Кой е авторът на фразата, употребена от Цецка Цачева в дебата сутринта?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5824717 www.24chasa.bg
Джон Адамс

Тази сутрин в дебата си с ген.Радев по бТВ Цецка Цачева разбуни духовете с фразата: "Ако на 20 години не си бил социалист, значи нямаш сърце. Но ако на 40 години все още си социалист - нямаш мозък". Според кандидатката на ГЕРБ за президент автор на фразата е Джордж Бърнард Шоу.

И наистина сред голяма част от обществото битува мнението, че английският писател и лауреат на Нобелова награда е произнесъл тази мъдрост. Шоу цял живот е бил убеден социалист и едва ли е изрекъл такова кощунствено твърдение. Но тъй като е склонен към сентенции, винаги му приписват мъдрости с неизвестен баща, т. нар. фрази-сирачета.

Някои твърдят, че автор на твърдението е френският политик Жорж Клемансо. Във всички цитатници обаче неговата мисъл е предадена така: "Който на младини не е бил социалист, на старини ще е мерзавец."

Един източник пък пише, че авторството е на Вили Бранд - така отговорил, когато го питали защо синът му е социалист. Други я приписват на Чърчил, защото е сменял партиите. За автор цитират дори на Бисмарк!

Джордж Бърнард Шоу

Според уебсайта Quotes Investigator фразата води началото си от 1875 г.. Тогава тя се появява във френски сборник с биографични портрети и е приписана на академика Анселм Поликарп Батби. Тогава тя гласи: "Този, който не е републиканец на 20 години, всява съмнение в щедростта на сърцето си; но този, който след 30 години продължава да е републиканец, всява съмнение в стабилността на ума си."

Вариант, много близък до използвания от Цецка Цачева, е бил изречен от краля на Швеция Оскар II през 1923 г., цитиран от „Уолстрийт Джърнъл” и гласи:"Човек, който не е бил социалист преди 25, няма сърце. Ако продължава да бъде социалист след 25, няма глава."

Вариант на тази фраза е бил използван от Бърнард Шоу в реч в университета в Хонконг през 1933 г. Тогава той казва: "Ако не си революционер докато си 20-годишен, на 50 ще си старо изкопаемо. Ако си червен революционер на 20 години, имаш някакъв шанс да си актуален, когато си на 40."

Според Benham‘s Book of Quotations пък автор на фразата е френският премиер и историк Франсоа Гизо (1787-1874). Той е казал: "Ако не си републиканец на 20 значи нямаш сърце. Ако все още се такъв на 30 значи нямаш глава. Според Бенъм Клемансо е използвал същата фраза като е заменил "републиканец" със "социалист".

Според The Yale Book of Quotations обаче първи фразата е произнесъл Джон Адамс - първият американски вицепрезидент и втори американски президент. През 1799 г. Томас Джеферсън е цитирал в списание Джон Адамс, който е казал: "Който на 15 не е демократ, за нищо не става. Но не по-добър е този, който и на 20 е демократ." 

  • КАТ дигитален, но наполовина

    Пътна полиция се въоръжи с таблети и прескочи в дигиталната епоха. Така на пътя, като те спрат катаджиите, проверяват за невръчени фишове и неплатени глоби. И ако имаш просрочено задължение, вземат ти книжката и спират колата от движение. Всичко вече става много бързо. Тази дигитална трансформация на пътните полицаи наистина кара шофьорите да
  • Древните находки ли да се преместят, или да завие магистралата

    Ами ако се препроектира трасето на “Струма” и пак достигне до древно селище? ДЕСЕТИНА древни селища попаднаха под готовите лотове на магистрала “Струма” от София до Кулата. Всъщност, ако финансирането за изграждането на аутобана не беше осигурено, държавата едва ли щеше да намери средства за такива мащабни археологически разкопки.