Ирина Бокова: Работя добре и с Русия, и със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767145 www.24chasa.bg
"Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ", посочва Бокова в интервюто. Снимка Архив

Уважавам Кристалина, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура, казва ръководителката на ЮНЕСКО

Аз съм официалният кандидат на България от 9 февруари и нито едно решение на правителството не поставя това под съмнение.

Така генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова отговаря за кандидатурата си за шеф на ООН в интервю, дадено за блога на прочутото Лондонско училище за икономика и политика. То е взето на 7 септември.

Въпросът към Бокова е дали изключва възможността Кристалина Георгиева да влезе в надпреварата.

“Уважавам Кристалина, тя е много ефикасен еврокомисар, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура”, допълва генералният директор на ЮНЕСКО.

На въпрос за писмото срещу нея, написано от режисьора Евгени Михайлов, Бокова посочва, че

България е демокрация и

хората могат да

имат различни мнения

“Мисля че имам солидна и широка подкрепа от гражданското общество, интелектуалците, от младежки групи и студенти. Убедена съм, че българското общество напълно подкрепя кандидатурата ми и че следи отблизо развитието на надпреварата”, казва българският кандидат за поста генерален секретар на ООН.

“Разбира се, това е нещо важно за нашата страна като цяло. Когато бях избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 година, бях първата жена и първата източноевропейка на този пост. Тогава получих голяма подкрепа не само от България, но и от цяла Югоизточна Европа.

Получих и отзвук от други държави, които обявиха колко успешно за региона би било, ако кандидатурата ми е успешна”, добавя Ирина Бокова.

На въпроса как приема факта, че я считат за проруски кандидат, тя отговаря, че на първо място е български кандидат и е щастлива, че правителството и институциите в България я подкрепят.

“Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде честен посредник.

Генералният секретар трябва да има

подкрепата не само на Русия,

но също на САЩ, Франция, Китай и

Великобритания,

както и на останалите държави. Без тази подкрепа той няма да успее да бъде този безпристрастен посредник”, казва българката.

Бокова допълва, че като генерален директор на ЮНЕСКО няколко пъти е търсила подкрепа от Русия по важни проблеми и е получила такава. Като пример посочва проблема за незаконния трафик на антики или т.нар. кървави антики. По същия проблем работила и с американците и много други държави.

“И когато трябваше да осигуря руска подкрепа, успях да го направя. Това беше моята роля, това ще е и ролята на бъдещия генерален секретар: да посредничи при важните решения, като работи с целия Съвет за сигурност и специално с постоянните членки”, посочва българката.

“Мисля, че съм доказала, че дълбоко вярвам в човешките права, и в ЮНЕСКО успях да развия и утвърдя силна позиция по отношение на свободата на словото и безопасността на журналистите.

Това е проблем, по който невинаги има консенсус във всяка една държава по света, но мисля, че той е важен за доброто управление и развитие. Така че имам правилен подход, базиран върху Устава на ООН, и в същото време вярвам, че мога да говоря с всички и да бъда този “честен посредник”, заявява Ирина Бокова. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.