Изборът на Гутериш за генерален секретар на ООН бе решен от държавите с вето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5800813 www.24chasa.bg
Антонио Гутериш; Снимка: Архив

Изборът на португалеца Антонио Гутериш за генерален секретар на ООН беше решен от държавите с вето.

И всяка от нашите две кандидатки получи по 2 пъти вето. А като имате вето, дори да е едно – отпадате, а като имате две – хептен. Според мен едното вето за Бокова е заради подкрепата на аржентинските претенции във Фолкландските острови, които в момента Великобритания смята за свои, със или без основание. Второто е на САЩ, защото без съгласуване с тях беше призната палестинската автономия.

По-интересното е кой даде червени картони на г-жа Георгиева. Аз мисля, че руснаците бяха честни в случая, че няма да дават червен картон, защото знаеха, че китайците и французите ще дадат.

Освен това Гутериш 5 пъти бе първи. И изведнъж всички да си плюят на физиономиите и да извадят някой от дъното на таблиците, за да го сложат отгоре? Такова състезание не се обръща.

Да пожелаем на нашите представителки да се върнат на високите постове, които заемат, съответно генерален директор на ЮНЕСКО и еврокомисар с много големи отговорности и заместник-председател на Европейската комисия и да си гледат работата.

(От интервю на проф. Михаил Константинов за “Фокус”, със съкращения)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.