар на ООН, като

освобождава

поста за

президента

Плевнелиев Срамно не само като морал, но и интелектуално.

Първо, Кристалина Георгиева няма абсолютно никакъв шанс да стане шеф на ООН просто защото Бокова е шеф на ЮНЕСКО. Не може вторият човек в ООН, а това е шефът на ЮНЕСКО, да е българин и първият човек там също да е българин. Абсурд! И това много пъти беше подчертавано. Въпреки това те разиграваха тази комбинация, ламтейки като балъци за химерично обещани постове. Какво се оказа? Оказа се, и това се видя сега на изборите, че г-н Гутерис има сериозна амбиция за поста генерален секретар на ООН, солидно подкрепена от фактор като г-н Барозу. Той какво ли не направи, за да издигне Кристалина Георгиева за този пост и да отстрани Бокова.

Смисълът бе да се торпилира българската кандидатура, за да остане португалецът без конкуренция. С Бокова като конкурент обаче не е лесно, защото, първо, е ред на Източна Европа, а не на Западна да има човек на този пост. Второ, има силни стремежи избраникът да е жена, а не мъж. Това изискване е свързано със ситуацията в момента, с тероризма, с положението на Арабския свят. Изобщо

жена да стане

генерален

секретар на ООН,

е много

важен жест

Така че, ако г-н Гутерис загуби, може да загуби от жена източноевропейка. Затова беше толкова важно да саботират кандидатурата на Бокова. Защо мисля, че това е доказано? Защото се оказа, и това е истински позорно и дори плашещо за държавата ни, че португалски емисар месеци наред е обикалял Албания, Македония, Унгария и други страни с предложение еврокомисарката Кристалина Георгиева да бъде издигната от тях като кандидат за поста.

И какво получаваме? Всички знаят, че българите се топят един друг,

разказва се

историята с казана,

в който всички се дърпаме за краката надолу. Но извън това получаваме истински държавен скандал. Защото Кристалина Георгиева не е свободен електрон. Тя е държавен служител, и то висш, изпратена с български пари, на държавни разноски, по политическата воля на българската власт да работи за България в ЕС.

Вместо да прави това, тя организира торпилиране на официалната държавна кандидатура за поста Ирина Бокова. Фактът е, че представител на българската държава в ЕС прави опити да спечели поста чрез друга държава. Аз питам обаче - а къде е в този момент министърът на външните работи? Къде е министър-председателят? Що за сцена му правят? Представяте ли си позора за България, ако Албания беше подкрепила Кристалина Георгиева за поста?

Ако българският

еврокомисар

стане кандидат

на Албания?

Та Албания дори не е член на ЕС... Това, за щастие, не се случи и тяхното външно министерство изрази позиция в албанските медии, че няма да го стори.

Но ако се беше случило, щеше да е нечувано, скандално, арогантно поведение, толерирано от президента и впрочем рязко насочено срещу премиера в случая, защото кандидатурата на Бокова е негова.

И тази гнусотия, която Михайлов извърши с писмото си срещу Бокова, е елемент от строго действащ щаб. В него без всякакво съмнение влиза г-н Алекс Алексиев, който разказва как Боков-старши заклал баща му. При цялото ми уважение към страданието на неговото семейство, извършителят, както се разбра, не е Боков. Както се оказа, по това време той дори не е живеел в София.

Кампанията мина и през серия от доноси в наши и чуждестранни медии, част от тях очевидно платени. За да стигне до писмото на Евгений Михайлов, разпратено в 58 страни. Това е върхът на отчаянието - те си въобразяват, че в решаващия момент преди гласуването ще успеят да елиминират г-жа Бокова и г-жа Кристалина Георгиева ще възседне белия кон. Това обаче би довело само до едно -

няма да има

българин там

На всичкото отгоре те играят чужда, португалска игра. И не мога да си представя как българската държава търпи това! Това е държава в държавата! В тази кампания имаме и наш посланик, което явно е свързано с реакция на външното министерство. Във фейсбук пък видях, че една от съпругите на Евгений Михайлов е шеф на дипломатическия институт...

Как допускаме нашата държава да бие нашата държава? Това е автоагресия, автоимунно заболяване. Микропреврат. И е опасно!

Тези хора са се самозабравили и правят каквото си искат. Веят знамето на антикомунизма, но

половината от тях

са просто бивши

комунисти

или родителите им са такива. Развяват стилистика от 90-те години, в която всеки задник можеше да осмее или охули един почтен човек с аргументацията: “Ти си червен, значи си гад!”.

Всички те живеят с измамното усещане, че сезонът на канарчетата не е приключил. Сезонът, в който българите масово вярваха на всички тези блъвни. Този сезон обаче отдавна е в миналото.

Надживя го единствено съмнителният морал на г-н Евгений Михайлов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя