Изборът на Гутериш за генерален секретар на ООН бе решен от държавите с вето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5800813 www.24chasa.bg
Антонио Гутериш; Снимка: Архив

Изборът на португалеца Антонио Гутериш за генерален секретар на ООН беше решен от държавите с вето.

И всяка от нашите две кандидатки получи по 2 пъти вето. А като имате вето, дори да е едно – отпадате, а като имате две – хептен. Според мен едното вето за Бокова е заради подкрепата на аржентинските претенции във Фолкландските острови, които в момента Великобритания смята за свои, със или без основание. Второто е на САЩ, защото без съгласуване с тях беше призната палестинската автономия.

По-интересното е кой даде червени картони на г-жа Георгиева. Аз мисля, че руснаците бяха честни в случая, че няма да дават червен картон, защото знаеха, че китайците и французите ще дадат.

Освен това Гутериш 5 пъти бе първи. И изведнъж всички да си плюят на физиономиите и да извадят някой от дъното на таблиците, за да го сложат отгоре? Такова състезание не се обръща.

Да пожелаем на нашите представителки да се върнат на високите постове, които заемат, съответно генерален директор на ЮНЕСКО и еврокомисар с много големи отговорности и заместник-председател на Европейската комисия и да си гледат работата.

(От интервю на проф. Михаил Константинов за “Фокус”, със съкращения)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Щом има пропуск за цигарите, бързо да има и поправка

    Производството на нелегални цигари се оказа пропуснато от Наказателния кодекс.  Така - волно или неволно, заради тази дупка в българското законодателство държавата се е превърнала в нещо като стимулиращ фактор за производството и разпространението на контрабандни цигари. И се е стигнало дотам, че този бизнес да стане по-печеливш и от бизнеса с
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,