Може ли България да се бърка в големите неща

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5733431 www.24chasa.bg

Идеята, че България не може да бъде външнополитически посредник, е звънко изражение на чувство за малоценност.

Тя руши основна национална нагласа, че сме безполезни мизерници с добри резултати от олимпиади по математика.

Според мен, напротив, България отговаря добре на условията за външнополитическо посредничество (особено ако се отърси от дебилните си притеснения от Русия и започне да чете Симеон Радев вместо Иван Вазов).

Трябва ясно да разделим това дали ни харесва, или не Бойко Борисов от това дали можем, или не можем да се бъркаме в големи неща. Как го правим и как трябва да го правим, е отделен въпрос.

Между другото, Бойко Борисов беше първият европейски министър-председател, който направи официално посещение в Тунис след началото на Арабската революция. Не съм дори сигурен дали той знае този факт.

Всички други държавни ръководители предпазливо стояха настрана повече от година.

Предпазливостта им за мен остава до ден днешен един голям срам за европейската дипломация и външна политика. Това не е оценка на външнополитическа инициативност на Б.Б., просто факт.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,