Всички искат да са президент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5787462 www.24chasa.bg
Митьо Пищова и Радо Шишарката

Жорж Ганчев се пробва за 4-и път и се кълне, че така ще е до гроб, Светльо от “Хиподил” за втори, Банев ще опита да подобри резултатите на жена си, а спорът е кой ще остане последен

В сезона на телевизионните риалита президентските избори все по-силно наподобяват подобно шоу. Дори се радва на същия сериозен наплив от кандидати - рекордните 30 партии, коалиции и инициативни комитети се записаха за участие във вота за държавен глава на 6 ноември.

А букетът от претенденти е изключително пъстър. Извън сериозните играчи ги има задължителните за зрителския интерес бизнесмени, шоумени, певци, музиканти, стари муцуни от прехода и дори такива с криминални досиета. Чак да се чуди човек дали напират за поредния сезон на “Биг Брадър” или “Фермата”.

В състезанието за “Баща на нацията” някои откровено признават, че просто искат да са част от шоуто, и сами определят участието си като цирк. И спорът е кой ще бъде последен.

А условията да си в “цирка” са почти формални и лесно преодолими – 2500 подписа, навършени 40 г., българско гражданство, последните 5 г. да си живял в страната, да не си в ареста или затвора. За да се запишеш като независим, пък ти трябват и едни 21 избиратели, които да регистрират инициативен комитет. Така това, с което разполагаме за 6 ноември, са 14 независими кандидатпрезидентски двойки.

“Животът ни

е попфолк”

и “това е една шега с управляващите” - така обясниха кандидатурата си Митьо Пищова и чалгапевецът Радо Шишарката при внасянето на документите в ЦИК. Издига ги “Българско национално обединение”, а амбицията на двойката е да получи 6% от гласовете. “Селата са мои. Там ще има кебапчета и монтанска музика, а той ще пее”, обясни кандидатът за президент в двойката, известен с джакузитата и твърденията за голям брой жени, които е имал. После думата взе вицето му, за да запее един от хитовете на тъмните години на прехода “О, тигре, тигре”. И след като тандемът попя за камерите пред входа на ЦИК, кандидатът за президент, облечен в анцуг с цветовете на трикольора, защото следвал примера на Фидел Кастро, влезе да подаде документите си.

След кратка пауза на сцената отново излезе и вечният Жорж Ганчев. Той обясни, че вече е на 77 години, но трябвало задължително да се намеси.

Издига го Християн-социалният съюз в двойка с финансиста Кольо Парамов. И това ще е четвъртият му опит да стане президент.

Жорж ще остане в българската политическа история с фразите, произнесени от телевизионния екран: “Не ме гледай тъпо, българино!” и “Кажи си думата, Бероне.” Но и с впечатляващите резултати в две от кампаниите.

През 1992 г. заедно с Петър Берон бе трети на първия тур със 17%. През 1996 г. с Арлин Антонов пак беше трети с 21%, и то с около 5% разлика след вторите - двойката на БСП Иван Маразов и Ирина Бокова.

Последният му опит да стане държавен глава е от 2001 г., когато с 3% успя да пребори само стария си сподвижник и подгласник Берон. И да не са му добри този път резултатите, Жорж се закани: “Не 4 пъти, 10 пъти ще се кандидатирам, докато умра.” А целта е да подобри живота на българина.

Със същия мотив и за да се спре “геноцидът” над българския бизнес, образование и здравеопазване, в президентската битка влиза и бизнесменът Николай Банев. В двойка е с бившия кмет на Момчилград Сали Ибрям. Любопитното е, че Ибрям е бил кандидат за президент през 2011 г. Тогава го издига “Национално движение единство”. Настоящият кандидат за вице на Банев обаче получава едва 0,13% от гласовете.

Дали главата на фамилията Баневи ще подобри резултата на съпругата си Евгения, която на евроизборите през 2014 г. се пробва като независим кандидат за евродепутат и се подреди на челните места, но в класацията за най-малко получени гласове, ще решат избирателите на 6 ноември.

За народната любов ще се бори и ексдепутатът от “Атака”, осъденият условно за педофилия Владимир Кузов. А кандидатурата му дори вече роди и виц: “Защо Владимир Кузов иска да стане президент? Защото разбрал, че мандатът е 5-годишен.” Иначе при записването си за участие във вота той призна, че е хомосексуалист. “Моят избор е цивилизационен. Искам

за първи път да

имаме президент гей

Това ще постави България на световната карта”, каза тогава Кузов. Кандидатът за вицепрезидент в двойката, която ще участва като независима, е друг бивш депутат от “Атака” - Борислав Ноев. Имунитетът му обаче беше отнет заради шофиране в нетрезво състояние.

Сблъсъци с органите на реда е имал и друг от независимите кандидати за президент - Бисер Миланов-Петното. По време на протестите и контрапротестите срещу кабинета “Орешарски” той бе задържан от полицията няколко пъти за провокации и призиви за насилие. През 2014 г. кандидатът за президент лежа в ареста заради заплаха за убийство, но беше оправдан по делото. Тази година отново беше вкаран в ареста по друго обвинение, но бе освободен срещу парична гаранция. През 2015 г. той

беше кандидат

за общински съветник

в Русе, но получи

само 175 гласа

Инициативния комитет, който издига за кандидат за “Дондуков” 2, пък оглавява синът му - Виторио.

Камен Попов или

“човекът, който

удари Волен

Сидеров”

също е сред независимите кандидати. При скандала пред НАТФИЗ миналата година той удари лидера на “Атака”. Тогава Попов беше задържан и срещу него започна предварително съдебно производство. Освен със сблъсъка със Сидеров Попов се появи, яхнал мотор, с руските рокери “Нощните вълци” при преминаването им през България преди няколко месеца.

За втори път като независим в битката за “Дондуков” 2 влиза вокалистът на “Хиподил” Светослав Витков. През 2011 г. той беше кандидат за президент в двойка с друг от основателите на “Хиподил” - Венцислав Мицов. Тогава те получиха 1,32% на вота. Партията им “Глас народен” обаче беше една от изненадите на последните местни избори в София и вече от година Витков и Мицов са общински съветници. Този път обаче Мицов няма да е кандидат за вицепрезидент, а с Витков в битката влиза Иван Велков от “Зелените”. Двамата са тандем в Столичния общински съвет и част от политическа група 5 (“Глас народен”, “Движение 21” и “Зелените”), а Велков е и зам.-шеф на СОС. Иначе кандидатът за вицепрезидент в двойката през 1985 г. изиграва

хлапето Пламен от

филма “Да обичаш

на инат”

с Велко Кънев, Мария Статулова и Леда Тасева.

За независимата Диана Димитрова информацията в интернет сочи само, че е била част от “Новото време” и е учителка.

Най-смелото обещание:
Кузов ще пипа с твърда
ръка, не с мека китка

Списъкът с
кандидати - смешни
и незабравими,
самовлюбени
или пък никому
неизвестни, набъбва
като тефтер с вересии

ДИЛЯНА ЦЕНОВА
Бях се зарекла думичка да не напиша за президентските избори, защото не съм експерт по риалити формати, но изключвайки изтърканата надувка на ГЕРБ, останалите събития, свързани с темата, изглежда са повече прояви на емоционални разстройства и творчески търсения, отколкото на някакви политически стратегии. В сайта на ЦИК списъците с кандидати ежедневно набъбват като тетрадка с вересии, все повече хора от цялата страна се стичат, за да се хвърлят в надпреварата. Сред тях тук-там са записани и политици, които приемат с изненадващо високо самочувствие ролята си на натурщчици в една предизвестена битка. Няма начин, изучавайки имената, биографиите и мотивацията на кандидатите за президент, издигнати от инициативни комитети, гражданите да не си задават с потрес въпроса: “От какъв зор точно тия хора са решили, че някой би гласувал за тях?”
На първата двойка в този пъстър хоровод ѝ е отказана регистрация. Става въпрос за Атанас Маринов Йорданов (Али Юзеиров) и Муса Алиев Хюсеинов с главен поддръжник Юзеир Юзеиров. Колко ли горе-долу гласове са очаквали да получат претендентите, известни с опитите си да легализират етническа партия и с присъди за трафик на хора? Сред причините ЦИК да ги отсвири не са само нередовните документи, които са подали, оказва се, че един от членовете на инициативния им комитет е също кандидат за президент. Най-вероятно е бил замислен като спящ агент, скрито асо или нещо подобно, но няма как да знаем със сигурност точно кой филм са гледали.
Веднага след тях е загадъчното предизборно предизвикателство - бизнесменът Марешки. Човек, на когото колът на кампанията му е
откриването на
бензиностанция с претенции
за Гинес в “Люлин”
Защо обаче не се бори за районен кмет или за общински? Или просто да кандидатства в обществена поръчка за снабдяване на армията с горива, а не да става главнокомандващ? Може би отговорите на тези въпроси са търговска тайна, видимо е само, че ако не спечели, предприемчивият Марешки поне ще има възможност да си рекламира бензина в национален мащаб.
Караме нататък по списъка и стигаме като вълшебен извор на творчески подем -
напълно неизвестния тандем
Митко Енчев Димитров и
Митко Кирилов Уручев
Имат обаче видео във фейсбук с толкова драматично-символичен сюжет, че може да бъде осмислено и разбрано само от високо интелектуалната аудитория на съветския режисьор и мистик Андрей Тарковски.
Пуснато е на стената на Уручев и към миналата сряда беше натрупало 66 гледания и 4 лайка. Заслужава си да се пусне от чист природо-научен интерес. Вижда се статичен образ на Исус вдясно от центъра и на мутра, която прилича на Карамански, ама може и да не е той, в квадратче леко вляво. Глас зад кадър съобщава: “Дарение на българския народ чрез волеизявление от мен, Митко Енчев Димитров, ЕГН…, изпълнителен директор на международната фондация “Мисия SOS”...” Биографичните данни рязко преминават в цитиране на конкретни номера на регистрации, нотариални заверки и имена на нотариуси, посочва се също, че поетът и композиторът Димитров е практикувал търговско и наказателно право на българска, отчасти на руска и на украинска територия, бил кандидат за президент и през 1996-а и пр.
Изключително трудно за обяснение е защо бившите депутати Владимир Кузов и Борислав Ноев са решили да търсят възмездие за миналите си грехове, нареждайки се баш на опашката за дължавен глава, а не примерно за “Фермата”, но това е положението - регистрирани са, няма мърдане. Не се очаква да имат и нищо повече за казване от това, което Кузов вече каза:
“Ще пипам с твърда
ръка, не с мека китка”
Икономистът Румен Гълъбинов и адвокатът Веска Волева, пък са твърдо убедени, че ще се докарат до балотаж. По необясними причини те заявяват, че с явяването си на изборите
“рискуват личните
си кариери”
Вероятно в техните професионални сфери кандидатстването за държавен глава се възприема като компромат и во веки тъмнее като мастилено петно върху биографията. Но все пак тази двойка иска само едно – нацията да се обедини и да спре да се дели. Дано!
Утопичната мечта за власт и телевизионна известност тласкат напред и проваления кандидат за кмет на Димитровград Пламен Пасков, когото аудиторията наистина бе на път да забрави завинаги, след като така и не можа да го запомни.
Името на Александър Каракачанов в списъка би внесло известно разнообразие и дори сериозност, ако този политик не беше непрекъснато кандидат за нещо, откакто изкара една година като кмет на София в самото начало на 90-те и после беше депутат. Имаме списък с номинации, значи той е вътре.
За следващата двойка, Йорданка Колева и Веселин Христов
нито гугъл, нито сафари,
нито фейсбук и
туитър знаят нещо
Оставайки с надеждата, че те си знаят най-добре, им пожелаваме успех и попътен вятър.
Регистрацията продължава, с трепет очакваме следващите претенденти и дано някой от ЦИК се сети да ги събере за обща снимка преди вота. Ще бъде уникална! Никога повече няма да се намери повод, по който тази група хора да се събере заедно на едно място и то на конкурентни начала. И да се усмихват.

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията