Калина Чапкънова: Йерархия между тримата атентатори в Сарафово няма, имат различни роли

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5779287 www.24chasa.bg

Повдигнати са обвинения за две деяния - тероризъм и документно престъпление, казва административният ръководител на Бургаската окръжна прокуратура

- Прокурор Чапкънова, предстои началото на безпрецедентен процес в най-новата история на страната - за терористичен акт с 6 жертви и много ранени. Вие сте наблюдаващият прокурор по делото. Има ли безспорни доказателства срещу двамата обвиняеми - Мелиад Фара и Хасан Хасан?

- Действително предстои началото на съдебен процес по едно от делата от фактическа и правна сложност, по които работи прокуратурата и които отдавна вече не са изключителна рядкост в нашата работа. Етапът, на който се намира наказателният процес, не ми дава възможност в конкретика да посочвам доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство. Преминали сме единствено подготвителната фаза в процеса, предстои основната - съдебна фаза, в която

биха могли да се

събират и нови

доказателства, както и да се проверят събраните до момента.

Онова, което бихме могли на този етап да обобщим, е, че обвинителната теза се крепи на многобройни косвени доказателства, които според държавното обвинение водят до единствен и безпротиворечив извод за авторството на деянието. Но в крайна сметка последната дума ще има съдебният състав.

- Какви точно са повдигнатите обвинения срещу Мелиад Фара и Хасан Хасан?

- Повдигнати са обвинения за две деяния - тероризъм и документно престъпление.

- Няма ли отделни обвинения за 6-те убийства, опит за убийство на десетки, за причинени материални щети, за използване на неистински документи?

- Този престъпен резултат, а именно опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица, умъртвяването на шест лица и унищожаването и повреждането на имущество се включва в общия престъпен резултат на обвинението за терористична дейност - чл. 108а от Наказателния кодекс. Отделно от това е повдигнато обвинение и за осъществено документно престъпление, включващо използване на неистински официални документи, за удостоверяване на фактите, съдържащи се в тях, които действия покриват именно дейността по тяхното използване.

- Има ли някаква йерархия сред 3-мата атентатори и може ли категорично да се твърди, че Мохамад Хасан ел Хюсейни се е самовзривил?

- За йерархия не би могло да се говори, но съществува разпределение на ролите помежду им в общата задружна дейност. Повдигнатото обвинение е за тероризъм в съучастие. Касае се за усложнена престъпна дейност, при която всеки е трябвало да поеме различна роля. Мелиад Фара и Хасан Хасан в съучастническа дейност са имали качеството на помагачи, а не на извършители. Фара е пребивавал около две седмици в страната, Хасан е бил за по-кратък период. Но за йерархия в смисъл установена структура на престъпна група изобщо не би могло да се говори.

Що се отнася за Мохамад Хасан ел Хюсейни, е налице самоубийствен акт.

- По време на разследването се заговори за четвърти съучастник, но обвинение няма.

- В обвинителният акт присъстват само факти, подкрепени с доказателства.

Касае се за

съучастническа

дейност на

три лица

- Делото ще се води задочно, материалите бяха предявени на български адвокати, назначени като служебни защитници. Как се стигна до това?

- Прокуратурата се обърна към Бургаската адвокатска колегия. Служебните защитници бяха определени оттам по реда на Закона за правната помощ и встъпиха в процеса като защитници на двамата обвиняеми.

- Какви са конкретните действия, предприети от разследването, за да се установи местонахождението на обвиняемите?

- Извършването на оперативно-издирвателните мероприятия не се включва в компетентността на прокуратурата. Мелиад Фара и Хасан Хасан бяха обявени за местно, общодържавно и международно издирване. Държавното обвинение се позова на резултата от извършеното щателно издирване на двамата обвиняеми, поради което беше преминато към задочна процедура.

- Разследването е установило доста хора, които са контактували пряко с тримата атентатори. Повече страх или повече готовност за съдействие усетихте у свидетелите?

- Хората съдействаха с готовност на разследването, като всеки един от тях се стремеше да възпроизведе всички детайли, които са му направили впечатление в хода на водените разговори с обвиняемите. Детайлно се опитваха да си припомнят всяка подробност за външен вид, облекло, начин на поведение, акцент в говора, темите на разговор помежду им.

- Като една от причините за продължилото твърде дълго разследване се посочват забавените международни поръчки. Може ли вече да кажете кои страни реагираха по-бавно?

- Важен е крайният резултат. Всички молби за правна помощ, които са със съществено значение за делото, бяха изпълнени. За това трябва да благодарим и на Еurojust (структурата е създадена през 2002 г., като задачата ѝ е да подкрепя и подсилва координацията и сътрудничеството между националните власти в борбата с тежката трансгранична престъпност, засягаща ЕС - б.а).

- Лично за вас кой беше най-трудният момент по време на досъдебното производство? И най-важното като придобит опит?

- Не мога да кажа, че е имало някакъв момент, в който прокуратурата се е чувствала по-комфортно на фона на останалите етапи от досъдебната фаза на процеса. Като личен опит - за пореден път се убедих каква е ролята на екипния принцип на работа - създаването на добра организация и непрекъсната комуникация на всички, които са ангажирани с разследването. Това дело е точният пример за изключителната роля на екипния принцип в работата по дела, които се отличават с фактическа и правна сложност.

Тук е мястото

да благодаря и

на ръководството

на Прокуратурата

на България

за оказаната методична помощ по делото.

- Между кориците на делото има ли име на терористична организация?

- Обвинението единствено се отнася до криминално деяние, осъществено от три лица в съучастие, и това е отговорът на въпроса.

- Очаквате ли на 26 септември съдът да даде ход на делото?

- Държавното обвинение е готово за съдебен процес. Съществуват определени процесуални изисквания, които трябва да са налице, за да бъде даден ход на делото.

CV

Калина Чапкънова е прокурор от 1996 година. Започва като младши прокурор в РП - Айтос. След това последователно е прокурор в Районна прокуратура - Бургас, зам.районен прокурор в РП - Бургас, от 2002 г. прокурор в окръжната прокуратура на областния град.

През 2010 г. е избрана за административен ръководител - окръжен прокурор на Бургас. От 2015 г. е преизбрана за втори мандат.

Работила е и като хоноруван асистент в Бургаския свободен университет, специалност Обща теория на правото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,