Корнелия Нинова: Румен Радев ще победи на балотажа и ще бъде достоен президент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5843464 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: Десислава Кулелиева

БСП е в пълна мобилизация. Виждам и силна енергия на непартийни

хора. Дори хора, които през последните години не са гласували,

разочаровани от политиката, заявяват подкрепа за генерала

За разлика от другите партии, които вървят надолу,

БСП за 4 месеца има 6% ръст на доверието

На втория тур очакваме подкрепа от тези, които искат промяна

и не са съгласни българският президент да бъде марионетка

на чужди господари и послушко на Борисов

С лидера на БСП Корнелия Нинова разговаря Лиляна Клисурова

- Г-жо Нинова, остава само седмица до изборите, а социолозите дават много малка разлика между Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Какви са шансовете за победа на вашия кандидат?

- Реални. На балотажа Румен Радев ще победи.

- Какво ви вдъхва тази увереност?

- Виждам пълната мобилизация на партията. Виждам и силна енергия на непартийни хора, на граждански сдружения, на патриотични съюзи, студентски организации. Дори хора, които през последните години не са гласували, разочаровани от политиката, идват и заявяват подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова.

- Днес, два месеца след като номинирахте ген. Радев, все така силно ли сте убедена, че той е правилният кандидат?

- Още по-силно от началото. Този човек има позиции, има характер да се бори за тях. Няма да се огъне под натиск и да прокарва чужди интереси. Почтен е. Никога не е имал и не е отстоявал икономически интереси. Не е правил компромиси със сигурността на страната. Винаги е защитавал хората, които е ръководел, и техните социални права. Ще бъде достоен държавен глава.

- Това е първата ви предизборна кампания като лидер - очаквате ли в нощта на вота другарски съд, ако резултатите не са добри за БСП?

- Аз застанах с името и авторитета си зад ген. Радев.

Знам какво

е отговорност

и ще си я нося

докрай

Не очаквам другарски съд, защото резултатите ще бъдат най-добрите от много години насам.

- Все още носите сама цялата отговорност начело на партията. Не ви ли питат редовите социалисти за раздорите в ръководството и защо още сте само с един зам.-председател - Ламбо?

- Не ме питат изобщо за тези неща. Раздори в момента няма. Всички са съсредоточени в кампанията. И им благодаря и се радвам, че партията бележи осезаем ръст в подкрепата, която има в страната - за 4 месеца има 6% увеличение на доверието. Всички други партии или запазват подкрепа, или губят такава. Все повече българи разбират, че

БСП е

единствената

алтернатива

на ГЕРБ

- За първи път на президентски избори има толкова много леви кандидати - преди време съзряхте задкулисни договорки срещу БСП за това, още ли смятате така?

- Да, смятам. Особено напоследък, като виждам как и леви, и десни кандидати се обединяват и атакуват заедно Радев. Няма принципи, няма политики. Обединява ги единствено страхът от нашата кандидатпрезидентска двойка и неистовото желание да си запазят властта на всяка цена.

- Как си обяснявате хода на ДПС с Пламен Орешарски?

- Това си е техен избор. Не се месим в работите на другите партии.

- Премиерът Борисов обяви, че БСП ще се изкуши да играе с ДПС на балотажа и че ген. Радев ще е вторият Орешарски. Има ли основания?

- Голям страх

го тресе,

че ще изгуби

тези избори

Питайте го него какви основания има да твърди това. Ние до този момент подкрепа от други партии не сме търсили. Един друг кандидат - Ивайло Калфин, твърди, че се договаряме с Бойко Борисов. Имайки предвид, че и двамата многократно са заявявали, че работят добре заедно, им препоръчвам да се съберат и да се уточнят да лъжат еднакво. Така хубаво го правеха, когато бяха премиер и вицепремиер в общ кабинет.

- От кого ще търсите подкрепа за втория тур?

- От всички хора, които са подкрепили други кандидати на първия тур. От тези, които искат промяна. Които не са съгласни българският президент да бъде марионетка на чужди господари и послушко на Бойко Борисов.

- Никой не обича да говори за загуба преди избори, но все пак, ако ген. Радев не отиде на балотаж, БСП ще подкрепи ли опонента на Цачева, който и да е той?

- Това, което ме питате, е абсурд. Румен Радев и Илияна Йотова стопроцентово са на балотаж.

- Стефан Данаилов каза, че има сигнали за готвени фалшификации на изборите, а вие обявихте мобилизация срещу такива. Толкова ли са големи опасенията ви?

- Имаме опасения. Вземаме мерки. Познавате стила на ГЕРБ. Сега

принуждават

хората от

администрацията да ходят на предизборни мероприятия. Плашат ги с уволнения. Онзи ден зам.-министърът на земеделието Костов събира горските и фирмите, които добиват дърва, и ги плаши. Казват на хора, че няма да ги включат в програмите за заетост, ако не са за ГЕРБ. Плашат кметове, че ще им спрат програмите. Но този път няма да им се получи.

Хората виждат накъде водят страната и се надигнаха. Има антиГЕРБ вълна в цялата страна. Те ще пометат статуквото. А ние ще гарантираме, че гласът им няма да бъде подменен.

Правим споразумение за честни избори с граждански организации, с други партии, с кандидатпрезидентски двойки. Очакваме външни наблюдатели. Подготвили сме екипи за паралелно преброяване. Във всяка секция ще имаме наблюдатели. Във всяка област юрист ще следи за нарушения и ще сигнализира органите. Този път ще срещнат силен отпор и няма да им позволим да подменят вота на хората.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо