Калина Чапкънова: Йерархия между тримата атентатори в Сарафово няма, имат различни роли

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5779287 www.24chasa.bg

Повдигнати са обвинения за две деяния - тероризъм и документно престъпление, казва административният ръководител на Бургаската окръжна прокуратура

- Прокурор Чапкънова, предстои началото на безпрецедентен процес в най-новата история на страната - за терористичен акт с 6 жертви и много ранени. Вие сте наблюдаващият прокурор по делото. Има ли безспорни доказателства срещу двамата обвиняеми - Мелиад Фара и Хасан Хасан?

- Действително предстои началото на съдебен процес по едно от делата от фактическа и правна сложност, по които работи прокуратурата и които отдавна вече не са изключителна рядкост в нашата работа. Етапът, на който се намира наказателният процес, не ми дава възможност в конкретика да посочвам доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство. Преминали сме единствено подготвителната фаза в процеса, предстои основната - съдебна фаза, в която

биха могли да се

събират и нови

доказателства, както и да се проверят събраните до момента.

Онова, което бихме могли на този етап да обобщим, е, че обвинителната теза се крепи на многобройни косвени доказателства, които според държавното обвинение водят до единствен и безпротиворечив извод за авторството на деянието. Но в крайна сметка последната дума ще има съдебният състав.

- Какви точно са повдигнатите обвинения срещу Мелиад Фара и Хасан Хасан?

- Повдигнати са обвинения за две деяния - тероризъм и документно престъпление.

- Няма ли отделни обвинения за 6-те убийства, опит за убийство на десетки, за причинени материални щети, за използване на неистински документи?

- Този престъпен резултат, а именно опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица, умъртвяването на шест лица и унищожаването и повреждането на имущество се включва в общия престъпен резултат на обвинението за терористична дейност - чл. 108а от Наказателния кодекс. Отделно от това е повдигнато обвинение и за осъществено документно престъпление, включващо използване на неистински официални документи, за удостоверяване на фактите, съдържащи се в тях, които действия покриват именно дейността по тяхното използване.

- Има ли някаква йерархия сред 3-мата атентатори и може ли категорично да се твърди, че Мохамад Хасан ел Хюсейни се е самовзривил?

- За йерархия не би могло да се говори, но съществува разпределение на ролите помежду им в общата задружна дейност. Повдигнатото обвинение е за тероризъм в съучастие. Касае се за усложнена престъпна дейност, при която всеки е трябвало да поеме различна роля. Мелиад Фара и Хасан Хасан в съучастническа дейност са имали качеството на помагачи, а не на извършители. Фара е пребивавал около две седмици в страната, Хасан е бил за по-кратък период. Но за йерархия в смисъл установена структура на престъпна група изобщо не би могло да се говори.

Що се отнася за Мохамад Хасан ел Хюсейни, е налице самоубийствен акт.

- По време на разследването се заговори за четвърти съучастник, но обвинение няма.

- В обвинителният акт присъстват само факти, подкрепени с доказателства.

Касае се за

съучастническа

дейност на

три лица

- Делото ще се води задочно, материалите бяха предявени на български адвокати, назначени като служебни защитници. Как се стигна до това?

- Прокуратурата се обърна към Бургаската адвокатска колегия. Служебните защитници бяха определени оттам по реда на Закона за правната помощ и встъпиха в процеса като защитници на двамата обвиняеми.

- Какви са конкретните действия, предприети от разследването, за да се установи местонахождението на обвиняемите?

- Извършването на оперативно-издирвателните мероприятия не се включва в компетентността на прокуратурата. Мелиад Фара и Хасан Хасан бяха обявени за местно, общодържавно и международно издирване. Държавното обвинение се позова на резултата от извършеното щателно издирване на двамата обвиняеми, поради което беше преминато към задочна процедура.

- Разследването е установило доста хора, които са контактували пряко с тримата атентатори. Повече страх или повече готовност за съдействие усетихте у свидетелите?

- Хората съдействаха с готовност на разследването, като всеки един от тях се стремеше да възпроизведе всички детайли, които са му направили впечатление в хода на водените разговори с обвиняемите. Детайлно се опитваха да си припомнят всяка подробност за външен вид, облекло, начин на поведение, акцент в говора, темите на разговор помежду им.

- Като една от причините за продължилото твърде дълго разследване се посочват забавените международни поръчки. Може ли вече да кажете кои страни реагираха по-бавно?

- Важен е крайният резултат. Всички молби за правна помощ, които са със съществено значение за делото, бяха изпълнени. За това трябва да благодарим и на Еurojust (структурата е създадена през 2002 г., като задачата ѝ е да подкрепя и подсилва координацията и сътрудничеството между националните власти в борбата с тежката трансгранична престъпност, засягаща ЕС - б.а).

- Лично за вас кой беше най-трудният момент по време на досъдебното производство? И най-важното като придобит опит?

- Не мога да кажа, че е имало някакъв момент, в който прокуратурата се е чувствала по-комфортно на фона на останалите етапи от досъдебната фаза на процеса. Като личен опит - за пореден път се убедих каква е ролята на екипния принцип на работа - създаването на добра организация и непрекъсната комуникация на всички, които са ангажирани с разследването. Това дело е точният пример за изключителната роля на екипния принцип в работата по дела, които се отличават с фактическа и правна сложност.

Тук е мястото

да благодаря и

на ръководството

на Прокуратурата

на България

за оказаната методична помощ по делото.

- Между кориците на делото има ли име на терористична организация?

- Обвинението единствено се отнася до криминално деяние, осъществено от три лица в съучастие, и това е отговорът на въпроса.

- Очаквате ли на 26 септември съдът да даде ход на делото?

- Държавното обвинение е готово за съдебен процес. Съществуват определени процесуални изисквания, които трябва да са налице, за да бъде даден ход на делото.

CV

Калина Чапкънова е прокурор от 1996 година. Започва като младши прокурор в РП - Айтос. След това последователно е прокурор в Районна прокуратура - Бургас, зам.районен прокурор в РП - Бургас, от 2002 г. прокурор в окръжната прокуратура на областния град.

През 2010 г. е избрана за административен ръководител - окръжен прокурор на Бургас. От 2015 г. е преизбрана за втори мандат.

Работила е и като хоноруван асистент в Бургаския свободен университет, специалност Обща теория на правото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно законът да се спазва

    Спор няма, че общественото мнение е чувствително по въпроса с имотите и имането на хора от властта. Така е било, така и ще бъде - хората все имат едно наум било ли е всичко законно, има ли някакви нарушения, как точно и за колко един или друг от властимащите са придобили имот, кола, кога и как са отишли на скъпа ваканция и все неща от този
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо