Георги Марков: Цачева е избирана, не парашутирана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5792570 www.24chasa.bg

Ако не беше дискретна, тя щеше да каже на Румен Радев, че е Нинова, но без очила и без пола

През 2009 г. тя би с повече от 10% Румен Петков в мажоритарни избори

Има решение на КС, според което няма проблем държавният глава да е партиец

Борисов вече да не прави коалиция с никого

С бившия конституционен съдия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Как ви се вижда кандидатурата на ГЕРБ за президент, г-н Марков? Едни я хулят много - била партийна и неатрактивна, други я харесват - понеже за втори път е избирана на най-високата позиция на парламентарната република.

- България се намира не на 27-ия ден от демократичните промени, а на 27-ата година. Президентската институция е вече утвърдена. Тя се оказа най-стабилната - досега никога не е имало предсрочни президентски избори. Тя

не е училище

за начинаещи

политици,

нито школа за преподготовка на бивши военни. Затова към нея трябва да се устреми опитен политик. Очевидно ГЕРБ разполага с няколко такива силни единици, но предпочете, донякъде нормално, в една парламентарна държава, в която висшият държавен орган е Народното събрание, именно председателят му да се устреми към президентската институция. Г-жа Цачева е единственият български политик, който за близо 3 десетилетия преход е ставала два пъти председател на парламента. А и двата пъти не е работила комфортно - не е имала мнозинство зад гърба си от излъчилата я партия.

- Защо тогава се нахвърлиха върху нея?

- Някои говорят, че тя е парашутирана от ГЕРБ. Но всъщност парашутиран е кандидатът на БСП - формално деполизитиран, но всъщност силно пристрастно червен. Той е без какъвто и да било опит в политиката. Докато г-жа Цачева не е парашутирана, тя е избирана многократно. Тя е един от малкото български политици, които са успявали да постигнат мажоритарна победа. Когато имаше експеримент през 2009 г. 31 депутати да бъдат избирани мажоритарно,

тя има куража

да излезе

мажоритарно

срещу

тогавашния

Човек -

оркестър,

най-добрия изборджия преди явяването на Цветанов - легендарния Румен Петков. Тя го победи с над 10 на сто и това беше голям неин личен успех. Защото, когато си избран мажоритарно, никой не може да каже, че си парашутиран оттук или оттам. Очевидно ГЕРБ заложи на опитен политик, законодател, юрист. Мога да кажа, че останах изненадан, че в атаките срещу нея се включи кандидатът за президент на БСП, който я нарече “Бойко Борисов, само че с очила и пола”. Аз не съм очаквал от доскорошен български висш военен да прояви такава липса на такт, на толерантност и на кавалерство, и да се опита толкова елементарно да засегне г-жа Цачева. А

тя се е научила

вече да говори

политически

коректно

и не му отговори. А много лесно би могла да му каже, че е Корнелия Нинова, само че няма очила и няма пола.

- Упрекват я, че била в БКП.

- Появиха се доста писания, че тя е била член на БКП. И аз се питам, като тя е била член на БКП, какво да кажем за г-жа Ирина Бокова? Която не само е била член на БКП, но е и част от комунистическата номенклатура. И изобщо как е възможно в България, на третото десетилетие от демократичните промени да се правят толкова евтини атаки. В България такова нещо звучи смешно, защото българската демокрация даде шанс не само на членовете на БКП да се променят и да станат демократи. Българската демокрация даде възможност да разцъфтят фамилиите от Политбюро, което е “наш принос” в промените на Източна Европа. Няма страна от бившия соцлагер, имам предвид най-вече Унгария, Чехия и Полша, в която едни и същи фамилии да са участвали на най-висше ниво в държавния живот цели 70 г.

Хранениците на

комунизма

станаха галеници

на демокрацията

България се оказа изключително толерантна към децата, внуците и снахите с привилегиите. И специално при нашите условия най-малката болка е, че някой е бил член на БКП. Така че смятам тези атаки за доста комични на фона на нашата действителност и за признак на безсилие.

По повод друго твърдение на генерала - че ГЕРБ е една машина за избори, а не разполага с личности, да му кажа, че явно тези, които в последната 1 г. са били в небето, са попаднали на висока облачност, поради което не са могли да следят това, което става в България, където преди по-малко от година имаше избори. И на тях се случи нещо, което никога не беше ставало тук - една партия да спечели разгромяваща победа на мажоритарния вот във всички големи градове в страната. Нима Фандъкова не е личност, която печели в София 60%? Нима Митко Николов, който в Бургас спечели 84%, не е личност? Нима Живко Тодоров в Стара Загора, който печели 79%, не е личност? Нима във Варна Иван Портних с неговиге 62% не е личност?

Сега се връщам от семинар на Жени - ГЕРБ от Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Попово. Останах изумен от чудесната организация. Това са одухотворени, различни по възраст, професия и вяра - едните са мюсюлманки, другите християнки. Червените крепости Разград, между другото кметът Вальо Василев е много приятен човек, и Търговище паднаха. ГЕРБ управлява население от 5,5 милиона души, а БСП и останалите партии - едва 2 милиона. Да бъдат така добри да си погледнат резултатите, защото те показват, че ГЕРБ разполага с много силни личности и на местно ниво.

- В неделя Борисов каза: “Ако нашият кандидат не е първи на първия тур, давам оставка на кабинета.” Какво ще кажете?

- Нормално изявление. Навсякъде по света такъв род избори се считат за вот на доверие или на недоверие. Съветът ми към моя приятел Борисов е при едни следващи избори той в никакъв случай да не прави коалиция с когото и да било. Просто, ако спечели, спечели. Ако може да направи правителство, да направи. Ако ли не, да ги остави другите да управляват. Той ще бъде много хубава опозиция в парламента - председател на парламентарната група, ще седи до него Цветанов и ще гледат сеир. Защото в България се оказа, че политическата толерантност не работи.

- Борисов намекна, че са нужни промени в конституцията, понеже сега партията работи с всички сили за избора на президент и вице, а първото нещо, което трябва да направят, вече избрани, е в нощта на вота да се разграничат. Да се пипа ли основният закон?

- В България има следната аномалия - пряко избраният държавен глава има по-малко правомощия от този, който беше избран преди това от Народното събрание. Д-р Желев имаше законодателна инициатива и право да отменя актове на правителството. Но съм скептик, че ще има Велико НС.

- Вярно ли е, че Стоянов си беше президентът на СДС, Първанов - на БСП, а Плевнелиев - на ГЕРБ, както констатира в неделя Борисов.

- Има една заблуда - че след като в конституцията пише, че държавният глава трябва да бъде обединител на нацията, едва ли не той трябва да бъде деполизитиран. Има едно много старо решение на КС, което казва, че държавният глава не може да бъде лидер на партия, но няма пречка да бъде неин член, и че той е политическа фигура. Така че нашият президент няма никакъв проблем да си е партиец. Въпросът е с дейността си да бъде обективен, да може да работи с всички партии. Това Цачева го е доказала. Въпреки че ние не можем да имаме президент, който да обедини цялата нация. Първо, защото нашият народ не подлежи на обединение, и второ - не се е родил такъв човек. Това е положението и такъв е нашият манталитет.

- Кажете и за ООН.

- Скоро гледах един мач на “Реал” (М), в който един Бог - Кристиано Роналдо, беше сменен от треньора в 70-ата минута на мача. Щом Роналдо е сменен заради лошо представяне, защо Бокова да не може? ООН към настоящия момент е по-скоро организация на разединените нации, тъй като не можа да реши нито един конфликт - нито спря разрушаването на Сирия, нито на Либия, нито на Ирак. Можеше да спре ликвидирането на цели държави, които доведоха до ислямизацията на Европа.

  • Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Мажоритарен вот! Така се сменя системата

    Докато юристи и политици коментират може ли да се свика Велико народно събрание, кой има право да е инициатор на такъв важен политически акт, темата за мажоритарния вот отново е на ръба и може да бъде засенчена. Всъщност на референдума през 2016 г., иницииран от Слави Трифонов, над 2,5 милиона граждани гласуваха “за” мажоритарни избори
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи