Ще промени ли “Не подкрепям никого” вота за президент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5805405 www.24chasa.bg

Малко е вероятно да се вдигне

активността, така че да има

победа още на първия тур

Ще промени ли “Не подкрепям никого” вота за президент

За първи път в нашата изборна практика в изборната бюлетина има опция “Не подкрепям никого”. Тя се среща и в някои други държави, но рядко - например в Русия има квадратче “Гласувам против всички”.

От тази опция общо взето няма никакво значение с едно малко изключение, което ще се опитам да обясня. Говоря само за президентските избори. За всички други избори такова квадратче стопроцентово ще е без ефект. То обаче може да има ефект при президентските избори. Защо? Съгласно чл. 93, ал. 3 от конституцията кандидатът е избран, ако е получил

повече от

половината от

действителните

гласове

и ако са гласували повече от половината избиратели. По отношение на първото условие - да е получил повече от половината действителни гласове, опцията “Не подкрепям никого” няма никакво значение. Действителният глас е глас, подаден за конкретен кандидат. Всички други гласове са недействителни. Така че, подавайки такъв глас “Не подкрепям никого” нито помагате на някого, нито пречите на някого по отношение на подкрепа с действителни гласове.

Има обаче една малка особеност на пърюви тур. Дори и някой кандидат да спечели повече от половината действителни гласове, ако са гласували по-малко от половината гласове, резултатът ще бъде обявен за недействителен и

ще се отиде на

втори тур

Така се случи през 2006 г. Тогава двойката Първанов - Марин спечели зашеметяващо с 64% на първи тур, но бяха гласували по-малко от половината избиратели. В този брой избиратели се отчитат и фантомите, което прави достигането на 50% активност много трудно.

Ако вие на първия тур излезете с “Не подкрепям никого”, повдигате избирателната активност горе-долу с една тримилионна и половина и евентуално може да помогнете на евентуален победител, който има над 50%, да не отива на втори тур, а да спечели още на първия тур. Това е цялата история, но е малко вероятно. Моята прогноза е, че въпросната опция няма да промени нищо.

Тя обаче е малко опасна за политиците, защото за първи път ще могат да проверят колко души са директно против тях.
Защото досега какво можеше да направи някой, който не подкрепя никого, но иска да гласува, за да не го обвиняват, че не е отишъл на избори? Ами отива и задрасква две и повече имена или пък пуска непопълнена бюлетина. И в двата случая гласът му е недействителен - същото, както и с това прословуто квадратче “Не подкрепям никого”. Това е историята.

Но аз призовавам българските избиратели да гласуват сериозно, а не да си играят с такива глупави квадратчета от типа “Не подкрепям никого”. Щом не подкрепяте никого, си стойте вкъщи. Било задължително. Е, има лека санкция - ако и на другите избори не гласувате, ще отпаднете от избирателните списъци. Но това ми прилича малко на историята да плашите кучето със салам. Щом човекът и без това не ходи да гласува, какво ще го засегне, ако го махнете от списъка?
В конституцията се казва “гласувалите избиратели”. А броят на гласувалите се установява по два начина - по броя на положените подписи в избирателните списъци или по броя на пуснатите бюлетини. Тъй като често или почти винаги между тези числа има малка разлика, тогава се взема броят на бюлетините. В България има около 12 000 секции, в тях ще бъдат получени около 3,3 милиона бюлетини - това е моята прогноза за 6 ноември. Това ще е и броят на гласувалите - тези 3,3 милиона бюлетини.

 • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

  Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

  Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо