Нещата се решават навън, а тук гърмят халосни патрони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5785107 www.24chasa.bg

А коалициите за подкрепа извън България се променят бързо

Не участвах в публичните схватки между привържениците на Бокова и Георгиева, защото от самото начало бе известно, че този избор не е от компетентността на българските власти и на българското общество.

Номинацията е формално на българското правителство, но шансовете за реализацията ѝ са далеч извън българските граници.

Самата смяна на кандидатурата също не е предизвикана от вътрешни български политически причини, а отразява променящите се шансове за успех/неуспех на двете българки в сградата край Ийст ривър.

Всяка от тях има своята изградена структура на подкрепа сред многообразни международни фактори и лобита и за българското правителство остава да следи внимателно съотношението на силите сред

тези бързо

променящи се

“коалиции” за

подкрепа

или за отхвърляне на един или друг кандидат.

Днешното решение за смяната на българската кандидатура на г-жа Бокова с тази на г-жа Георгиева отразява именно оценката за това променящо се съотношение на силите. Колкото и категорична да е подкрепата за г-жа Бокова сред левите политически среди и отделни други лобисти на българска почва, очевидно е, че последните гласувания в Съвета за сигурност показаха сериозно “обезкървяване” на нейната кандидатура.

Без да се чувствам достатъчно компетентен да оценя вътрешните процесуални правила на гласуването в световната организация, струва ми се, че политическите послания на резултатите от последните няколко тура показват недвусмислено намаляващите шансове за избор на г-жа Бокова. Същевременно

не си правя

илюзии, че

кандидатурата

на еврокомисар

Георгиева

е щастлива находка на българското правителство. Има достатъчно основания да смятаме, че България получава нарастващ брой международни сигнали в подкрепа на възможната смяна на българския кандидат.

Не се съмнявам, че тази рокада ще послужи за нов рунд на пропагандната политическа война на българска почва. Той обаче ще бъде също толкова безсмислен, колкото и първият рунд. Защото решенията, свързани с подобна позиция, няма как да бъдат преобладаващо български. Но пък са добър повод за

гърмене на

политически

патрони на

родна земя -

както обикновено, повечето от тях - халосни...

Като българин съм удовлетворен, че две българки с впечатляващи лични качества могат да си съперничат за най-високия международен дипломатически пост - генерален секретар на ООН.

(От фейсбук профила на Огнян Минчев)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,