Изборът на Гутериш за генерален секретар на ООН бе решен от държавите с вето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5800813 www.24chasa.bg
Антонио Гутериш; Снимка: Архив

Изборът на португалеца Антонио Гутериш за генерален секретар на ООН беше решен от държавите с вето.

И всяка от нашите две кандидатки получи по 2 пъти вето. А като имате вето, дори да е едно – отпадате, а като имате две – хептен. Според мен едното вето за Бокова е заради подкрепата на аржентинските претенции във Фолкландските острови, които в момента Великобритания смята за свои, със или без основание. Второто е на САЩ, защото без съгласуване с тях беше призната палестинската автономия.

По-интересното е кой даде червени картони на г-жа Георгиева. Аз мисля, че руснаците бяха честни в случая, че няма да дават червен картон, защото знаеха, че китайците и французите ще дадат.

Освен това Гутериш 5 пъти бе първи. И изведнъж всички да си плюят на физиономиите и да извадят някой от дъното на таблиците, за да го сложат отгоре? Такова състезание не се обръща.

Да пожелаем на нашите представителки да се върнат на високите постове, които заемат, съответно генерален директор на ЮНЕСКО и еврокомисар с много големи отговорности и заместник-председател на Европейската комисия и да си гледат работата.

(От интервю на проф. Михаил Константинов за “Фокус”, със съкращения)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,