Стефан Данаилов: Само невъзможността да дишам би ме разделила с театъра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5826879 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Със самолет не обичам да летя, но при ас като ген. Радев ще се кача. Каквото и да става, аз съм до този мъж - той е надеждата за промяна, казва депутатът от БСП и председател на инициативния комитет, издигнал ген.Радев и Илията Йотова за президент и вицепрезидент

Още акценти:

Бих попитал студентите си защо са мълчаливи по обществените проблеми - нали засягат точно тях. Знам обаче, че са интелигентни и сами ще намерят верните отговори

Другари ме подканяха за президент, но аз си знам летвата. Сега работя с вяра в успеха ни, затова кампанията не ме уморява

Ламбо в пленарната зала. Тя го посрещна с амплодисменти, когато се върна след възстановяването си в парламента.

 

Мастера с част от любимите си студенти, които му направиха "семеен" купон за последния рожден ден - събраха се всичките му класове, доведоха и децата си.

- Г-н Данаилов, стартът на президентската надпревара съвпадна с новия театрален сезон, с началото на учебната година в НАТФИЗ, където вашите студенти чакат с нетърпение часовете със своя Мастер. Как се справяте с цялото това натоварване, не ви ли тежи, че не можете да се отдадете изцяло на нещата, които толкова обичате, а трябва отново да сте лице и острие на партията си и в тази кампания?
- Лице да, ама чак пък острие...?
Не мисля, че работата ми в Народното събрание и в театъра пречи на срещите ми с любимите ми студенти. Пък и това е един нов клас и
всеки ден
откривам нови
и нови черти у
тези млади лица,
с които ни
предстои
дълъг път на
опознаване
и реализация на куп замислени идеи.
Надявам се и от сегашния клас да се родят нови знакови имена и лица като тези от предишните ми класове.
Не ми тежи и предизборната надпревара, защото участвам в нея убеден, че ген. Румен Радев е новата надежда на България. Когато вярваш в някого, не щадиш сили.
- Кое е най-необичайното нещо или неочакван въпрос, който сте чули от младите момичета и момчета от академията?
- Мастер, кое може да накара народните представители да работят активно и всеки ден в Народното събрание?
Как мислите, дали е лесно да им отговоря?
- А вие какво бихте ги попитали, но досега сте се въздържали?
- Защо са спокойни и мълчаливи, въпреки че повечето от проблемите в обществения живот засягат именно тяхното лично днес и утре.
Но
аз съм там не за
да ги питам, а да
им преподавам
всички
професионални
тайни,
които знам,
и да отговарям на техните професионални въпроси. Знам, че са интелигентни и сами ще намерят отговорите на политическите си въпроси.
- Какво бихте попитали пък политическите си опоненти?
- Докога няма да се съобразяват с основните правила на демокрацията и ще налагат недопустими отношения между парламент и изпълнителна власт в лицето на премиера.
- Вече се коментира как едва ли не слизате от сцената - “Пигмалион” ще се играе рядко. Наистина ли е така? Можете ли да си представите да се разделите с публиката?
- Не мога да си
представя как ще
сляза от сцената,
най-малкото
защото ми е
трудно да слизам
по стъпала
(Смее се.)
Не съм първият актьор, който ще каже, че за мен театърът винаги ще е моя живот. Животът обаче е така устроен, че полека-лека човек се разделя с много неща, с които е бил свързан. Но с театъра може да ме раздели само невъзможността да дишам...
Не, не слизам от сцената и за това не чакайте скоро съобщение!
- Каква е разликата от предишната кандидат-президентска кампания, когато вие бяхте участник като вице в двойката с Ивайло Калфин и за малко да влезете на “Дондуко” 2?
- Разликата е в още по-рафинираните начини за купуването и фалшифицирането им, на които може би ще станем свидетели този път, каквито са моите сведения...
С Ивайло направихме всичко, на което бяхме способни, но видяхме и купуване на гласове, и опити със симпатично мастило да се променя гласуването - например в Казанлък. Това бяха първите избори, превърнати в генерална репетиция за други много по-дълбоки машинации.
- Имате ли конкретни сигнали, че се готвят някакви фалшификации, че предупредихте за това от трибуната на предизборните ви срещи?
- Да, имам сигнали. Но ще говорим за тях чак след като минат изборите.
- Кажете честно, кога според вашето усещане шансовете на БСП бяха по-големи – когато лично участвахте в състезанието или сега, когато сте начело на инициативния комитет, издигнал ген. Румен Радев и Илияна Йотова?
- За миналото вече е ясно - било, каквото било... Но сега съм твърдо убеден, че Румен Радев и Илияна Йотова са истинската надежда за възможност за промяна. Те декларират своето кредо, че ще работят “За доброто на България”.
Зная, че на всички ни е омръзнал маниерът на тоталитарно поведение, който напоследък се превърна в основен стил на работа въпреки разпореждането на конституцията за разделението на властите.
Аз съм свободомислеща личност и смятам за недопустимо подчинението на мнозинството във върховния орган на управление на страната (ако някой е забравил - имам предвид Народното събрание) под личното мнение на един или друг самовлюбен управленец.
- Вече пообиколихте различни градове, а хората обичат да говорят с вас. Има ли активност на тези предизборни срещи, какво настроение долавяте - интересуват ли се от изборите, харесват ли кандидатпрезидентската двойка, която им предложихте?
- Излъчването и убедителността на ген. Румен Радев и Илияна Йотова са на зрели и премислени личности, а това ми дава повод да повярвам, че в техни ръце президентската институция може да изпълни своята мисия. Сравнявайки ги със сухите и повтарящи се речи на опонентите им... Обнадежден съм, че за доброто на България това ще отзвучи в съзнанието на българските избиратели и те ще кажат тежката си дума на 6 и 13 ноември. Вярвам в това.
Затова събрах инициативен комитет и издигнахме кандидатурите им. Очарован съм от факта, че в още 38 градове и села местни инициативни комитети подкрепиха тази двойка.
- А всъщност защо отказахте настоятелните покани вие да сте кандидатът на социалистите за президент?
- Когато моите другари ме поканиха,
прецених, че
не съм готов
да жертвам
ангажиментите
си към театъра,
киното и моите
студенти
Честно казано, аз си знам летвата, която мога да скоча.
Да бъдеш арбитър на политическата ни сцена, не само е чест, не е само признание за теб самия, а отговорност, себеотдаване и много, много ерудиция, която да ти дава право компетентно да вземаш решения за различни съдбовни въпроси за страната ни.
Малко ли са ни грешните и смешни случаи от некомпетентност, когато за България се говори само в сферата на хумора и сатирата... Страната, в която са расли велики мислители и държавници от нашата история, не може да е предмет на вицове у нас и в чужбина, че в ада не е нужно да ни пазят ония с рогата. Ами ние сами се поставяме в нелицеприятна светлина!
На България може да се служи на много нива - стига да си честен и всеотдаен към народа си.
- Обичате ли да летите със самолет? Има ли лупинг, който не ви се иска ген. Радев да направи?
- Не! Но на самолета на такъв ас като ген. Радев бих пътувал спокойно, защото вече няколко години имам впечатление от него - още от първата ни среща в Плевен през 2011 г.
Като погледнете този мъж и чуете уверения тон, с който говори, не ви ли убеждава, че няма сутрин да има едно намерение, на обяд да изпусне нервите си с люти закани, а вечерта да разберете, че това е било зле режисиран емоционален акт... Знам, че такива
лупинги няма
да прави. Радев е
мъж на смислените
действия,
способен да взема в отсъствие на време верни държавнически решения.
- Вече месеци сте единственият зам.-председател на БСП. Говорили ли сте с лидерката Корнелия Нинова защо не излъчва и други свои заместници и това тежи ли ви? Май лагерите в БСП още не могат да сключат примирие и вие оставате единствената знакова, приемлива за всички фигура. Ще изригне ли напрежението при една загуба на президентските избори – първата истинска битка на Нинова?
- Не се надявайте! Дори мога да ви уверя, че работата по предизборната кампания ми дава повече основание да вярвам, че почти всички от Изпълнителното бюро отговорно, активно и иновационно работят сред избирателите за изпълнение на решенията на БСП.
Не се чувствам единствен зам.-председател на Корнелия. Тя успя да накара всеки от бюрото да се чувства пряко отговорен за действията на ръководния орган. И честно, все повече вярвам, че този път ще успеем.
Успехът винаги има
много майки и бащи,
а неуспехът винаги
е сираче
Вярвам, че този път ще се радваме заедно с ген. Радев на успешния завършек на тези избори, защото вярвам в разумния избор на българските избиратели. Но каквото и да става, аз съм до този мъж, в когото разпознах надеждата си за възможна промяна.

Стефан Данаилов като председател на инициативния комитет представя кандидатите за президент ген. Румен Радев и за вицепрезидент Илияна Йотова.

Проф. Данаилов на изпитите в НАТФИЗ тази есен. Той пое нов клас и е убеден, че и от него ще излязат нови звезди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срам за баретата с откупа, но има ли и други в схемата

    В най-скоро време зевзеците ще родят поредния афоризъм на нашето време, който ще гласи нещо от рода: “Ако ви откраднат джипа, за нищо на света недейте да звъните на позната барета”. Най-малкото защото ще ви поиска откуп, а отгоре на всичкото няма и да ви върнат откраднатата кола. Вярно, че във времената на мутрите ченгета и престъпници вършееха
  • Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

    В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции