Кой е авторът на фразата, употребена от Цецка Цачева в дебата сутринта?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5824717 www.24chasa.bg
Джон Адамс

Тази сутрин в дебата си с ген.Радев по бТВ Цецка Цачева разбуни духовете с фразата: "Ако на 20 години не си бил социалист, значи нямаш сърце. Но ако на 40 години все още си социалист - нямаш мозък". Според кандидатката на ГЕРБ за президент автор на фразата е Джордж Бърнард Шоу.

И наистина сред голяма част от обществото битува мнението, че английският писател и лауреат на Нобелова награда е произнесъл тази мъдрост. Шоу цял живот е бил убеден социалист и едва ли е изрекъл такова кощунствено твърдение. Но тъй като е склонен към сентенции, винаги му приписват мъдрости с неизвестен баща, т. нар. фрази-сирачета.

Някои твърдят, че автор на твърдението е френският политик Жорж Клемансо. Във всички цитатници обаче неговата мисъл е предадена така: "Който на младини не е бил социалист, на старини ще е мерзавец."

Един източник пък пише, че авторството е на Вили Бранд - така отговорил, когато го питали защо синът му е социалист. Други я приписват на Чърчил, защото е сменял партиите. За автор цитират дори на Бисмарк!

Джордж Бърнард Шоу

Според уебсайта Quotes Investigator фразата води началото си от 1875 г.. Тогава тя се появява във френски сборник с биографични портрети и е приписана на академика Анселм Поликарп Батби. Тогава тя гласи: "Този, който не е републиканец на 20 години, всява съмнение в щедростта на сърцето си; но този, който след 30 години продължава да е републиканец, всява съмнение в стабилността на ума си."

Вариант, много близък до използвания от Цецка Цачева, е бил изречен от краля на Швеция Оскар II през 1923 г., цитиран от „Уолстрийт Джърнъл” и гласи:"Човек, който не е бил социалист преди 25, няма сърце. Ако продължава да бъде социалист след 25, няма глава."

Вариант на тази фраза е бил използван от Бърнард Шоу в реч в университета в Хонконг през 1933 г. Тогава той казва: "Ако не си революционер докато си 20-годишен, на 50 ще си старо изкопаемо. Ако си червен революционер на 20 години, имаш някакъв шанс да си актуален, когато си на 40."

Според Benham‘s Book of Quotations пък автор на фразата е френският премиер и историк Франсоа Гизо (1787-1874). Той е казал: "Ако не си републиканец на 20 значи нямаш сърце. Ако все още се такъв на 30 значи нямаш глава. Според Бенъм Клемансо е използвал същата фраза като е заменил "републиканец" със "социалист".

Според The Yale Book of Quotations обаче първи фразата е произнесъл Джон Адамс - първият американски вицепрезидент и втори американски президент. През 1799 г. Томас Джеферсън е цитирал в списание Джон Адамс, който е казал: "Който на 15 не е демократ, за нищо не става. Но не по-добър е този, който и на 20 е демократ." 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че махат един абсурд в НПК

    В наказателния процес има много ненужни, понякога абсурдни формалности, които компрометират и обезсмислят правосъдието, което трябва да е бързо и справедливо. Един такъв абсурд ще бъде премахнат в петък, когато влизат в сила промени в НПК. Надали може да се счита за нормално от май м.г. прокурорите да четат 5 хил.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.