Изборът на Гутериш за генерален секретар на ООН бе решен от държавите с вето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5800813 www.24chasa.bg
Антонио Гутериш; Снимка: Архив

Изборът на португалеца Антонио Гутериш за генерален секретар на ООН беше решен от държавите с вето.

И всяка от нашите две кандидатки получи по 2 пъти вето. А като имате вето, дори да е едно – отпадате, а като имате две – хептен. Според мен едното вето за Бокова е заради подкрепата на аржентинските претенции във Фолкландските острови, които в момента Великобритания смята за свои, със или без основание. Второто е на САЩ, защото без съгласуване с тях беше призната палестинската автономия.

По-интересното е кой даде червени картони на г-жа Георгиева. Аз мисля, че руснаците бяха честни в случая, че няма да дават червен картон, защото знаеха, че китайците и французите ще дадат.

Освен това Гутериш 5 пъти бе първи. И изведнъж всички да си плюят на физиономиите и да извадят някой от дъното на таблиците, за да го сложат отгоре? Такова състезание не се обръща.

Да пожелаем на нашите представителки да се върнат на високите постове, които заемат, съответно генерален директор на ЮНЕСКО и еврокомисар с много големи отговорности и заместник-председател на Европейската комисия и да си гледат работата.

(От интервю на проф. Михаил Константинов за “Фокус”, със съкращения)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.