Защо кюрдите и Израел не се радват на сближаването Путин - Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5710372 www.24chasa.bg

Турският президент предприема нова външна политика

Сирийският сайт “Ад дурар аш шамия”, близък до бунтовниците, споделя информация, получена от достоверни кюрдски източници, че няколко дни преди посещението на Ердоган в Санкт Петербург е затворен офисът на партията “Демократичен съюз”, ръководена от Салих Муслим, в Москва. Той беше отворен през януари 2016 г. По време на разговорите за Сирия турската страна е поставила въпроса за закриването на представителството. Руският президент Путин е отговорил, че няма информация за съществуването на такъв офис и че ще получи детайли по въпроса от външния министър Лавров.

Според цитирания сайт кюрдски източници изразяват съжаление, тъй като според тях няма да съществува звено, което да координира бойните действия, които водят кюрдите в Северна Сирия с руската страна. Военното крило на ПДС, а именно Частите за народна защита (ЧНЗ), воюват в този регион както срещу ИДИЛ, така и срещу бунтовниците, които са подкрепяни от Анкара.

На този етап остава отворен въпросът дали кюрдите няма да паднат

жертва на

руско-турското

сближаванe

Анализатори в Близкия изток си задават въпроса дали Москва е готова да игнорира връзките си с кюрдите срещу прекратяването на подкрепата на Турция за бунтовническите групировки в Северна Сирия и респективно срещу затварянето на турско-сирийската граница за джихадисти и оръжие.

Очевидно трудна ще е дискусията и за прекласификацията на терористичните организации в Сирия. Става въпрос за милиции като “Нуредин Зънки”, “Ахрар аш шам”, фронта “Фатах аш шам” (бившата “Ал Нусра”) и други, които се ползват с директната подкрепа на Анкара. Руско-турските преговори ще повлияят и върху битката за Халеб, която се възприема като ключова в сирийската гражданска война.

Редица анализатори възприемат бойните действия във втория по големина град в Сирия като своеобразно

повторение на

големия бунт на

“Мюсюлмански

братя”

през периода 1976–1982 г. в Сирия. На 16 юни 1979 г. привърженици на “Мюсюлмански братя”, по-специално на групировката “Въоръжен авангард”, убиват между 50 и 83 курсанти алауати (твърди се, че има и християни и сунити) в артилерийското училище в Халеб в квартал “Рамуса”.

Сега кървавите сражения между правителствената армия и бунтовниците се водят точно по същите места. Нещо повече, командирът на милицията “Нуредин Зънки” Ясер Юсуф е син на полковник Ибрахим Юсуф, който заедно с Аднан Укла екзекутира кадетите във вече споменатото артилерийско училище в Халеб. Тези исторически факти, чиято давност е отпреди повече от 30 години, трудно могат да повлияят върху изтриването на конфесионалната вражда, съществуваща в обществото, а особено изострена в армейската институция в Сирия.

Последната е доминирана от алауитската общност вследствие на френската колониална политика, стимулираща рекрутирането на малцинството за сметка на мнозинството. Този принцип има силен отпечатък и върху настоящата структура на сирийския армейски институт, особено в офицерския корпус.

Евентуалната руско-турска сделка едва ли би повлияла решително върху преодоляването на десетилетната конфесионална вражда и респективно би допринесла за окончателното и пълното умиротворяване на обстановката.

В тази светлина просаудитският в. “Шарк ал Аусат” отбелязва с безпокойство, че
възможността
за нова ос
Русия - Турция
- Иран
се увеличава силно особено след посещението на иранския външен министър Мохамед Зариф в Анкара.
В Тел Авив също не крият тревогата си от руско-турското сближаване и евентуалното преминаване на натовска Турция в коалицията Русия - Иран - Ирак - “Хизбула”.
Ердоган наистина предприема нова външна политика. Аргументи в тази посока са данните, че в момента текат интензивни контакти за нормализирането на отношенията между Анкара и Дамаск въпреки изявленията на турския външен министър Чавушоглу, че няма промяна на Турция спрямо Асад. На този етап контактите се реализират от граждански лица, които имат силни позиции пред политическите ръководства на двете правителства.

Срещите се осъществяват в различни места, едно от които е Техеран. Може би с това се обяснява и мълчанието на официален Дамаск за новите моменти в отношенията между Москва и Анкара. Поставянето на акцент върху принципа за “запазването на териториалната цялост на Сирия” на руско-турските преговори в Санкт Петербург, който е очевидно на антикюрдска основа, е обяснението за необходимостта от компромиси от


двамата
непримирими
врагове Ердоган
и Асад

В конкретния случай, принципът “няма вечни врагове и няма вечни приятели, а само вечни интереси” се интерпретира с “борба срещу по-голямото зло”, а именно лансираната кюрдска федерация в Северна Сирия, едновременно отхвърляна от Дамаск, от Анкара и от Техеран.

* Анализът е публикуван в сайта http://foreigninsider.com/

  • 8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    Тежките катастрофи с много жертви зачестяват, само за понеделник осем души загубиха живота си при пътни инциденти. Пътна полиция отчете, че само през юли 50 души са загинали при катастрофи на пътя у нас. Продължават и драстичните нарушения - последният пример е от Пловдив, където 32-годишен мъж от Бургас бе хванат зад волана с рекордните 4
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо