Писнаха и личните войни във ВСС, и записите, и Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5817034 www.24chasa.bg

Докато 60% искат по-бързи присъди, магистрати по върховете политиканстват

Трябва да се действа абсолютно строго към престъпниците на пътя. Защото когато това не се прави, ето - вече има случаи на самопразправа.

Обикновените хора не са вещи в сложната юридическа материя. Като кажем да речем - дайте да разделим ВСС на две, на тях това нищо не им говори. С какво два съдебни съвета са по-добри от един? Ако хората си гледат работата и са съвестни, и един стига. Ако те не са такива, пет съдебни съвета да направим, пак нищо няма да стане.

Първият проблем според мен е, че не спира практиката политиците да се месят на органите на съдебната власт. В една установена демокрация това е недопустимо. Както е недопустимо и това, което виждаме - висши магистрати изказват политически становища и участват в политически действия.

Втората грешка е, че във всички тези години се даде воля на емоциите. Много от спорещите във ВСС видимо влагат лично отношение, а то не бива да избива в служебни работи. Личното отношение - в спалнята и в приятелския кръг. Оттам нататък - сурово и безпрекословно следване на закона и служба на народа. Затова апелирам към тези хора да променят стила, с който действат.

Освен това на мен лично

ми писна някой

да записва

някого и след

това да го

публикува

Първото нещо, което се прави в такива случаи е да се провери как са направени тези записи и тяхната законност. Защото е ясно, че законност няма никаква, тъй като органите, които могат да подслушват по съответния ред, не са тези, които са произвели записите. От друга страна, когато се извършва законно подслушване, се взимат парчета от тези записи и пак се публикуват. Изобщо, циркът е пълен. Това нещо трябва да се прекрати.

А циркът с Цветан Василев? Вече писва. Василев - тук, Василев - там. А знаем ли защо Василев го държат сръбските власти и го пазят като писано яйце? Защо този човек,

ако е невинен,

както твърди, не

вземе да се

върне в България

и да се защити?

Крайно неубедително звучат действията в тази област.

От позицията на обикновен гражданин бих апелирал към висшите магистрати да загърбят личните си любови и омрази и да работят единно за благото на обществото, колкото и банално да звучи такава мисъл. България наистина се нуждае от стабилност, а българите - от достоен и спокоен живот.

Трябва да си дадем сметка какво се случва в момента около нас. Руснаците се канят да използват най-мощните си бойни единици в Сирия. Насреща си имат американски флот, части на НАТО. И като се сблъскат толкова много военни сили на едно място, чисто случайно може да стане голям гаф. А ние в този момент се занимаваме с магистратските разговори.

Съдебната реформа едва ли може да се изчерпва с разправиите във ВСС, за които научаваме от медиите.

 От такъв разнобой в средите на висшите магистрати, където едни хора нарочват себе си за “добри”, а други за “лоши” и водят войни, България най-малко се нуждае в момента, а и въобще едва ли някога е имала полза.

С какво помагат тези междуособици за запълване на огромния дефицит на справедливост, който съществува в обществото? Усещането за тази липса е всеобщо. Неотдавна правих проучвания на обществените настроения във връзка със съдебната реформа и един от резултатите бе, че 60% от българите искат повече и по-бързи осъдителни присъди. Да, но... Да вземем например безобразието убийци на пътя да ги освобождават с условни присъди и изобщо - да не получават справедливо наказание. Това какво е - призив към всички да се напием като свине и да започнем да се избиваме на пътя. Ами ние това и правим в момента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в