Ген. проф. Николай Петров: При бедствия и терор мобилни групи от лекари ще помагат на мястоCV

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727584 www.24chasa.bg
СНИМКА: Кристина Иванова

През август агресията на пътя у нас е повече. Отстъпвайте като джентълмен, другото е простащина и слабост, казва началникът на ВМА

- Ген. Петров, как се готви Военномедицинска академия за големи инциденти, тероризъм, епидемии, недай си Боже - война?

- Поддържаме структурите си в готовност и имаме добра комуникация с институциите, както и разчети как да действаме при нужда. Трябва да си даваме сметка какво се случва около нас. Не да ни обхваща психоза и да грабваме пушките, но да сме подготвени.

ВМА вече проведе няколко учения на отряда за бързо реагиране, едно от които изненадващо. Резултатите за време и реакция бяха отлични. Сега купуваме и нова техника с още надуваеми палатки, в които ще могат да се обработват много пациенти едновременно. Става дума за мобилни формирования с много бърза реакция, които ще оказват медицинска помощ на място, каквато другите не могат да окажат. При катастрофата в тунела “Витиня” например видяхме много бърза реакция на спешната помощ, веднага 10-15 линейки отидоха на място. Какво могат да направят обаче техните 10-15 лекари - само първоначални животоспасяващи действия и транспорт. При нас мобилните екипи с тези модули отиват и работят на място.

- До какво ниво може да оказват помощ?

- До ниво спасяване на живота и стабилизация на пациента, а след това вече той се изтегля към болница. Тези екипи от реаниматори, хирурзи, травматолози на място могат да дренират пневмоторакс, да спрат кръвотечение, да направят интубация, кардио-пулмонална ресусцитация. Става дума за мини-реанимация, която много бързо отива и се разполага на място. В новите палатки може да се посрешнат между 30 и 50 пациенти едновременно.

- Здравните власти изпълниха ли обещанията си да финансират адекватно болниците със спешна помощ?

- Да. Нашият спешен център бе дискриминиран години наред, но вече получава финансиране наравно с другите.

Нека погледнем обаче какво е спешност. Точен пример имаме от вторник, когато Боян Петров и Андрей Ковачев бяха блъснати от кола в Кресненското дефиле.

На 10-ата минута, след като бяхме уведомени, изпратихме 2 реанимобила с екипи. На 40-ата минута те се обадиха оттам, консултираха, взеха мерки на място и изтеглиха пациентите тук. Двамата бяха настанени в реанимацията на ВМА. Ето как покриваме целия разгърнат пакет спешност - не само да приемаш, а друг докарва, но да помогнеш на място и да транспортираш с поддържане на жизнените функции. Това стана в рамките на 2 часа и спечелихме време.

- От няколко години се забелязва, че август е тежък месец за България - всеки ден катастрофи, инциденти, агресия. Как да се държим на пътя?

- В голяма степен е вярно. Първо, хормони ли, страсти ли избиват, но някаква лудост като че обхваща хората и стават много катастрофи. Винаги през август имаме и много пострадали мотористи. Като че ли хората губят задръжки, почват да пият повече, да падат от тераси. Месец на ремонтите е - падат и от покриви, от стълби и дървета. Има злоупотребяващи с пиене и ядене - идват в кома. От чисто преяждане се стига до панкреатити, а другият бум е след Коледа. Да не забравяме и жегите и резките климатични обрати, които също влияят.

Има и още нещо. През август доста болнични структури също почиват, намаляват персонала и целият поток пациенти се насочва към 2-3 места в София. При нас става като гара разпределителна.

- Как може да се овладее августовската лудост?

- Хората трябва да бъдат разумни и да помнят, че не са сами на пътя. Ако аз внимавам зад волана, този зад мен или встрани може да е разсеян и трябва да мисля и за него. Да не забравяме истината, че да живееш в общество, сред хора, и да си напълно свободен, е невъзможно.

- Повечето хора не си дават сметка какво представляват травмите от инциденти, колко дълго се лекуват, как боли...

- Не само дълго, но и въобще не е сигурен резултатът. Много млади си отиват от катастрофи или остават инвалиди, което е безкрайно глупаво.

- Усещате ли повишена агресия навън?

- Определено. Има отпадане на задръжки, първичност в реакциите. Всеки ден се бият на пътя. Това няма да доведе до нищо добро. Агресивният нека помни, че ако днес посегнеш на някого, защото те е засякъл, винаги има по-силен от теб и утре ще те набие По-добре е да бъдем колегиални, да отстъпим. Много пъти ми се е случвало в посока Калотина някой да ми пресече пътя - задължително му отстъпвам, като видя, че е чужденец. На чуждо място е, не е видял маркировката, нормално е да се обърка - с всеки се е случвало. Трябва да си помагаме. Силен и достоен си, когато се държиш джентълменски, другото е простащина и слабост.

- ВМА приема много тежки случаи. Как се справяте с толкова много пациенти с тежки травми в условията на бюджетен лимит?

- ВМА е в отлично финансово състояние благодарение на нашите мерки за стабилизация и на подкрепата на държавата в лицето на министрите на отбраната, финансите, здравеопазването и на премиера.

Плащаме всичко заявено, не се формира нов дълг. Остава известна сума от старите задължения, но се надявам да се справим и с нея. Напрежение, свързано с финансирането от НЗОК, се усеща в някои наши структури в страната -например във Военна болница - Плевен, където още миналата година започнаха рестрикции от регионалната каса. Те налагат болницата да прекратява плановия прием всеки месец след 12-о - 13-о число, което ще я съсипе. Писахме до здравната каса и се надявам да има решение. Искаме справедливост, а не парите на другите. Ако се спазва принципът, че пациентът определя коя е добрата болница и води парите след себе си, логично е да си получим заслужените пари.

- В софийската болница на ВМА адекватно ли е финансирането?

- Не беше, но бе коригирано. Благодаря на шефа на надзорния съвет и на оперативното ръководство на НЗОК, че нашият бюджет постепенно бе вкаран в нормални параметри. Само преди 1 г. и тук спирахме работа по средата на месеца и имаше напрежение.

- Как трябва да се промени здравната система според вас?

- Първата посока е да има и други осигурителни субекти, не само НЗОК да договаря дейностите. Втората е сегашният механизъм за работа на болниците - по Търговския закон, да се промени. Това ни вкарва във всекидневно противоречие: как да излекуваш болния по правилата и да не допускаш финансова загуба за болницата. Стига се до компромиси заради цените, от които лекарите трябва да бъдат освободени. Лечението на най-тежките случаи - като политравмите, продължава да е недофинансирано и чрез него се формират дългове. Този модел още действа и трябва да се търсят нови решения.

Още по-голяма е групата на пациентите, които постъпват по конкретна диагноза, по една клинична пътека, но на гърба си имат и други болести. Докато лекуваме едната, настъпват усложнения с останалите и цялостното лечение излиза далеч извън финансовите рамки на пътеката. Ясно е, че лечението на млад и здрав човек и възрастен хроничноболен по една и съща пътека е коренно различно и струва различно. 

CV

Роден на 29 август 1959 г. в Средец

Завършва медицина във Варна през 1985 г. Започва работа във Военна болница - Бургас

От 1992 г. е във ВМА, където през 2004 г. оглавява Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение

Министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г.

Удостоен със звание бригаден генерал и назначен за началник на ВМА през юни 2014 г.

Председател на Дружеството на анестезиолозите в България

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо шофьорите без книжка са най-страшни

    Хиляди шофьори карат без книжки, често без да бъдат наказани. Щом от началото на годината до септември 6000 души са били засечени без документа, излиза, че за година това са 9000 тежки нарушители. И тук са само хванатите при проверки от КАТ. А какъв е точният брой на хората, които никога не са имали книжка или си карат с отнет документ,
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,