Машината за шашми вече тръгна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5698068 www.24chasa.bg

Първите измишльотини срещу референдума на Слави Трифонов

Машината за шашми вече тръгна

Когото и да изберете за президент наесен, все тая. Ако той можеше и искаше нещо да промени за добро, веднага щяха да го застрелят.

Но на 6 ноември имаме историческата възможност да сменим днешната фалшива демокрация с истинска. За първи път на референдума народът може да поиска парламентът да се избира с мажоритарни избори в 2 тура, накратко М2. Така, както си избираме кметовете и президента.

Само мажоритарните избори водят до истинската демокрация. При пропорционалния вот, когато всяка партия ни спуска списъче с по 10-15 свои послушковци, де факто нямаме избори.

Затова само мажоритарните избори са избори. Няма никаква нужда от сложната чуждица “мажоритарни”. И без това българският политолог, политик и прочeе така и не успя да научи какво значи тази дума и постоянно я използва вместо “персонален”, “личен”. Да сложиш по една чавка върху име в листата не е никакъв “мажоритарен” вот, а точно обратното – миноритарен.

Пропорционалните избори не са избори. Те са

пазарлък между

олигархиите

Заради тях Гърция е във фалит, а Италия и Испания са пред фалит. Заради тези псевдоизбори идва на власт Хитлер, заради тях днес Европа е така безсилна, че Турция я върти на пръста си. Все едно опашката да върти кучето.

Но тази есен България има шанс, и то благодарение на Слави Трифонов и неговите политически амбиции. Оставете настрана Слави, мислете за себе си. Ако случайно не сте олигарх, Слави ви е дал уникална възможност. Сега върху България ще се стовари цунами от клевети срещу мажоритарния вот, а през октомври и ютията ви ще започне да ви говори какъв ужас е това.

Един от първите манипулатори е IT специалистът Божидар Божанов, който работи във ведомството на г-жа Бъчварова. Можете да прочетете цялото му изложение на следния адрес: http://blog.bozho.net/blog/2471.

В статията си г-н Божанов прилага един номер, който вече бе използван от г-н Местан преди 3-4 години. Той взема от ЦИК изборните резултати за пропорционалните парламентарни избори и от тях “екстраполира”, тоест извежда, заключението, че при мажоритарен вот разпределението на депутатите по партии в парламента ще бъде следното (виж графиката)

Това той изчислява с помощта на “алгоритъмче”, което сам е изработил. Не знам защо му е алгоритъмче, експертите на Местан бяха сметнали същото с най-обикновено преброяване на вота по райони.

Та изводът на уважаемия специалист е, че в такъв случай ще останат само 3 партии. Според резултатите от 2014 г., ГЕРБ щяла да има 193-ма депутата, а БСП – само 5-има. Тотална диктатура. И никакви малки партии.

Това, разбира се, е шменти капели. Първо, уважаемият IT експерт при МВР нарочно забравя, че референдумът на Слави Трифонов не предлага мажоритарен вот в 1 тур, а в 2 тура. След 10 ноември имахме само една възможност да видим за какво иде реч през юни 1990 година. Тогава имахме смесена система – половината депутати се избираха пропорционално и половината – мажоритарно. Чрез пропорционален вот влязоха 4 партии, а чрез мажоритарен - 7, плюс независими. Точно обратното на прогнозата на уважаемия IT специалист от МВР.

Опитът у нас и в чужбина много ясно показва, че М2 вкарва в парламента не по-малко партии, отколкото пропорционалният вот, а дори и повече. Това е ясно на всеки експерт по света освен на българските, вероятно защото слушат твърде много чалга.

Уважаемият IT специалист при МВР стъпва върху

следното

дълбоко

погрешно

твърдение:

“Анализът тръгва от допускането, че гласовете, подадени на пропорционалните избори, ще са сходни с тези на мажоритарни.“ Истината е точно обратната – поведението на хората при мажоритарен вот е много различно!

Ако човек иска да “екстраполира” евентуалния мажоритарен вот, около 100 пъти по-достоверно е да стъпи върху друг мажоритарен вот. Например изборите за кметове през миналата година. Като брой кметовете са малко повече от депутатите на брой, така че картината би трябвало да е близо до истината. Вярно, някои градове са огромни, но ако те се разбият на по-малки райони от по 20-30 хиляди жители, колкото би трябвало да е един депутатски едномандатен район, разнообразието ще е още по-голямо.

На последния кметски вот през миналата година ГЕРБ наистина има огромно мнозинство, което се дължи главно на срива на БСП. Но не е виновна системата, виновна е тотално сбърканата политика на партията. (https://www.24chasa.bg/Article/5088536).

Освен кметове на ГЕРБ, имаме 43-ма кметове от най-различни коалиции – било местни, било между национални партии. Имаме и 18 независими кметове – на практика те са четвъртата кметска партия в България, ако не броим коалициите. Кметовете от по-малки партии са толкова много, че дори е трудно да се изброят. Това е, което се случва при мажоритарен вот в 2 тура.

Така че ако приложим “алгоритъмчето” на уважаемия IT специалист както трябва, то при М2 в парламента би трябвало да влязат 10 партии плюс поне 10 независими депутати.

А и откъде идват тези крокодилски сълзи за малките партии? Олигархията изобщо не я е страх, че ще влязат само три. В тях тя се е бетонирала. Тревога може да буди само влизането на нови играчи и най-вече на независими депутати, защото те разчитат на своя избирател и на нищо друго.

Затова пропагандистите на олигархията се правят, че ги е грижа за тези, които всъщност искат да прецакат. Затова те завъртат истината на 180 градуса. Това важи и за тъпото мероприятие, наречено “частичен мажоритарен вот”, през 2009 година. Много ясно, че то не може да служи за никакъв пример.

Пак повтарям, мажоритарният вот е точно обратното на пропорционалния. Той се издига отгоре надолу, от народа към властта, докато пропорционалният спуска готовите кадрови решения от властта към народа. При мажоритарния вот самата партия не може да си позволи да издигне гнила ябълка за депутат, защото ще изгуби мандата.

Партийният любимец може да е неподходящ по-най-различни причини, които при пропорционалния вот нямат никакво значение. Първо, самата му личност може да не е симпатична на избирателя, например да е гърбав или носът му да е завъртян надясно. Второ, може да е виден приватизатор с джебчийски манталитет. Може и да е добро момче, но парашутист от съвсем друг край на България. И край – губи, независимо дали е от ГЕРБ, БСП, ДПС и така нататък.

Но ако същата гнила ябълка цъфне начело на листата, веднага се търкулва в парламента и нищо не може да я спре. Утре този неизбираем човек ще е лидер на групата и точно той ще определя съдбата на България!

Значи първата разлика при М2 е, че самите партии ще подбират своите кандидатури 100 пъти по-взискателно. Това е очевидно днес, когато се търсят президентски кандидатури. Например логично би било Плевнелиев да бъде издигнат от ГЕРБ за втори мандат, но русофилското му усърдие го направи неизбираем и сега партията майка е принудена да търси друга рожба. И

не се

съобразява с

посолствата,

а с избирателя

Иначе губи. Ето защо експертите от фондациите на петата, шестата и другите колони не дават и дума да се издума за мажоритарен вот. Защото те държат на колониалния статут, за това им плащат.

И ако даден лидер не може да стане депутат при мажоритарен вот в 2 тура, защо е лидер на партията? Така М2 помага на маносаните партии да се прочистят и да се обновят.

В резултат ще имаме много по-качествен парламент, който ще поставя на първо място своите избиратели и съдбата на България.

Както вече казах, това е рядък шанс, първият за 27 години. Не го изпускайте!

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо