Световното политбюро я кара като Чърчил-Сталин-Рузвелт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5799790 www.24chasa.bg

Жена от Източна Европа начело на ООН щеше да е силен знак, че в

международните дела освен интереси има принципи

И така, нито Кристалина Георгиева, нито Ирина Бокова ще оглави ООН. И няма да е жена, и няма да е от Източна Европа, а ще е Антонио Гутериш, бивш португалски премиер, бивш шеф на социалистическия интернационал и бивш комисар на ООН за бежанците.

Ако оставим настрана нашите политикански страсти, в тази развръзка има една добра и няколко лоши новини.

Какво показа гласуването в сряда? Един блестящ консенсус за Гутериш между 15-те в Съвета за сигурност на ООН - 13 гласа за, два въздържали се и нито един против. И без нито едно вето от петте важни постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Това така да се каже

световно

политбюро

очевидно се е

споразумяло за

португалския

кандидат

Останалите 10 в Съвета за сигурност в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай, Венецуела.

Добрата новина е, че колкото и да изглежда напечено международното положение и разглобен световният ред, явно големите могат да постигат сделки и да напасват интересите си. Иначе как Гутериш ще стане приемлив едновременно и за Вашингтон, и за Москва, които в същото време си скърцат със зъби покрай Сирия. И как изчезнаха двата гласа против Гутериш от предпоследния вот.

За Антонио Гутериш например се твърдеше, че трудно ще преодолее вето от Русия. Но явно са поети ангажименти и всеки ще получи нещо в замяна. Търговията с влияние, която иначе е забранена и корупционна практика на ниските етажи, явно е приемлива и дори задължителна в най-високата световна дипломация.

Сделките са задкулисни. Многобройните предварителни избори, които вървят месеци наред,

правят шоуто

по-шумно,

по-суетно,

по-зрелищно

Но не правят избора на генерален секретар много по-прозрачен, какъвто беше замисълът на въвеждането им.

След края на Втората световна война победителите - Чърчил, Сталин и Рузвелт, седнаха и си поделиха Европа на сфери на влияние. Победителите впрочем създадоха и ООН. Германия не е сред петте постоянни членки на Съвета за сигурност.

Понеже няма формална роля в процедурата за избор на генерален секретар на ООН, Берлин естествено търси неформални начини да е ключов играч. Какъвто така или иначе е в съвременните световни дела. Твърдеше се например, че този фактор е бил решаващ за издигането на втора българска кандидатура.

Така или иначе, в началото на състезанието за шеф на ООН се появи посланието “жена от Източна Европа”. Послание, важно като символика, и геополитическа, и цивилизационна. Че се променя практиката само големите и силните

да са абонирани

за началници на

световните дела

Източна Европа е знак. Оставена навремето под контрола на Съветския съюз, а след като тази империя се разпадна - години наред да тъне в бедност без достатъчно подкрепа. Да се избере от тук лидер на Обединените нации би било силно послание, че Източна Европа няма повече да е пренебрегната, втора ръка.

Жена начело на ООН също щеше да е силен знак за световна промяна на нравите към повече цивилизованост. Неслучайно гражданската организация, която прави кампанията “Жена начело на ООН” излезе с остра позиция по повод гласуването на 5 октомври на Съвета за сигурност (виж долу).

Такъв избор щеше да е пример как в световните дела освен вечни интереси има и вечни принципи.

Щеше, но големите играчи си поиграха с това послание и накрая стана както винаги. Това виждаме на финала на голямото състезание. В световните дела продължава да властва високомерието и хладната пресметливост. И липсата на кавалерство впрочем.

Позиция на WomanSG, гражданска организация, която прави кампания жена да стане генерален секретар на ООН:

Нечестно и за жените, и за Източна

Европа. Възмутително!

Изявлението днес (5 октомври - б.ред.) на Съвета за сигурност, направено с усмихнати лица, че са избрали отново мъж за генерален секретар е катастрофално за равноправието и равенството между половете.

То е нечестно и към жените, и към Източна Европа и представя обичайните задкулисни сделки, които все още преобладават в ООН.

Имаше седем изтъкнати кандидати жени и накрая се оказа, че изобщо не са били сериозно взети предвид.

Това е възмутително!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Точни глоби, за да няма компромиси и своеволия

    Преминаване на кола през дюни, спиране за престой или паркирането ще струва на шофьора глоба от 1000 до 3000 лв., предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. По принцип идеята да се глобяват тези, които замърсяват или разрушават природата, е добра. Крайно време е обаче да бъде изключен плурализмът в административната
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.