Илхан Кючюк: С втори кандидат за ООН България губи шанса да има генерален секретар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5785146 www.24chasa.bg

В най-лошия сценарий Бокова ще продължи да е шеф на ЮНЕСКО, а това прави изключително труден изборът на още един българин на ръководна позиция в света, казва евродепутатът от ДПС

- Г-н Кючюк, България освен Ирина Бокова има втори кандидат за генерален секретар на ООН. Как ще коментирате решението на правителството за издигане и на Кристалина Георгиева за поста?

- Решението вреди много на образa на страната. Надявам се, че премиерът Борисов знае какво прави, защото той носи цялата отговорност. Докато в България сме разделени, португалските политици правят солидна кампания за своя кандидат. Личното ми усещане е, че да издигнеш втори кандидат на финалната права, само ще облагодетелства другите опоненти в надпреварата и България ще изпусне историческия шанс да се пребори за най-високата позиция в световната политика.

- Това не е ли прецедент в международната дипломация?

- Историята на ООН не познава практика една държава да издига втори кандидат. Това е абсолютен прецедент.

- Трябва ли Ирина Бокова да се оттегли в тази ситуация? Пред “24 часа” тя заяви, че не вижда основание да го направи.

- Решението зависи изцяло от г-жа Бокова. Каквото и да стане, в най-лошия сценарий тя ще продължи да е генерален директор на ЮНЕСКО, а това прави изключително трудно избирането на още един българин на ръководна позиция в структурите на ООН.

- България с две кандидатури ли ще играе и не се ли излагаме пред света?

- Ние го правим от доста време. Тук е моментът да зададем въпроса в каква степен хората, облечени в държавна власт, реално подкрепиха кандидатурата на г-жа Бокова? Аз като страничен наблюдател не усетих особена подкрепа. Изключително грозно впечатление ми направиха атаките, на които бе подложен българският кандидат. Ако за другите държави постът на генерален секретар на ООН е въпрос на национално достойнство, у нас се превърна в инструмент за политически дивиденти и очерняне на опонента.

- Опозицията в София вече заговори за вот на недоверие по тема външна политика. Ще се присъедини ли ДПС?

- Подобно решение тепърва ще бъде дискутирано в ДПС.

- Наближават президентските избори - как ще участва ДПС? Ако балотажът е между кандидата на ГЕРБ и на левицата, кого ще подкрепите?

- Прекалено рано е да се говори за финалната фаза от президентските избори, при положение че най-голямата и управляваща партия дори не е обявила своя кандидат. Едно е сигурно -

ДПС няма да

даде непоискана

подкрепа

- Лидерът ви Мустафа Карадайъ обяви, че почетният председател Ахмед Доган би бил един добър кандидат за президент. Той ли ще е?

- Д-р Доган определено липсва на българската политика. От такава номинация би спечелила България.

- Следващата година се очаква България да поеме председателството на ЕС. Готова ли е страната ни да поведе ЕС в този сложен момент за него?

- Това е голяма възможност България да се изяви в ЕС. От друга страна, председателството изисква сериозна подготовка и управленски капацитет. Притеснителен е фактът, че до момента управляващите не са представили нашите приоритети за председателството.

Кои са нашите

приоритети?

Aз не знам! Остава открит и въпросът как премиерът Борисов ще председателства Съвета на ЕС с правителство, в което има националпопулисти, използващи антиевропейска риторика?

- За какво България получи 160 млн. евро от ЕК - за спиране на миграционния поток или за увеличаване на приемния капацитет?

- От началото на бежанската криза Еврокомисията подпомага държавите, които са външна граница на ЕС. Като такава държава България попада в обхвата на допълнителната помощ и вече веднъж беше подпомогната с 12 млн. евро, за да се осигури настаняване, храна и медицински материали за мигрантите, както и за оборудване на българските граничари. Не трябва да приемаме с изненада отпуснатата помощ. Според съобщението на ЕК тя ще се използва за по-добро управление на миграционните потоци, укрепване на националния капацитет в областта на убежището, разширяване на интегрирано наблюдение и други дейности за граничен контрол.

- Правилна ли е политиката на правителството по бежанската криза и идеята да се заселват с бежанци запустелите райони? Има ли наистина натиск върху страната ни и премиера за разкриване на още лагери у нас?

- Не ми е известно да има какъвто било натиск. Но трябва да сме наясно, че никоя държава или правителство не може да реши самостоятелно кризата с бежанците дори и да подхожда адекватно към тези процеси. Това предизвикателство пред ЕС е преодолимо не чрез политиката на Europe a la carte, a единствено чрез наднационален подход, при който всяка европейска държава проявява значителна солидарност и споделена отговорност.

- Как се приема в Европа идеята на кабинета за затворени бежански лагери?

- Такава идея прокара преди дни и премиерът на Унгария Виктор Орбан, който отиде по-далеч - че незаконните мигранти в ЕС трябва да бъдат затворени в охранявани бежански лагери на “остров или някой бряг на Северна Африка”, откъдето да могат да подават молбите си за предоставяне на убежище. Това е недемократична и антихуманна мярка. Не виждам

как може да се

обсъжда вариант

на бежански

лагер от

подобен тип

- Приемате ли идеята на Юнкер за армия на ЕС?

- Това е стъпка в правилната посока. Нуждаем се от обща европейска отбрана, която да оперира под шапката на НАТО.

- Как ще се отрази на Европа загубата на партията на Меркел в Берлин, която се определя като знакова за отношението към нея, а самата Меркел е един от двигателите на ЕС?

- В Германия се случва нещо, от което много европейски страни вече страдат, а именно възход на популизма и националпопулизма. Тази вълна заля Европа вследствие на световната икономическа криза и негативните последици, които тя имаше за европейската икономика. Бежанската криза само разшири обхвата на действие на тези крайни движения, които вече присъстват в националните парламенти на повечето европейски държави. България не прави изключение и наличието на крайно националистически и фашистки формации в управлението на страната е притеснителен факт. Популизмът е сред най-големите заплахи, пред които е изправена съвременна Европа, и ние трябва да се борим срещу него ежедневно. За съжаление, наблюдавам все повече политици, които не си дават сметка за отговорността, която носят, и все по-често изпадат в популизъм и крайности с цел да спечелят временно публика. Именно това до голяма степен обяснява и резултатите на изборите в Берлин, където големият победител е крайнодясна, антиимигрантска партия.

CV

Роден е на 16 септември 1985 г. в Севлиево

Завършил е политология и право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”

От 2005 г. е член на младежката организация на ДПС, а от ноември 2012 г. е неин председател.

През 2014 г. е избран за депутат от ДПС в Европейския парламент в парламентарната група на Алианса на либералите и демократите за Европа

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо