Бай Х. и как да познаем леви и десни по лафовете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5825192 www.24chasa.bg

Радан Кънев в класически комична ситуация

Мощна струя комизъм струи от случката с десния консервативен Радан Кънев в един сутрешен блок. Колкото и някои да не искат да я забележат. Но за такива хора във “Венецианският търговец” на Шекспир един герой казва, че запазват “оцетен вид” дори като стане нещо много смешно.

Обаче ситуацията си е класически комична.

Връща се Радан

Кънев от Англия

и по британски

елегантно

и по реформаторски откровено заклейми колегите си реформатори, че няма кой да каже на Бойко Борисов: “А бе, бай х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!”.

При това тук комичното идва не толкова от телесното, сексуално естество на майтапа. Класиците са се произнесли, че в основата на смешното винаги има някакъв контраст - на думи и дела, на претенция и реалност, на цел и средства. Например върви надут господин по улицата, спъва се и пада в локва. Това е смешно. За да стане комично, трябва да получи значим обществен контекст. Сиреч, когато падналият е, да кажем, цар.

Като стана дума за цар, да отбележим, че Симеон Сакскобургготски може винаги да изглежда като глътнал бастун, както отива на един монарх, но все внимава да не говори твърде разкрепостено. Та да не се стига до споменатия контраст, който ражда смях.

А какъв е случаят на Радан Кънев? Избирателите го знаят като човек, който говори сериозно и строго, изобличава храбро, владее високите материи на съдебната реформа, антикорупционните практики, геополитическите развития, човешките права...

Всъщност няма сред целия идеен спектър - леви, десни, центристи, у нас по-строги и стриктни към политически коректния изказ и по-саркастични хора от сектора “ДСБ”. Направо имаш чувството, че ако се захилиш не на място,

ще изскочи

някой от тях от

компютъра и

така ще те

порицае,

че три дни място няма да си намериш от срам. За всички останали от спектъра може да очакваш да кажат нещо хулиганско, просташко, популистко, глупаво и недообмислено или още по-лошо - политически некоректно, какво да ги правиш. Но ДСБ? Нали трябва някой да пази консервативните ценности.

Можем всъщност да подредим политическите семейства по това как се смеят, присмиват и произвеждат смях. На консерваторите им отива, от една страна, тънък, изискан хумор, от друга - убийствен сарказъм. Левите са малко джаста-праста, а за популистите запазена територия е по-простонародното забавление. Спомнете си чувството за хумор на Жорж Ганчев, да речем. Или как Силвио Берлускони с гръмогласен смях прави копулативни движения пред камера.

И изведнъж точно Радан Кънев да вземе, та да говори в национален ефир за “бай х..” без (-пиу) и червена точка. Къде останаха добрите маниери? Самият Радан Кънев после нарече това “много силно обръщение”. Отговорил на удара с удар, на гаврата с шамар.

 В този ред на мисли може да добавим, че с този удар рязко разшири и границите на свободата на словото.

Долу лицемерната цензура! Комизмът в случката е многопластов. На втори план се появява позоваването на една песен на “Ъпсурт”. Политиката си е политика, това е мястото, където едни хора вземат решения за живота на всички нас. Шоу бизнесът е друга работа. Нещата трябва да се разграничават, иначе човек може да заприлича на застаряващ рокаджия, който още си мисли, че сме в 80-те.

А “бай (пиу)” според мен дори не е израз от сленга на градските тарикати.

Но както и да е. Светът се преобръща, смехът - също. И щом Радан Кънев говори за “Бай Х...”, трябва да очакваме Митьо Пищова да започне да разказва английски вицове.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга