Кандидатурата на Цачева прави битката в ляво на първи тур по-жестока

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5790642 www.24chasa.bg

Защото много кандидати имат шанс да стигнат до балотажа с кандидатите на ГЕРБ

ГЕРБ издигна кандидатурите на Цецка Цачева и Пламен Манушев за президент и вицепрезидент. Как стоят те на терена на изборите, какви са шансовете им за успех и как тези кандидати на ГЕРБ ще повлияят на останалите играчи в кампанията.

На тези въпроси отговарят изборният експерт Михаил Константинов, политологът от “Галъп” Първан Симеонов и социологът от “Алфа рисърч” Станислав Стоянов.

Кандидатурата на Цецка Цачева за държавен глава е по-тяснопартийна в сравнение с останалите, които бяха споменавани.

Тя е с по-малък потенциал да обира допълнителен вот, извън “герберския”. Затова май битката на 6 ноември ще е по-сериозна, особено на втори тур. Защото на първи тур по-сериозната битка ще бъде между останалите кандидати, сред които има много интересни, равностойни кандидатури с шанс да минат за втори тур. Такива са Т. Дончева, К. Каракачанов... Интересно е също до каква степен ДПС ще вдигне вота за Пламен Орешарски.

Струва ми се, че първият тур ще бъде най-интересен вляво. Много любопитно ще бъде също

доколко ще се

разцепи

вотът там

между ген. Румен Радев, Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Велизар Енчев.

А това поле е много широко - Красимир Каракачанов дърпа патриотичен и националистически вот от БСП и “Атака” от време оно. И май е най-трудно да се прогнозира в това пространство.

Може да има известно вдигане на избирателната активност покрай задължителния вот и референдума.

Но има прекалено много относително равностойни като електорална тежест кандидатури, за да кажем, че изборите ще се решат още на първи тур.

Оттам насетне тази тяснопартийна кандидатура на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев дава шансове на хора, които обират по-широк кръг избиратели - нито пряко леви, нито пряко националисти или пряко десни.

Ето защо на ген. Радев му предстои много труден първи тур. Успее ли да стигне до втори, там картината ще е друга.

Така че президентските избори ще са интересни, с потенциал за изненади.

 Накачулването на клона вляво може да го счупи. Защото в последните 5-6 години има отлив на леви гласоподаватели, все по-малко хора отиват да гласуват и това не е изключение за БСП.

Второ, има чисто генерационно намаляване на този електорат и това жестоко предлагане вляво наистина ще се превърне в голяма интрига на първи тур. В този смисъл кандидатурата на Цецка Цачева крие по-голям шанс за опозицията. Нищо не се казва за кандидата на реформаторите Трайчо Трайков, но това е първото им явяване на избори, след като станаха управляваща опозиция. Но да мислят резултатите през призмата на миналите местни избори, е груба грешка, защото според нашите сондажи хората не разбират тази позиция и не реагират позитивно.

  • Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    Тръгнем ли твърдо към еврото, ползите са много

    България е на финала за влизане в чакалнята на еврото.  Има много причини за гордост с това постижение, защото то би ни донесло само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот. Ще последва вдигане на рейтинга, което ще доведе ще повече инвестиции. Има и чисто финансови ползи - достъп до