Уж са леви и десни, а се излагат еднакво

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727565 www.24chasa.bg
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Първанов, Радан, Корнелия и дори в ГЕРБ да помнят, че ако вкъщи лесно си вземаш шапката, когато те вбеси половинката, в политиката те наказват на всеки 4 години за партиен егоизъм

Колко много прилики откриваме през последните дни между реформаторите, АБВ и БСП. Уж са много различни, но публично се излагат еднакво. И трите сили зациклиха с името на президента.

Например, допреди няколко часа ген. Румен Радев беше еднакво мил и на Корнелия Нинова, и на Георги Първанов. Даже течеше гореща надпревара

кой първи се е

сетил за него и

кой го харесва

повече.

Но човекът изгоря от едната страна, докато двете леви партийни централи си претегляха важността и по-точно равнопоставеността.

А реформаторите, при които всичко по традиция си е сбъркано, няколко вторника се карат не за идеи, а за минали услуги. При тях има 6 партии, но винаги мненията са 7. Едни искат Гроздан, други - Минеков, трети - Герджиков, а на министрите най-мил им е Борисов.

При Корнелия Нинова всичко е по женски емоционално. Дори взеха да се поздравяват с Първанов с хитове на Пугачова, докато левите избиратели се чудят дали августовското слънце не е напекло двете партии, които се взеха, но така и не консумираха брака помежду си.

Но дотук приликите АБВ, БСП и реформаторите не свършват.

Обичаме ГЕРБ,

не обичаме ГЕРБ.

Още в деня на създаването на управляващото мнозинство прогнозирах, че с единия си крак реформаторите ще са вътре, а с другия - отвън, за да демонстрират с тази си поза, че хем са по-умните, хем по-моралните. Дръзко и красиво, ако беше детска игра

или летен флирт

с безопасен секс.

Но мандатът е вече преполовен, а част от тях си останаха с пърхащи пеперуди в корема и с жужащи мисли в главата. Поне да беше любов, да го разберем. А то какво е и накъде води, никой не знае. Накъсана, хаотична и непредвидима работа.

Но докато РБ отначало си поглеждаха встрани, като че ли никой не очакваше изневяра от страна на АБВ.

И то при положение, че

лично ГЕРБ играеше

мъжа в тази

връзка и даваше

гаранции за нея.

И изведнъж Георги Първанов скочи изненадващо от общото легло с Борисов с меко казано несъстоятелен аргумент и дребна ревност. При Цецка Цачева се събрали да обсъждат изборните правила Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Найден Зеленогорски и Валери Симеонов, без да викнат АБВ. Така, както половин година по-рано Радан Кънев

се дръпна заради

едната бройка

в прокурорската

квота на ВСС.

Добре, но когато подписахте през 2014-а споразумението да сте заедно, не знаехте ли, че съвместният път е повече стръмен, отколкото равен?

Разбирам, че при Кънев нещата може да опират до юношенски устрем, несблъскал се с управленските реалности, но как да си обясним това поведение у толкова опитни хора като Първанов, Петков, Калфин?

Да не говорим, че на депутатите от АБВ им се управляваше с ГЕРБ и затова вероятно научиха за развода 5 минути, преди той да почне.

И депутатите на ДСБ май вече се чудят накъде ги води Радан, макар че всячески се опитвали да разчетат ходовете му и да намерят логика в тях.

Вместо това вече се чува еднаква лексика у Първанов и Кънев.

Първият каза, че Корнелия Нинова е постъпила “неинтелигентно”, като е отрязала връзката на БСП с АБВ. А два дни преди него Кънев определи като “малоумно” решението на ГЕРБ да си представи слогана за предизборната кампания, без да има кандидат-президент.

А всички леви, десни и центристи, дори ГЕРБ забравят, че хората гласуват. И се изнервят когато партиите, на които симпатизират, се излагат или подценяват нивото на т.нар. електорат.

Защото една изневяра в политиката не касае само замесените страни. За жалост, при такава всички сме въвлечени и търпим последствията.

Ако можехме да се събираме и разделяме и всеки да си взема шапката при всеки скандал, къде щеше да му излезе краят? На това в плътския смисъл му се казва промискуитет. Но според брачното законодателство на държавата е забранен. Не и в политическата реалност очевидно. И въпреки всичко в последната “и тако, и вако” просто не минава. Винаги се разбира.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо