Върховен съдия от САЩ: С Майкъл Джексън оспорихме иск за 40 млн. долара

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5831705 www.24chasa.bg
Съдия Ричард Гейбриъл е роден през 1962 г. в Бруклин, Ню Йорк. Завършил е американски науки в Йейлския университет през 1984 г. През 1987 г. получава докторска степен по правни науки от Юридическия факултет в университета в Пенсилвания. Преминал е през всички позиции в съдебната система, а през 2015 г. е назначен за съдия във Върховния съд в Колорадо. Женен, с 2 деца СНИМКА: Пиер Петров

Всеки съдия трябва да е в състояние да обясни решението си, казва Ричард Гейбриъл

- Г-н съдия, за първи път ли идвате в България?

- Да, България е изключително красива. По-голямата част от времето си прекарах в Пловдив и в София. Впечатлен съм от историята ви. В САЩ нямаме нищо подобно, тъй като сме по-млада държава. Тук съм по покана на Съюза на съдиите. Срещнах се с много български магистрати.

- Какво споделиха с вас българските съдии?

- Говорихме си за усилията, които се полагат за подобряването на съдебната система. Споделиха някои свои безпокойства по отношение на съдебната рефорома. Изразиха притесненията си за атестирането на магистрати и по-скоро каква информация се отчита като най-важна в него. Казаха, че

за съжаление,

съдийската

професия в

България не се

радва на

уважение

Чух и изразени съмнения за корупция. Моята презентация пред тях беше посветена на атестирането на съдиите в щата Колорадо.

- Дадохте ли им рецепта за успех – как българският съдия да стане независим и да избяга от всякакви съмнения за корупция?

- Мисля, че ще е много нахално от моя страна да давам рецепта за справяне с този проблем. Аз се опитах да възприема по-положителен подход, който поставя основен акцент върху това как действа американската съдебна система. Например в Колорадо имаме изградена система за атестиране на съдии, която се възприема за успешна. Счита се, че върху нея политиците не оказват никакво влияние. Това не означава, че в САЩ не се натъкваме на проблеми, но когато възникват, те се разрешават прозрачно. Начинът, по който правим подбор на съдии в Колородо, е допълнителна гаранция затова.
Кандидатът подава молба пред обективна комисия за съдебните номинации, която има задача да оцени качествата му. Тя изготвя доклад и дава препоръка за подходящи кандидати на губернатора. След това самият губернатор има съществена задача по оценка на кандидата преди назначаването му. Кандидатите са напълно политически необвързани. В някои щати обаче съдиите се назначават благодарение на резултати на нещо, което може да бъде наречено политическа кампания. Но в Колорадо не е така.

- Има ли осъдени магистрати за корупция в САЩ?

- Има, но когато говорим за корупция, нямам предвид икономическото изражение в смисъла на вземане и даване на подкуп. Сещам се за случай, в който се оказа, че първоинстанционен магистрат имал връзка с прокурорката, която се явявала по делата му. Беше незабавно уволнен, но в прозрачна и открита процедура. Затова

съветът ми към

младите юристи

е никога да не

забравят да

разрешават

справедливо

спора

Много е важно законът да се прилага справедливо към всички страни по делото. Всеки съдия трябва да е в състояние да обясни решението си. Разбира се, по всяко дело ще има загубила страна. Но проучванията у нас доказват, че ако страните заявяват, че съдията се е отнесъл към тях справедливо и че им е предоставил възможност да споделят своята позиция - те ще имат и доверие в съдебната система. Друг съвет, който ми се вижда

важен за

съдиите, е да

слушат повече

и да говорят

по-малко

в залата

- Знам, че през 1994 г. сте били адвокат на Майкъл Джексън. Разкажете ни малко повече.

- Представлявал съм го по дело на жена от Колорадо, която предяви иск срещу Майкъл Джексън. В него твърдеше, че поппевецът е нарушил авторските права. Тя била написала песен, която се наричала Dangerous, и Майкъл имал песен със същото заглавие. Жената твърдеше още, че когато композирала песента, дала копие на Майкъл и той я изплагиатствал. Искът срещу изпълнителя беше за 40 млн. долара. При щатската съдебна система се явяват съдебни заседатели, на тях им трябваше малко време да отсъдят в полза на Майкъл, защото според категоричните доказателства по делото той е записал песента много преди жената да композира нейната.

- Тогава Майкъл Джексън дойде ли в съдебната зала?

- Да. Беше изключително интересно да го наблюдаваш. Част от показанията, които даде по делото, бяха свързани с творческия процес, с това изобщо как композира песни. Беше очарователно да го слушаш. Тогава аз
лично се убедих,

че Майкъл

Джексън е

абсолютен

музикален гений

- Обяснете ми тъй наречения принцип на върховенство на закона. У нас той изглежда неизясен.

- САЩ са основани на принципи, в чиято концепция се включва върховенството на закона. Има два основополагащи принципа, на които почива цялата ни държавна система – равнопоставеност на всички пред закона и на върховенство на закона, а не на индивида. Американската система на държавно управление е такава, че властите взаимно се възпират и контролират.

Ще ви дам пример – по наказателно дело, по което съдията трябва да отсъди много строго, въпреки че той може да е на мнение, че това наказание е прекалено сурово и несправедливо, по закон той е длъжен да го наложи. После в решението си съдията може да посочи, че законът формално е спазен и че е наложено наказание, каквото е предвидено, но резултатът от процеса е несправедлив и в мотивите си да се обърне към законодателя и да апелира за промяна на закона. Специално в Колорода тази система много добре работи, т.е. няма антагонизъм между различните клонове на държавното управление. Доколото имам ограничени исторически познания за вас, тук културата е друга и може би имате някои наследени от миналото проблеми, за които трябва да се положат усилия да бъдат преодолени във времето.

- Какви дела решавате в момента?

- Съвсем скоро имах заседания по дела, които засягат взаимовръзката между федералния и щатския закон. В САЩ върховенство има федералният закон и ако някоя от разпоредбите на щатското законодателство му притиворечи, се прилага директно федералният закон. Гледахме дела по касационни жалби, които оспорват декриминализирането на някои деяния. Въпросът беше дали лице, което е осъдено по старото законодателство, сега след декриминализиране на деянието има право да подаде жалба за преразглеждане на наказанието

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.