Стефан Данаилов: Само невъзможността да дишам би ме разделила с театъра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5826879 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Със самолет не обичам да летя, но при ас като ген. Радев ще се кача. Каквото и да става, аз съм до този мъж - той е надеждата за промяна, казва депутатът от БСП и председател на инициативния комитет, издигнал ген.Радев и Илията Йотова за президент и вицепрезидент

Още акценти:

Бих попитал студентите си защо са мълчаливи по обществените проблеми - нали засягат точно тях. Знам обаче, че са интелигентни и сами ще намерят верните отговори

Ламбо в пленарната зала. Тя го посрещна с амплодисменти, когато се върна след възстановяването си в парламента.
Ламбо в пленарната зала. Тя го посрещна с амплодисменти, когато се върна след възстановяването си в парламента.

Другари ме подканяха за президент, но аз си знам летвата. Сега работя с вяра в успеха ни, затова кампанията не ме уморява

Мастера с част от любимите си студенти, които му направиха
Мастера с част от любимите си студенти, които му направиха "семеен" купон за последния рожден ден - събраха се всичките му класове, доведоха и децата си.

 

Стефан Данаилов като председател на инициативния комитет представя кандидатите за президент ген. Румен Радев и за вицепрезидент Илияна Йотова.
Стефан Данаилов като председател на инициативния комитет представя кандидатите за президент ген. Румен Радев и за вицепрезидент Илияна Йотова.

- Г-н Данаилов, стартът на президентската надпревара съвпадна с новия театрален сезон, с началото на учебната година в НАТФИЗ, където вашите студенти чакат с нетърпение часовете със своя Мастер. Как се справяте с цялото това натоварване, не ви ли тежи, че не можете да се отдадете изцяло на нещата, които толкова обичате, а трябва отново да сте лице и острие на партията си и в тази кампания?
- Лице да, ама чак пък острие...?
Не мисля, че работата ми в Народното събрание и в театъра пречи на срещите ми с любимите ми студенти. Пък и това е един нов клас и
всеки ден
откривам нови
и нови черти у
тези млади лица,
с които ни
предстои
дълъг път на
опознаване
и реализация на куп замислени идеи.
Надявам се и от сегашния клас да се родят нови знакови имена и лица като тези от предишните ми класове.
Не ми тежи и предизборната надпревара, защото участвам в нея убеден, че ген. Румен Радев е новата надежда на България. Когато вярваш в някого, не щадиш сили.
- Кое е най-необичайното нещо или неочакван въпрос, който сте чули от младите момичета и момчета от академията?
- Мастер, кое може да накара народните представители да работят активно и всеки ден в Народното събрание?
Как мислите, дали е лесно да им отговоря?
- А вие какво бихте ги попитали, но досега сте се въздържали?
- Защо са спокойни и мълчаливи, въпреки че повечето от проблемите в обществения живот засягат именно тяхното лично днес и утре.
Но
аз съм там не за
да ги питам, а да
им преподавам
всички
професионални
тайни,
които знам,
и да отговарям на техните професионални въпроси. Знам, че са интелигентни и сами ще намерят отговорите на политическите си въпроси.
- Какво бихте попитали пък политическите си опоненти?
- Докога няма да се съобразяват с основните правила на демокрацията и ще налагат недопустими отношения между парламент и изпълнителна власт в лицето на премиера.
- Вече се коментира как едва ли не слизате от сцената - “Пигмалион” ще се играе рядко. Наистина ли е така? Можете ли да си представите да се разделите с публиката?
- Не мога да си
представя как ще
сляза от сцената,
най-малкото
защото ми е
трудно да слизам
по стъпала
(Смее се.)
Не съм първият актьор, който ще каже, че за мен театърът винаги ще е моя живот. Животът обаче е така устроен, че полека-лека човек се разделя с много неща, с които е бил свързан. Но с театъра може да ме раздели само невъзможността да дишам...
Не, не слизам от сцената и за това не чакайте скоро съобщение!
- Каква е разликата от предишната кандидат-президентска кампания, когато вие бяхте участник като вице в двойката с Ивайло Калфин и за малко да влезете на “Дондуко” 2?
- Разликата е в още по-рафинираните начини за купуването и фалшифицирането им, на които може би ще станем свидетели този път, каквито са моите сведения...
С Ивайло направихме всичко, на което бяхме способни, но видяхме и купуване на гласове, и опити със симпатично мастило да се променя гласуването - например в Казанлък. Това бяха първите избори, превърнати в генерална репетиция за други много по-дълбоки машинации.
- Имате ли конкретни сигнали, че се готвят някакви фалшификации, че предупредихте за това от трибуната на предизборните ви срещи?
- Да, имам сигнали. Но ще говорим за тях чак след като минат изборите.
- Кажете честно, кога според вашето усещане шансовете на БСП бяха по-големи – когато лично участвахте в състезанието или сега, когато сте начело на инициативния комитет, издигнал ген. Румен Радев и Илияна Йотова?
- За миналото вече е ясно - било, каквото било... Но сега съм твърдо убеден, че Румен Радев и Илияна Йотова са истинската надежда за възможност за промяна. Те декларират своето кредо, че ще работят “За доброто на България”.
Зная, че на всички ни е омръзнал маниерът на тоталитарно поведение, който напоследък се превърна в основен стил на работа въпреки разпореждането на конституцията за разделението на властите.
Аз съм свободомислеща личност и смятам за недопустимо подчинението на мнозинството във върховния орган на управление на страната (ако някой е забравил - имам предвид Народното събрание) под личното мнение на един или друг самовлюбен управленец.
- Вече пообиколихте различни градове, а хората обичат да говорят с вас. Има ли активност на тези предизборни срещи, какво настроение долавяте - интересуват ли се от изборите, харесват ли кандидатпрезидентската двойка, която им предложихте?
- Излъчването и убедителността на ген. Румен Радев и Илияна Йотова са на зрели и премислени личности, а това ми дава повод да повярвам, че в техни ръце президентската институция може да изпълни своята мисия. Сравнявайки ги със сухите и повтарящи се речи на опонентите им... Обнадежден съм, че за доброто на България това ще отзвучи в съзнанието на българските избиратели и те ще кажат тежката си дума на 6 и 13 ноември. Вярвам в това.
Затова събрах инициативен комитет и издигнахме кандидатурите им. Очарован съм от факта, че в още 38 градове и села местни инициативни комитети подкрепиха тази двойка.
- А всъщност защо отказахте настоятелните покани вие да сте кандидатът на социалистите за президент?
- Когато моите другари ме поканиха,
прецених, че
не съм готов
да жертвам
ангажиментите
си към театъра,
киното и моите
студенти
Честно казано, аз си знам летвата, която мога да скоча.
Да бъдеш арбитър на политическата ни сцена, не само е чест, не е само признание за теб самия, а отговорност, себеотдаване и много, много ерудиция, която да ти дава право компетентно да вземаш решения за различни съдбовни въпроси за страната ни.
Малко ли са ни грешните и смешни случаи от некомпетентност, когато за България се говори само в сферата на хумора и сатирата... Страната, в която са расли велики мислители и държавници от нашата история, не може да е предмет на вицове у нас и в чужбина, че в ада не е нужно да ни пазят ония с рогата. Ами ние сами се поставяме в нелицеприятна светлина!
На България може да се служи на много нива - стига да си честен и всеотдаен към народа си.
- Обичате ли да летите със самолет? Има ли лупинг, който не ви се иска ген. Радев да направи?
- Не! Но на самолета на такъв ас като ген. Радев бих пътувал спокойно, защото вече няколко години имам впечатление от него - още от първата ни среща в Плевен през 2011 г.
Като погледнете този мъж и чуете уверения тон, с който говори, не ви ли убеждава, че няма сутрин да има едно намерение, на обяд да изпусне нервите си с люти закани, а вечерта да разберете, че това е било зле режисиран емоционален акт... Знам, че такива
лупинги няма
да прави. Радев е
мъж на смислените
действия,
способен да взема в отсъствие на време верни държавнически решения.
- Вече месеци сте единственият зам.-председател на БСП. Говорили ли сте с лидерката Корнелия Нинова защо не излъчва и други свои заместници и това тежи ли ви? Май лагерите в БСП още не могат да сключат примирие и вие оставате единствената знакова, приемлива за всички фигура. Ще изригне ли напрежението при една загуба на президентските избори – първата истинска битка на Нинова?
- Не се надявайте! Дори мога да ви уверя, че работата по предизборната кампания ми дава повече основание да вярвам, че почти всички от Изпълнителното бюро отговорно, активно и иновационно работят сред избирателите за изпълнение на решенията на БСП.
Не се чувствам единствен зам.-председател на Корнелия. Тя успя да накара всеки от бюрото да се чувства пряко отговорен за действията на ръководния орган. И честно, все повече вярвам, че този път ще успеем.
Успехът винаги има
много майки и бащи,
а неуспехът винаги
е сираче
Вярвам, че този път ще се радваме заедно с ген. Радев на успешния завършек на тези избори, защото вярвам в разумния избор на българските избиратели. Но каквото и да става, аз съм до този мъж, в когото разпознах надеждата си за възможна промяна.

Проф. Данаилов на изпитите в НАТФИЗ тази есен. Той пое нов клас и е убеден, че и от него ще излязат нови звезди.
Проф. Данаилов на изпитите в НАТФИЗ тази есен. Той пое нов клас и е убеден, че и от него ще излязат нови звезди.

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо