Прогноза: Кой колко ще вземе на изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5743337 www.24chasa.bg

Реформаторският
блок сам си
нанася доста
тежки щети

ВЕЧЕ могат да се направят първите числови прогнози за предстоящите на 6 и 13 ноември президентски избори.

Въз основа на прогностични модели на първия тур очаквам

за ГЕРБ да

гласуват над 1,1

милиона души,

а за БСП около

700 000 души

За Патриотичния фронт се оформя горна граница около 400 000, а за Реформаторския блок - 300 000.

Със своето поведение впрочем Реформаторският блок си нанася доста тежки щети. Той вече на практика не е от пет партии. Една от партиите се самоизолира, разменят се тежки реплики, обиди, а това няма как да не разочарова избирателите.

Остава и едно неизвестно - как ДПС и ДОСТ ще осъществят своята подкрепа и какво парче е успял да отцепи г-н Местан от ДПС.

Върху президентските избори у нас впрочем силно влияние ще окажат външнополитически фактори. Опасностите, които заплашват България, се отразяват най-много в програмите и политиките на Патриотичния фронт и на ГЕРБ, докато реформаторите имат по-меко поведение и рискуват да изгубят гласове от това.

Трябва да имаме предвид и понятието “мотивационен коефициент”. Това е

усилването на

гласуването

между първите

два тура

на партията, която се класира за балотаж.

При БСП този коефициент е най-висок - те се мобилизират най-много, коефициентът достига до 1,8, т.е. на втори тур те могат да изкарат до 80% повече, отколкото на първия. Благодарение на този мотивационен коефициент те спечелиха и прословутите президентски избори през 2001 година. Така че ГЕРБ не може да си позволи отпускане.

При десните партии този мотивационен коефициент е 1,3-1,5.

А какво ще се случи на втори тур? Тогава шансовете са, общо взето, на страната на ГЕРБ, но нека припомня, че само преди 5 г. разликата между ГЕРБ и БСП беше 170 000 гласа.

Част от гласовете на Реформаторския блок по естествен начин ще отиде на втория тур към кандидата на ГЕРБ.

Към него ще се насочат и част от гласовете за Патриотичния фронт, но не всички - част от тях ще отидат към БСП.

Изобщо изборите няма да са безинтересни и както се казва, каним всички да участват. Дано повече избиратели излязат пред урните, защото това ще даде легитимност на бъдещия президент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • А какво ще стане с 11-ото яйце в кошницата

    Тръгнат ли цените нагоре, няма власт, която да не се обърка и да не тръгне да търси някакви спасителни варианти. Ясно защо - защото избирателят ще е недоволен, меко казано. Та явно такива са и причините един вицепремиер да предлага таван за печалбата от хляба и още 9 важни хранителни стоки.  Да не се хващаме с “дребните” детайли - например ако
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,