Може ли България да се бърка в големите неща

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5733431 www.24chasa.bg

Идеята, че България не може да бъде външнополитически посредник, е звънко изражение на чувство за малоценност.

Тя руши основна национална нагласа, че сме безполезни мизерници с добри резултати от олимпиади по математика.

Според мен, напротив, България отговаря добре на условията за външнополитическо посредничество (особено ако се отърси от дебилните си притеснения от Русия и започне да чете Симеон Радев вместо Иван Вазов).

Трябва ясно да разделим това дали ни харесва, или не Бойко Борисов от това дали можем, или не можем да се бъркаме в големи неща. Как го правим и как трябва да го правим, е отделен въпрос.

Между другото, Бойко Борисов беше първият европейски министър-председател, който направи официално посещение в Тунис след началото на Арабската революция. Не съм дори сигурен дали той знае този факт.

Всички други държавни ръководители предпазливо стояха настрана повече от година.

Предпазливостта им за мен остава до ден днешен един голям срам за европейската дипломация и външна политика. Това не е оценка на външнополитическа инициативност на Б.Б., просто факт.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,