“Артекс инженеринг”: Политически игри върху несъществуваща детска площадка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5721287 www.24chasa.bg
Това е имотът, на който ще се строи жилищна сграда. Снимка Леман Сали

Компанията, която строи жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная”
в район “Оборище”, отхвърля опита за изнудване в отворено писмо

ВЪВ ВРЪЗКА с планирания за понеделник, 22 август, протест срещу строителството на жилищна сграда на ул. “Русалка” и ул. “Буная” срещу блок 34-38, ние от “Артекс инженеринг” заявяваме, че отказваме да бъдем замесени в политически игри, маскирани като грижа за децата и за града. Компанията отхвърля опита да бъде използвана като предлог за изнудване за оставки, за разправа със Столична община, район “Оборище”.

Уверяваме обществеността в следното:

Парцелът не е общински, а частен. Никога не е бил предвиждан за детска площадка и/или озеленяване. Винаги е бил в зона за жилищно строителство. На него досега е имало заведение (и то не е било детска сладкарница) и нещо като паркинг. Доколкото ни е известно, не е имало запитвания как да се превърне в детска площадка, нито инициативи в тази посока.

Предвидената сграда в частния имот се строи с височина, по-ниска от допустимите за зоната (26 м). Отстоянията от сградите в съседни имоти са по-големи от изискваните. За опазването на големите дървета от източната част на имота е предвидено необходимото скъпоструващо укрепване.

Предстоящият строеж спазва закона и всички нормативни уредби. В действащия Подробен устройствен план, одобрен със заповед РА50-171 от 18.3.2016 г. на главния архитект на София, в частния урегулиран поземлен имот 67,68,69,66 е предвидено свободно стоящо застрояване – жилищна сграда. Проектът за жилищна сграда е съгласуван във всички съгласувателни органи и има издадено от НАГ-София Разрешение за строеж №81 от 27.5.2016 г., подписано от главния архитект на София. Разрешението е влязло в сила на 13.5.2016 г.

Това са фактите.

Ние не знаем доколко “Инициативният комитет на гражданите” е запознат с тях. Допускаме, че е манипулиран, но това са фактите.

Когато обаче фактите се изместят от лъжа, уж защитаваща интересите на децата, тогава с чувствата на хората се злоупотребява. Убедени сме, че в случая със строежа на ул. “Русалка” и ул. “Буная” комитетът е използван, за да се превърне в средство за политически натиск срещу общината. Търсят се оставки. Във фейсбук страницата си г-н Георги Кадиев услужливо предлага “връзка с организаторите на протеста”, призовава към участие в него. Не допускаме, че той не е осведомен относно фактите. Задайте си тогава въпроса защо го прави.

“Заграбват детска площадка на ул. “Русалка” и ул. “Буная” – това е лъжа. Когато обаче тя се повтаря отново и отново, когато се раздухва с нови лъжи, дори невярващите в нея ще си мислят, че е по-добре да не се опитваш да правиш нищо у нас. Дори когато спазваш законите и разпоредбите, можеш да бъдеш подложен на натиск и от много страни да те подтикват да “направиш компромис” или направо да се откажеш. Има ли по-обезкуражаващи, по-тъжни, по-разрушителни фрази от “Няма смисъл” и “Сега ще ти кажа защо няма да стане”? Така ли ще възпитаваме децата и с такова съзнание ли младите ще започват работа?

Нашата компания е за съзиданието и за ясните правила. Ако сравните снимките на строителните парцели “преди” и “след” нашата работа, ще видите, че оставяме среда със зеленина, значително подобрена инфраструктура и модерна сграда с ниски енергийни разходи. А ако става дума за детски площадки, може да посетите направената от нас в двора на църквата “Света Параскева”.

Вярваме, че обществеността ще разграничи истината от манипулациите; вярваме в лоялната конкуренция сред колегите; вярваме, че съзидателните хора и компании имат добро бъдеще у нас. Благодарим на своите клиенти и приятели за подкрепата.

Отворено писмо на “Артекс инженеринг”

 

  • Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Лесно е да обещаваш, когато не трябва да изпълняваш

    Щедър бюджет с минимална заплата от 710 лв. и минимална пенсия от 490 лв. извади служебния финансов министър Валери Белчев по обяд в сряда. Това става, като се остави антикризисният бонус от 120 лв., който да се дава поне половин година. Вечерта имаше корекция - не 490 лв., а 430 лв. Мотивът на служебното правителство е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо