На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5735485 www.24chasa.bg

Публичните фигури въздействат върху обществения живот,

затова те може да бъдат отразявани и без тяхно съгласие

Прав ли беше Стоичков да се ядосва, че го снимат? Имат ли право журналистите да снимат Стоичков и други публично известни личности?

Подобни въпроси се задават в цял свят и в различните държави имат различен отговор. Всеки е виждал как папараците в целия цивилизован свят снимат кралски особи, известни политици и артисти. Снимките се публикуват и даже кралски особи в държави като Великобритания не могат да се противопоставят на това. Да си спомним само как преди години един кандидат-президент в САЩ беше сниман с любовницата си и това прекрати политическата му кариера. От друга страна, един от големите английски таблоиди – 165-годишният News of the World, спря да излиза поради разразилия се голям скандал, свързан с организираното от вестника

подслушване на

обикновени хора -

жертви на престъпления, семейства на загинали в Ирак и Афганистан, а и на редица знаменитости.

В цивилизованите държави се приема едно доста ясно оформено правило – всяка публична личност може да бъде снимана. Личният живот на политиците, включително на кралските особи, може да бъде сниман и публикуван. Иначе как народът ще разбере дали си заслужава да подкрепя тези политици, или не. Жертвите на престъпления и пострадалите не са публични фигури и не могат да бъдат снимани без тяхно съгласие освен в общ кадър. Хората, които са заедно с политиците и с други публични фигури, могат да бъдат снимани заедно с тях.

Най-малко ограничения има за филмирането на политици. Приема се, че публични личности са всички, които във връзка с тяхната дейност се появяват пред големи групи от хора и пред медиите или пък участват във филми. Записите на разговори на политици се публикуват, ако показват престъпление или друго закононарушение.

В решението по делото Von Hannover v. Germany Съдът по правата на човека в Страсбург намира, че Германия не е нарушила чл. 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) от Европейската конвенция за правата на човека. Решението е по повод на жалба на принцеса Каролина фон Хановер от Монако срещу отказа на германските съдилища да издадат разпореждане за забрана на по-нататъшно публикуване на нейни и на съпруга ѝ снимки.

Съдът приема, че в случая няма нарушение на основни права, защото е спазен балансът между неприкосновеността на личния живот и правото на обществеността да е информирана. В мотивите си съдът се позовава на критериите за баланс между тези две ценности. Съдът отбелязва, че за преценката е важно и дали дадена публикация

допринася за

развитие на

обществения

дебат,

или целта е просто задоволяване на общественото любопитство и забавление на читателя, доколко информацията има значение за обществото, т.е. задоволява легитимен обществен интерес, какво е съдържанието, формата и последиците от публикуването, как са направени фотографиите и др.

Българският Конституционен съд в решение от 1996 г. излага подобни доводи. С подобни общи разсъждения се произнасял и съдът на ЕС.

Как законодателно стоят нещата в България? Според конституцията никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Но според същата тази конституция всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Пак според конституцията всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани. Според Европейската конвенция за правата на човека всеки има право на неприкосновеност на личния си и семеен живот.

На практика казаното означава, че не може да бъде сниман който и да е без негово съгласие, освен ако не е публична личност. Ако бъде сниман такъв човек, той може да иска от полицията да прекрати снимането и да поиска от съда да не бъдат публикувани снимките му. Ако обикновен човек бъде сниман, той може да иска обезщетение, дори снимките да не бъдат публикувани. Ако снимките бъдат публикувани – обезщетението за намеса в живота му ще е по-голямо.

Общественият интерес предполага политиците да бъдат снимани при всякакви ситуации – включително в личния им живот.

Политикът работи като служител на народа и поначало се избира от народа или от представителните органи в държавата.

Поради това хората имат право да знаят всичко за този човек, за да могат да си направят изводи дали този човек си заслужава да бъде избиран. Така че личният живот на политиците не е табу. Съпругът (съпругата) на политиците също са публични лица.
Как стои въпросът с другите публични личности – артисти, известни спортисти, които често се появяват на екрана, включително като участници в реклами, телевизионни водещи и др. подобни? При тях следва да се даде значително по-голяма защита на личния им живот.

Публичната фигура е публична доброволно. Публичната фигура въздейства върху обществения живот и съзнанието на хората. Ето защо публичните фигури могат да бъдат снимани и без тяхно съгласие, но не бива да бъдат снимани самостоятелно техни близки дори когато са заедно с публичните фигури. Публичните фигури не могат да бъдат снимани в интимни за тях моменти.

На сватбата на дъщерята на Стоичков той може да бъде сниман без негово съгласие. Други публични фигури също би следвало да могат да бъдат снимани на това събитие. Но не могат да бъдат снимани самостоятелно техни близки без тяхно съгласие, когато тези близки не са публични фигури. Естествено недопустимо е някой да се саморазправя по какъвто и да е начин с журналисти, камо ли да ги бие, т.е. да им причинява най-малкото лека телесна повреда. Има си законоустановен ред – обръщане към полицията, към съда, недопускане на събитието от страна на охраната по съответния цивилизован начин. Всеки иска да гледа и чете интересни неща, но типично по български много хора злорадстват, че някой журналист е бил бит.

Навремето вкараха Цар Киро ефективно в затвора за 1 година за показан среден пръст. Представям си колко стотици хиляди българи би трябвало да бъдат вкарани в затвора за по-сериозни подобни деяния, извършени на публични места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Бързо с новите правила срещу крадците на ток

    Години наред у нас съществува парадокс - да крадеш ток, е по-изгодно, отколкото ако плащаш като съвестен абонат. “24 часа” акцентира върху него още през 2016 г., а преди десетина дни вестникът направи нова дискусия по темата. И на нея стана ясно, че вече бизнесът краде повече ток от циганите. Последният случай от София го доказва.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.