Световното политбюро я кара като Чърчил-Сталин-Рузвелт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5799790 www.24chasa.bg

Жена от Източна Европа начело на ООН щеше да е силен знак, че в

международните дела освен интереси има принципи

И така, нито Кристалина Георгиева, нито Ирина Бокова ще оглави ООН. И няма да е жена, и няма да е от Източна Европа, а ще е Антонио Гутериш, бивш португалски премиер, бивш шеф на социалистическия интернационал и бивш комисар на ООН за бежанците.

Ако оставим настрана нашите политикански страсти, в тази развръзка има една добра и няколко лоши новини.

Какво показа гласуването в сряда? Един блестящ консенсус за Гутериш между 15-те в Съвета за сигурност на ООН - 13 гласа за, два въздържали се и нито един против. И без нито едно вето от петте важни постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Това така да се каже

световно

политбюро

очевидно се е

споразумяло за

португалския

кандидат

Останалите 10 в Съвета за сигурност в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай, Венецуела.

Добрата новина е, че колкото и да изглежда напечено международното положение и разглобен световният ред, явно големите могат да постигат сделки и да напасват интересите си. Иначе как Гутериш ще стане приемлив едновременно и за Вашингтон, и за Москва, които в същото време си скърцат със зъби покрай Сирия. И как изчезнаха двата гласа против Гутериш от предпоследния вот.

За Антонио Гутериш например се твърдеше, че трудно ще преодолее вето от Русия. Но явно са поети ангажименти и всеки ще получи нещо в замяна. Търговията с влияние, която иначе е забранена и корупционна практика на ниските етажи, явно е приемлива и дори задължителна в най-високата световна дипломация.

Сделките са задкулисни. Многобройните предварителни избори, които вървят месеци наред,

правят шоуто

по-шумно,

по-суетно,

по-зрелищно

Но не правят избора на генерален секретар много по-прозрачен, какъвто беше замисълът на въвеждането им.

След края на Втората световна война победителите - Чърчил, Сталин и Рузвелт, седнаха и си поделиха Европа на сфери на влияние. Победителите впрочем създадоха и ООН. Германия не е сред петте постоянни членки на Съвета за сигурност.

Понеже няма формална роля в процедурата за избор на генерален секретар на ООН, Берлин естествено търси неформални начини да е ключов играч. Какъвто така или иначе е в съвременните световни дела. Твърдеше се например, че този фактор е бил решаващ за издигането на втора българска кандидатура.

Така или иначе, в началото на състезанието за шеф на ООН се появи посланието “жена от Източна Европа”. Послание, важно като символика, и геополитическа, и цивилизационна. Че се променя практиката само големите и силните

да са абонирани

за началници на

световните дела

Източна Европа е знак. Оставена навремето под контрола на Съветския съюз, а след като тази империя се разпадна - години наред да тъне в бедност без достатъчно подкрепа. Да се избере от тук лидер на Обединените нации би било силно послание, че Източна Европа няма повече да е пренебрегната, втора ръка.

Жена начело на ООН също щеше да е силен знак за световна промяна на нравите към повече цивилизованост. Неслучайно гражданската организация, която прави кампанията “Жена начело на ООН” излезе с остра позиция по повод гласуването на 5 октомври на Съвета за сигурност (виж долу).

Такъв избор щеше да е пример как в световните дела освен вечни интереси има и вечни принципи.

Щеше, но големите играчи си поиграха с това послание и накрая стана както винаги. Това виждаме на финала на голямото състезание. В световните дела продължава да властва високомерието и хладната пресметливост. И липсата на кавалерство впрочем.

Позиция на WomanSG, гражданска организация, която прави кампания жена да стане генерален секретар на ООН:

Нечестно и за жените, и за Източна

Европа. Възмутително!

Изявлението днес (5 октомври - б.ред.) на Съвета за сигурност, направено с усмихнати лица, че са избрали отново мъж за генерален секретар е катастрофално за равноправието и равенството между половете.

То е нечестно и към жените, и към Източна Европа и представя обичайните задкулисни сделки, които все още преобладават в ООН.

Имаше седем изтъкнати кандидати жени и накрая се оказа, че изобщо не са били сериозно взети предвид.

Това е възмутително!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в