На кого намигна ГЕРБ с мотото на кампанията?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5721522 www.24chasa.bg
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Иначе за гражданите работят пряко премиер, министри и кметове - сред тях със сигурност е кандидат-президентът

Едно време имаше календарчета, на които при едното врътване красавица намигаше, при другото ставаше сериозна. Така и сега, вече N-та на брой седмица виждаме от едната страна Бойко в ролята на премиер, а от другата - на президент.

Бойко Борисов с ръководството на ГЕРБ на откриването на миналата предизборна кампания
Бойко Борисов с ръководството на ГЕРБ на откриването на миналата предизборна кампания

Кой ще е кандидатът на ГЕРБ - партията, която спечели 10 национални избора?

Изглежда логично отговорът да се крие зад слогана, с който ГЕРБ ще излезе на предстоящите 11-и поред избори. “Работим в интерес на гражданите.” Кого си представяте, като го чуете?

Тутакси изплуват образите на няколко “строители”, които са откривали толкова заводи, училища, магистрали, пречиствателни станции и водопроводи, че няма как да ги сбъркаш: Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова, Димитър Николов, Томислав Дончев, Цветан Цветанов, Цецка Цачева.

За премиера няма нужда от обяснения. Всички него чакат. Дори БСП си избра генерал, за да могат

да си мерят

пагоните с ГЕРБ.

Фандъкова и Николов пък освен успешни управленци с видими резултати имат качеството да бъдат харесвани от всички.

А Томислав Дончев е универсалното оръжие на ГЕРБ - човекът, който е избиран и мажоритарно - и като кмет на Габрово, и като водач на евролистата на ГЕРБ през 2014 г.

Вицепремиерът е главен отговорник за управленската програма на правителството и за всички икономически ресори в него, а освен това движи “ръчно” заедно с премиера енергийните проекти на държавата. И не на последно място - освен че побутва газовия хъб “Балкан”, Дончев успя да постигне

отлична

усвояемост на

еврофондовете -

95 процента.

Вицето обаче всеки ден е готов публично да отрича, че той ще е кандидатът за президент.

В ГЕРБ със сигурност има и много други, които работят в интерес на гражданите. Но

някои - като

Красимир

Велчев, нямат

амбиции за

президент.

Други - като Лиляна Павлова, нямат нужните години. Трети - като Николай Младенов, макар и да имат качества, са вече част от международната политика.

Корнелия Нинова можеше да направи Бойко Борисов единствения възможен кандидат-президент на управляващите. Но тя не пожела да го задейства. Ако беше излязла лично да се сборят “като мъже” (цитат по самата нея), премиерът просто нямаше друг ход.

Може би изборът на генерал Радев за кандидат-президент е цената на коалицията с АБВ, но тук може само да гадаем.

Най-трудното е за Борисов. Той сам си каза, че оголва на три места, ако мине на отсрещния адрес на “Дондуков” - оставя правителството, партията и сцеплението на коалицията. Затова и по-вероятното място на една Цецка Цачева и на Цветан Цветанов е в парламента, където първата успява да балансира всички политически сили, а вторият човек в ГЕРБ показва, че може да води диалог с реформатори, социалисти и националисти, когато става дума за важни закони.

Кой ще е човекът на ГЕРБ? Това очакват да чуят ДПС и новата формация ДОСТ.

Преди време важен фактор в партията на Ахмед Доган обяви, че няма да издигат кандидат-президент, но ще решат кой ще е следващият президент. ГЕРБ трябва да търси такова лице, което при втория тур да бъде подкрепено от българските турци, леви и десни привърженици.

Не е за подценяване и къде ще се пренасочи националистическият вот. Красимир Каракачанов може да прелее гласовете или към ГЕРБ, или към БСП.

Всичко това стеснява и рамките на бъдещия избор на управляващата партия.

Но най-интересният подвъпрос около големия за кандидата на ГЕРБ е ще се пречупят ли реформаторите все пак да подкрепят големия партньор още на първи тур.

И кой от ГЕРБ може да ги накара да го направят?

Ако е Борисов, в двете крила на Реформаторския блок като че ли нямат друг ход, освен да се откажат да издигат свой кандидат. Все пак премиерът е пряк началник на реформаторите министри...

В същата посока

по линията

ГЕРБ - ДСБ

духа един лек

повей затопляне.

Последните дни пообраха реториката и Радан Кънев, и ген. Атанас Атанасов. Вторият насочи жупела към кандидата на левицата.

А създателят им Иван Костов направо надмина себе си - изрази съчувствие към управляващите, че строят магистрали, но хората не ги оценяват заради комунистическо съзнание (свикнали са всичко да им е безплатно...)

Суровият

Командир дори

публично намигна

на Йорданка

Фандъкова

- направила е метро, а софиянци се сърдели, че билетът им поскъпнал с 60 стотинки...

Фандъкова отхвърли преди време възможността да приеме задачата, ако партията я посочи като кандидата за държавен глава. С днешна дата обаче тя и Борисов сякаш са лицата, за които е писан слоганът на ГЕРБ - “Работим в интерес на гражданите.”

  • Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Да спреш до непознатия в беда, вместо да го подминеш

    Всеки втори от младите шофьори се чувства подготвен да окаже помощ на пострадал в катастрофа, показва проучване. Едно е обаче да имаш знанията да го направиш, друго е да имаш волята да помогнеш, когато не си засегнат лично. Варненецът Йордан Йорданов, който предотврати самоубийство на възрастна жена на Аспаруховия мост, разказва как видял жената
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар