Гласувайте - 4 основателни причини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5845477 www.24chasa.bg

Каква България, какъв президент - национален дебат на “24 часа” за всеки следващ президент

Каква България, какъв президент - това е национален дебат на “24 часа” за всеки следващ президент, който започна със серия публикации през август тази година.

На 6 ноември България ще избира нов президент. Това е важен вот – избираме човека, който ще бъде държавен глава цели 5 години. Въпреки че сме парламентарна република, и от президента зависи каква ще е страната и какъв ще е животът ни. Затова лидерството, което ще изберем, е много, много важно за нацията, особено в един все по-разбъркан напоследък свят.

Какво очакват хората от бъдещия президент? Какво обещават кандидатите – тези, които искат да водят нацията? Отговорите на тези въпроси читателите получават с националния дебат за новия президент, който прави “24 часа”.

Защо друг да избира общата кола, в която ще се возите 5 години?

Пет дни преди изборите за това кой ще е държавен глава на България до 2022 г. има усещане, че българите в чужбина се вълнуват, а българите в България - не чак толкова. Може усещането да е измамно, но всеки зрял човек би трябвало да е заинтересуван, че ще участва за определяне на победител в най-мажоритарното състезание у нас. Да отидеш до урните, си струва усилието - поне по четири причини.

1. Ако има решаващи за страната избори, това са тези. Като гласуваш за президент, това не е много по-различно от решението да си купиш ли нова кола и каква. От избора на президент зависи

какво ще стане с

нашата обща

кола идните

пет години

Наистина ли искате да се натоварите на автомобил, който някой друг е избрал?

Общата картина е ясна и всеки може да я види - следващите 5 години, за които избираме президент, ще са

бурни, смутни и

непредвидими

На изток - една Русия, от която вее хлад като по време на студената война, все по-малко склонна да се съобразява с досегашния световен ред и с все по-голямо желание да доминира. На юг - Турция, която има видими амбиции да е империя и същевременно “държи” бежанската вълна. На запад - нашият клуб Европейски съюз, разклатен, разколебан и разделен след Брекзита и заради бежанците. Още по̀ на запад - Съединените щати, които може да завият в неподозирана посока според новия си президент.

В тая ледена епоха България засега стои стабилно и поддържа баланс. Дали ще продължи в същия дух? От президента зависи много. Мнозина се опитват да представят президентската власт като нещо далечно и без влияние за ежедневните проблеми на хората - “Бог високо, цар далеко”. Това не е точно така. Ние не избираме човека, който просто ще чете по телевизора новогодишните приветствия идните 5 години. Президентът

може да решава

кризи, но може и

да предизвиква

кризи

Това се крие главно в правомощията му да се обръща към народа и Народното събрание и да свиква Консултативния съвет по национална сигурност.

Второ, по конституция държавният глава “представлява Република България в международните отношения”. Когато се определя общата геополитическа посока, той е незаобиколим фактор. Това ясно се вижда например при сравнение на мандатите на Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Трето, при вътрешнополитически кризи основният закон дава на президента допълнителна тежест. Той става силен с правото си да назначава служебно правителство. През изминалите 5 години на Росен Плевнелиев му се наложи да го прави два пъти.

Само се замислете - колко различна шеше да е България, ако президент през 1992 г. вместо Желю Желев беше станал Велко Вълканов, през 1996 г. вместо Петър Стоянов - Иван Маразов, през 2006 г. вместо Георги Първанов - Волен Сидеров, и през 2011 г. вместо Росен Плевнелиев - Ивайло Калфин.

Така че, уважаеми читателю, дали ще имаме президент, който предотвратява трусове, или такъв, който предизвиква трусове, зависи и от теб и от твоя глас.

2. Без свободните

гласове

купените пируват

Ако не гласувате, пък било то с прословутото квадратче “не подкрепям никого”, купеният и контролираният вот натежават.

Има манипулатори, които правят всичко възможно да ви успят, да ви отвратят, да ви отблъснат. Прост пример - ако от 10 гласа (заедно с вашия) два са купени или контролирани, те са 20%. Ако вашия глас го няма в тези 10%, двата гласа тежат вече 22%.

3. Това е мажоритарен избор в два тура. Състезание на личности. Заедно с него има референдум, където избирателите могат да кажат “да” на мажоритарната система. Мажоритарната идея си заслужава едно отиване до урните.

4. Единственият начин избирателите да покажем, че ни интересува какво става с България и какво ще е бъдещето - нашето и на децата, е високата активност. Ако избирателите не излязат, посланието е ясно - “Абе ония горе да правят каквото си искат”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в