Плюсове и минуси на Цецка Цачева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5790633 www.24chasa.bg

Кратката кампания изисква летящ старт

ГЕРБ издигна кандидатурите на Цецка Цачева и Пламен Манушев за президент и вицепрезидент. Как стоят те на терена на изборите, какви са шансовете им за успех и как тези кандидати на ГЕРБ ще повлияят на останалите играчи в кампанията.

На тези въпроси отговарят изборният експерт Михаил Константинов, политологът от “Галъп” Първан Симеонов и социологът от “Алфа рисърч” Станислав Стоянов.

От няколкото възможни кандидатури тази на Цецка Цачева като рейтинг е една от най-колебливите.

Но от друга гледна точка Цецка Цачева е подходяща като институционална логика - няма нищо по-нормално от това председателят на парламента да стане президент, особено в една нормална политическа ситуация.

Второ, тя е партиен войник - очевидно ще има партийна дисциплина.

Трето, тя е жена и

много трудно ще

я бият по дебатите

ГЕРБ е силен на тема еврофондове и местна власт и неслучайно в публичното пространство се завъртя като кандидат за президент и “еврофондовия” човек сред най-успешните кметове.

Вярно, Цецка Цачева е един от рейтинговите играчи на ГЕРБ, но не е Йорданка Фандъкова, която има положителен рейтинг - повечето хора казват за нея “да”, отколкото “не”, а това е голяма рядкост.

Фигурата на Цецка Цачева не е много ярка, особено на фона на цялото чакане. Но има вероятност хората да открият неподозирани досега качества у нея, което не е зле.

Още няколко положителни за ГЕРБ обстоятелства от гледна точка на политтехнологията.

Първо, не знам дали те го направиха, или просто му се радват, но е намалена възможността ген. Радев да събере, фокусира и канализира целия опозиционен и протестен вот по една проста причина, и тя се нарича просто Каракачанов. Защото той е силен конкурент, даже мечтае за балотаж и т.н.

Второ - всичките кандидати вляво, включително и Пламен Орешарски, за когото ми се струва, че му се радват и ГЕРБ, и ДПС.

Трето, играчи като Марешки, които са трудно познаваеми величини, макар че те също могат да оберат антисистемен вот. Затова ми се струва, че в тази ситуация на ген. Радев ще му е трудно да канализира целия протестен, анти-ГЕРБ вот.

 В кандидатурата на Цецка Цачева за президент може да прозира и здравият политически инстинкт на Борисов, че

той няма полза от

напълно убита БСП

От днешна гледна точка най-логичното е двете най-големи формации ГЕРБ и БСП да излязат на балотажа, а най-голямата формация ГЕРБ да победи. Просто защото с кратката кампания ще се влезе с летящия старт на партийната легитимация. Плюс това те са в кампания, а Бойко Борисов не се е спрял от два месеца. Затова си мисля, че Цачева просто ще бъде “на раменете” на Борисов.

Но все пак при кандидатурата на Цецка Цачева БСП получава шанса да има по-достойно представяне. Струва ми се, че тук по-скоро сработва нюхът на Борисов.

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи