Ирина Бокова пред "24 часа": Не виждам сериозна причина да се оттегля!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5783032 www.24chasa.bg

*Това са “трогателни” грижи на същите истерични клеветници

*С втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище

*Много неудачно бяха подвели премиера, заблудиха го, вътрешен и външно-
политически натиск беше оказан, казва генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за генерален секретар на ООН

- Г-жо Бокова, за първи път от началото на надпреварата за генерален секретар вие завършвате на шеста позиция. Как си обяснявате този резултат?

- Състезанието не е приключило, тепърва предстои сеpиозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсейване и позициониране на кандидатите.

Сериозната битка е тогава, когато постоянните членки на Съвета за сигурност започнат да участват във вота с цветни бюлетини.

Смятам, че

позицията ми във

всички кръгове е

много сериозна,

в началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат.

Но изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети.

През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори. Тази

неяснота,

полуизречени

думи и

полуподкрепа - нещо изключително неудачно в този момент - разколеба някои страни-членки и доведе до по-лош резултат. Отново повтарям, това са предварителни неофициални гласувания и продължавам да мисля, че съм от сериозните кандидати.

Същите тези кръгове, които водят кампанията срещу мен, се опитват да подронят авторитета ми и като генерален директор на ЮНЕСКО. След като съм избирана два пъти от 180-190 държави. Вероятно същото щеше да се случи и през 2009 г., когато се състезавах за ЮНЕСКО, но по онова време много малко хора вярваха, че ще успея, и като че ли

тогава тези хора

ме “изпуснаха”,

а сега видяха, че

мога да успея,

и затова побързаха да наваксат.

- Премиерът Борисов каза, че ако на 26 септември не се класирате поне на втора позиция, правителството може да предложи нов кандидат. Знаем, че това е еврокомисарката Кристалина Георгиева. Очаквате ли това да се случи и как ще реагирате?

- Ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка. Тя ще отслаби не само моите шансове, но и шансовете на новия кандидат, и ще струва загуба за България и, което е по-жалко, България ще събуди недоумение за това какво всъщност иска да постигне.

Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен- и външнополитически натиск беше оказан. Кампанията срещу мен бе засилена отвътре, включително и в някои кръгове на правителството, което, естествено,

отслаби

позицията ми,

и събуди огромно

недоумение не

само в Ню Йорк,

в Съвета за сигурност, но и в цял свят, защото това е едно световно състезание и всяка дума тежи, всяка казана реплика има огромно значение и това постави България в изключително неудобно положение.

Това, което очаквам сега, е една трезва политическа оценка и една искрена и сериозна политическа подкрепа от страна на правителството и на българските институции.

- Всъщност на вас ви беше обещана такава подкрепа между двете гласувания. Усетихте ли я?

- Не.

Единствената

подкрепа бе до

известна степен

от страна на

президента Росен

Плевнелиев

В цялата тази ситуация имаше много полусенки, много полудуми, много полуподкрепа, мисля, че за всички е очевидно какво се случи в последните седмици.

- В момента се внушава, че е редно да се оттеглите. Ще го направите ли? Как ще постъпите?

- Не виждам сериозна причина да го направя. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, именно защото истинското състезание тепърва предстои. Тези призиви са недостойни. Това не се случва в нито една друга държава и с нито един от другите кандидати. Бих казала, че това са “трогателни” грижи от същите тези кръгове, които повече от година водят тази истерична кампания от клевети срещу мен.

Аз никога не

съм падала и

няма да падна

на това ниво

Казвала съм нееднократно, че се води такава кампания срещу мен. Въпреки всичко успях да остана в състезанието. Мисля, че именно затова се опитват да ме отстранят с пиар кампании, със задкулисни сделки, с натиск върху премиера. Бих искала да посоча още, че тази долна кампания вреди на доброто име на страната ни. Трябва да си даваме сметка за това. Аз засега съм успявала да опазя и моето достойнство, и това на България, и ще го направя и сега, независимо от крайния резултат.

CV

Родена на 12 юли 1952 г. в София

Завършва образованието си в Москва, специализира в Харвард

През 1977 г. започва работа в отдела за ООН в МВнР

Била е депутат, зам.-министър на външните работи и и.д. външен министър

Назначена е за посланик на България във Франция, Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО

През 2009 г. става първата жена - генерален директор на ЮНЕСКО, преизбрана е през 2013 г.

Владее английски, френски, руски и испански език.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.