Андрей Ковачев: Не очаквам вето от Русия за Кристалина Георгиева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5785121 www.24chasa.bg

България няма двама кандидати, Бокова да реши какво ще прави, казва  евродепутат от ГЕРБ

 

- Г-н Ковачев, вие поискахте да се направи по-добрият избор за България. Кристалина Георгиева ли е това?

- Сравнявам това, което се случва сега, с 2010 г., когато имахме кризата със смяната на кандидата ни за еврокомисар Румяна Желева с Кристалина Георгиева. Сега е същата ситуацията, в която България трябва да намери по-доброто решение за страната ни. Независимо от всякакви предпочитания и от това какво анализаторите казват, това, което имаме като резултат досега от представянето на г-жа Бокова е незадоволително и сигналите са, че шансовете ѝ са изключително малки. Затова правителството взе решение за номинацията, която дава на България много по-голям шанс за крайния успех.

- Възможно ли е България да участва с 2-ма кандидати, тъй като на този етап Бокова не заявява желание да се оттегли?

- Трябва да е ясно на всички от решението на МС, че България няма двама кандидати, а застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева. А това какво ще направи Бокова, трябва да я питате нея и тя трябва да реши. Но България има една кандидатка и тя се казва Кристалина Георгиева.

- Не се ли опасявате, че Русия може да наложи вето на кандидатурата на Георгиева?

- Това може да бъде зададено като въпрос за всеки кандидат. В края на краищата големите 5 страни, които имат право на вето, ще решат кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Смятам, че Георгиева е показала, че може да координира действията - както по хуманитарната помощ, така и по нейната работа в Световната банка.

Нека не

забравяме -

тя е била

представител

в Москва на

Световната банка и познава много добре ситуацията в Руската федерация, има своите контакти. Ако ме питате директно - не очаквам да има вето от страна на Русия.

- Кое ви дава гаранции, че Георгиева ще се представи по-добре от Бокова?

- Това, което виждаме досега. Аз съм докладчик за ООН във външната комисия на Европарламента и имам контакти и с посланиците в ООН, и с дипломатите в Брюксел. И имам информация, че Георгиева има далеч по-добри шансове от Бокова.

Нека кажем ясно -

за нито една

от двете няма

100% гаранция, че това ще е следващият генерален секретар. Това е решение на големите 5 страни с право на вето. Но нека анализираме и видим ситуацията. Кандидатурата на Бокова

беше номинирана

от кабинета

“Орешарски”

в последния момент учудващо за всички и без никакъв дебат с най-голямата партия в България - ГЕРБ. Знаете и историята с т.нар. почти ултиматум на Георги Първанов. Ние бяхме достатъчно толерантни и правителството направи огромни усилия за доброто представяне на Бокова, която последно бе на 6-о място.

- Случаят е без прецедент. Как това се коментира в ЕП?

- Има много позитивен отзвук от колегите ми тук. Колегите ми във всички политически формации - започвайки от зелени, социалисти, либерали, ЕНП, консерваторите, с които съм говорил, харесват много работата на Георгиева и са доволни от този избор.

- Има ли време тя да се представи?

- Това включване е на доста краен етап, но се надявам по време на изслушването в Ню Йорк Георгиева да успее да убеди страните от Съвета за сигурност, че тя има визия и възможност с качествата си да води световната организация в тези много трудни времена. Пред нас има огромни предизвикателства, много са точките, в които е нужен човек с визия и ясна представа какво трябва да се направи, и от друга страна - да може да обединява.

- Бокова обаче остава начело на ЮНЕСКО. Какви са шансовете още една българка да е начело на световна организация?

- Няма никаква връзка между това, че Бокова ще е за няколко месеца начело на ЮНЕСКО до края на мандата си. Това по никакъв начин не намалява шансовете на Георгиева.

(Използвани са въпроси и на други медии.)

 

  • Защо депутатите пак се дърпат от зеления сертификат

    Защо депутатите пак се дърпат от зеления сертификат

    Странно защо депутатите се дърпат от зеления сертификат и когато ги питат дали ще го въведат в парламента, започват да го усукват. Нещо повече - в събранието има една партия, чиито депутати тръгнаха напред с обещанието, че ще го махат изобщо. Но докато зеленият сертификат е в сила и докато българският гражданин е длъжен да го има
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо