Прогноза: Кой колко ще вземе на изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5743337 www.24chasa.bg

Реформаторският
блок сам си
нанася доста
тежки щети

ВЕЧЕ могат да се направят първите числови прогнози за предстоящите на 6 и 13 ноември президентски избори.

Въз основа на прогностични модели на първия тур очаквам

за ГЕРБ да

гласуват над 1,1

милиона души,

а за БСП около

700 000 души

За Патриотичния фронт се оформя горна граница около 400 000, а за Реформаторския блок - 300 000.

Със своето поведение впрочем Реформаторският блок си нанася доста тежки щети. Той вече на практика не е от пет партии. Една от партиите се самоизолира, разменят се тежки реплики, обиди, а това няма как да не разочарова избирателите.

Остава и едно неизвестно - как ДПС и ДОСТ ще осъществят своята подкрепа и какво парче е успял да отцепи г-н Местан от ДПС.

Върху президентските избори у нас впрочем силно влияние ще окажат външнополитически фактори. Опасностите, които заплашват България, се отразяват най-много в програмите и политиките на Патриотичния фронт и на ГЕРБ, докато реформаторите имат по-меко поведение и рискуват да изгубят гласове от това.

Трябва да имаме предвид и понятието “мотивационен коефициент”. Това е

усилването на

гласуването

между първите

два тура

на партията, която се класира за балотаж.

При БСП този коефициент е най-висок - те се мобилизират най-много, коефициентът достига до 1,8, т.е. на втори тур те могат да изкарат до 80% повече, отколкото на първия. Благодарение на този мотивационен коефициент те спечелиха и прословутите президентски избори през 2001 година. Така че ГЕРБ не може да си позволи отпускане.

При десните партии този мотивационен коефициент е 1,3-1,5.

А какво ще се случи на втори тур? Тогава шансовете са, общо взето, на страната на ГЕРБ, но нека припомня, че само преди 5 г. разликата между ГЕРБ и БСП беше 170 000 гласа.

Част от гласовете на Реформаторския блок по естествен начин ще отиде на втория тур към кандидата на ГЕРБ.

Към него ще се насочат и част от гласовете за Патриотичния фронт, но не всички - част от тях ще отидат към БСП.

Изобщо изборите няма да са безинтересни и както се казва, каним всички да участват. Дано повече избиратели излязат пред урните, защото това ще даде легитимност на бъдещия президент.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вместо да режат заплати, депутатите да даряват

    Цели 543 лева - с толкова да се намалят заплатите на депутатите. Идеята е на лидера на БСП Корнелия Нинова, а аргументите ѝ - че е “неморално, несправедливо и сбъркано да си увеличаваме заплатите в момент, когато хората протестират срещу ниските си доходи”.  Дотук добре, но веднага идва противоречието.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,