"Лицето" на ВСС Димитър Узунов: Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5818983 www.24chasa.bg
ДИМИТЪР УЗУНОВ СНИМКА: Снимка: Пиер Петров

Няма да подам оставка и да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на доц. Таков и Христо Иванов

- Г-н Узунов, какво би ви накарало да подадете оставка като представляващ ВСС?

- Две са нещата, които биха ме накарали да подам оставка като представляващ - ако се ползвам с недоверието на колегите си и ако корупцията е превзела Висшия съдебен съвет.

Отдавна съм наясно, че когато заемаш изборна длъжност в съдебната система, оставката е не по-маловажен инструмент от избора, защото чрез нея можеш да запазиш доверието на колегите, които са те избрали. Но няма да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на хора като доц. Таков и бившия министър Христо Иванов.

- Кои колеги определихте за среща с европрокурорите, че съдия №1 Лозан Панов и колегата ви в съвета Калин Калпакчиев настояват да напуснете поста си?

- На 29 септември във ВСС е постъпило писмо от Министерството на правосъдието да определя кои от нас да се срещнат с евроекспертите, които извършват анализ на прокуратурата. Аз получих писмото на следващия ден, 30 септември. Срокът за определяне на колегите от съвета бе 30 септември, т.е. същия ден.

Заради краткия срок сам определих колегите, които да се срещнат с евроекспертите. Определих,

абстрахирайки се

от наличието на

групи и лагери

във ВСС

и ръководейки се от професионалните качества и опит.

Посочих Светла Петкова - най-възрастната измежду членовете на съвета, бивш съдия във Върховния административен съд, понеже е с изключително богат опит като съдия и административен ръководител. Учила е на занаят абсолютно всички членове на ВСС.

Определих Милка Итова, бивш съдия в Софийския градски съд и председател на комисията по предложенията и атестирането към съвета в продължение на четири години. Тя създаде и организира тази комисия, тя е най-подготвена по въпросите за кадровото израстване на магистратите.

Посочих още Даниела Костова, бивш съдия в окръжния съд във Варна и заместник-председател на комисията по професионална етика и превенция на корупцията към съвета в продължение на четири години. Сега тя оглавява етичната комисия към Съдийската колегия.

Определих също Галя Георгиева, бивш съдия в апелативния съд в Пловдив, председател на дисциплинарната комисия към ВСС. Измежду колегите в съвета тя е предложила най-много дисциплинарни производства срещу провинили се магистрати.

Това бяха мотивите ми, въз основа на които определих колегите съдии от ВСС.

- Кои прокурори от ВСС определихте да разговарят с евроекспертите и с какви аргументи?

- От прокурорите определих Румен Боев, бивш обвинител в апелативната прокуратура в Пловдив, с дългогодишен професионален опит като следовател и прокурор. Посочих още Ясен Тодоров, председател на етичната комисия към съвета, и Румен Георгиев, който има огромен опит като следовател и е член на ВСС за втори път. Определих и Васил Петров, бивш прокурор и дългогодишен адвокат с авторитет.

Моето решение кои от колегите от ВСС да се срещнат с евроекспертите не е от особено значение, тъй като всеки един от колегите ми може да отиде на среща с тях.

- Как ще продължи работата на ВСС с неспиращи скандали? Как се отразява това на съвета? Успява ли да си свърши работата?

- Скандалите около работата на ВСС, разбира се, забавят, пречат на дейността на съвета. От тях има полза някой, който иска да създава проблеми в правосъдната система. Но въпреки това ВСС успява да върши работата си.

Някои изкуствено провокират крамоли или по-точно определят рутинните работи на ВСС като скандали. Защото са свикнали да живеят в скандалите и да са техни модератори. Това за тях е постоянна цел и те се стремят безотказно да я постигнат, за да се чувстват значими.

- Защо ви заподозряха като автор на SMS до премиера Бойко Борисов, след който той неочаквано пристигна във ВСС? Вие негов човек ли сте?

- Защото съм един от най-неудобните членове на ВСС за Съюза на съдиите и

за лобистките

попълзновения в

съдебната

система

Те никога няма да ми простят, че искам актуален регистър на членовете им, искам обществото да разбере колко са мъртвите магистратски души в техните списъци. За въпросния SMS получих извинение от Лозан Панов. Аз съм човек на закона и на никого другиго!

- Защо името ви е сред магистратите, споменати в “Яневагейт” - изтеклите разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова?

- “Яневагейт” е сапунен сериал, на поръчкови герои, а Ченалова е с прикрита биография. Аз няма от какво да се срамувам. Знам откъде съм тръгнал и как съм постигнал всичко в живота си дотук. Актьорите в “Ченаловагейт” не са случайно подбрани, но повече бих говорил, когато завършат всички епизоди на този безкраен махленски сериал.

- Обсъждате ли често с Яне Янев проблемите на съдебната система? Неговата партия ви предложи за член на ВСС.

- Дискусиите за проблемите на съдебната система не би било редно да са затворени само в самата система. Те трябва да се изговорят с всички значими личности, които са имали и имат публични позиции спрямо случващото се в съдебната власт. Скоро не съм говорил с Янев, защото повече от 6 месеца имах лични проблеми - грижих се за майка ми, която беше тежко болна и почина, Бог да я прости. Но за да бъда напълно искрен, ще ви кажа, че се е случвало и с Янев, и с бившия конституционен съдия Георги Марков да дискутираме проблемите на съдебната система. Те са законодатели със завидна рутина и тяхната гледна точка е различна от клишетата, които обикновено чуваме за нашата система.

- Упрекват ви за проблеми в работата на благоевградските съдилища. Съжалявате ли, че напуснахте районния съд в Сандански заради съвета?

- Работата в съда в Сандански е много, много по-спокойна в сравнение със сегашната ми. Оставих отличен колектив, с много добри съдии и служители. Не съжалявам за избирането ми за член на Висшия съдебен съвет, тъй като работата в съдебната система трябва да се подобрява. Конкретен упрек към мен за дейността на съдилищата в моя съдебен район не съм чул.

В благоевградските съдилища проблеми няма. Има обаче засегнати и отстранени персони, чието его е пословично и те непрекъснато ровят, но задкулисно. Те нямат кураж, нямат достойнство публично да застанат с името си и затова ползват предимно подставени лица - като онзи адвокат, който беше забъркал мен, брат ми и снаха ми в една абсолютно измислена история. Да, в окръжния съд в Благоевград работят моят брат и неговата съпруга като съдии, но за разлика от съпругата на Калин Калпакчиев например те не израснаха в кариерите си по време на мандата ми.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си