Ген. Румен Радев: НАТО и ЕС са стратегически избор, но отношенията ни с Русия трябва да бъдат хармонизирани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5851930 www.24chasa.bg

БСП ме подкрепи, но черпя сила от хилядите българи, които идват на предизборните срещи

На балотажа ще разчитам на всички честни и мислещи хора, които искат промяна

С ген. Румен Радев - кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, разговаря Лиляна Клисурова

- Г-н Радев, за първи път правите предизборна кампания - какво е да усещате силата на една партия зад себе си?

- Партията е зад мен, за което съм ѝ благодарен, но сила черпя най-вече от хората пред мен. Това са хиляди българи от всички партии и безпартийни, които се стичат на срещите ни. Невероятно усещане е да се изправиш пред хиляди погледи. Това е мигът, в който се установява доверието.

- Прави ли ви обаче подкрепата на БСП зависим от партията?

- За разлика от другите кандидати не съм член на партията, която ме подкрепя. Това ми дава повече свобода, а същевременно показва, че БСП има куража да заложи на надпартиен кандидат, което другите партии не посмяха. Не съм зависим, но съм морално отговорен към всички хора, които ме подкрепят, и го осъзнавам.

- Правили сте много и сложни лупинги като пилот, как оценявате този с навлизането ви в политиката?

- Това е радикална смяна на занаята и начина на живот. Но като всяко предизвикателство изисква трезва преценка, добра организация, твърд характер и себеотдаване. По реакциите на хората съдя, че съм на прав път. При лупинг има няколко фази: рязко набиране на височина с претоварване, после стремително спускане и излизане по хоризонтала. Свикнал съм с претоварванията в буквалния и преносния смисъл и

сега съм на път

да изляза по

верния курс

- Обидихте ли се, когато премиерът Борисов заяви, че конкурентът на ГЕРБ на тези избори е Илияна Йотова?

- Приемам го като неуспешен опит за провокация. В кръга на полушегата за нас също основният конкурент на тези избори не е г-жа Цачева, нито г-н Борисов, а г-н Цветанов и неговото изборно ноу-хау.

А премиерът Борисов ни помага с действията си: подписа СЕТА, без да пита гражданите, поиска затягане на санкциите срещу Русия, а европейските партньори не пожелаха да го чуят.

- Заявихте, че ще работите за вдигане на санкциите срещу Русия - как точно ще го правите и какви ще са лостовете ви като президент в тази посока?

- Ще настоявам това да е националната позиция в ЕС. Заявих го публично. Вярвам, че президентските избори ще доведат до промяна в политическото статукво и бъдещото парламентарно мнозинство ще изработва и отстоява единна външнополитическа линия. Сега имаме няколко външни политики: на премиера, на президента, на външния министър, дори на военния министър. Видяхме го в случая с т.нар. Черноморска флотилия.

- Едно от най-големите опасения на хората, които ви симпатизират, но няма да ви подкрепят, е именно обръщането на посоката към Русия. Как ще им гарантирате, че няма да има промяна в евро-атлантическата ориентация на България?

- Това не са опасения, а съзнателно разпространявана манипулация. Аз неизменно казвам, че членството в НАТО и ЕС е стратегически избор. Но

еврофилията

не означава

русофобия

В момента отношенията с Москва са незадоволителни. От това патим ние, не Русия. Ние дължим неустойки за АЕЦ “Белене”, загубихме и “Южен поток”. Парите от транзитните такси и преференциалните цени на газа останаха за Турция. Затова отношенията ни с Русия трябва да бъдат хармонизирани.

Онези български политици, за които русофобията е бизнес, смятат, че това не бива да се допуска. За тях отношенията с Русия никога не са достатъчно лоши. От това зависи тяхната политическа перспектива. Те внушават, че тяхната обсесия е норма, а възстановяването на диалога наричат “обръщане към Русия” и дори “отказ от ЕС и НАТО”. Това поведение издава или геополитическа неграмотност, или политическа безотговорност.

- Какво е първото, което ще промените в президентството, ако бъдете избран?

- Очевидно ще трябва да се структурира нов екип. Ще разчитам на повече на независима, българска експертиза във всички сфери. Днес търсят експертите най-вече за да обосноват постфактум политически решения, които се вземат под натиск. Надявам се също така съдържателната реч да измести рецитаторския патос, който доминира в последните години в президентските изявления.

- Кого от досегашните президенти одобрявате най-много и би ви служил като модел за поведение на “Дондуков” 2?

- Вярвам, че всички са работили с мисъл, че го правят за доброто на България, но всички са допускали и грешки. Аз не съм застрахован от тях. Затова предпочитам историците и обществото да оценяват дейността на българските държавници. Моята оценка ще проличи по промените, които възнамерявам да направя. Държавност се прави с натрупване, не със зачеркване на наследството.

Затова си струва

да кажем

и доброто:

Желев отмени жителството и призна Македония. Стоянов държеше устойчив курс към членство в ЕС. Първанов потвърди този курс и предложи енергийна стратегия, която бе погребана от няколко правителства. Плевнелиев, да речем, обръщаше внимание на IT сектора, което смятам да продължа.

- От кого ще търсите подкрепа за втори тур? С какви аргументи ще привлечете хората извън левицата?

- От всички честни и мислещи хора, които искат промяна. Които не се връзват на мита за стабилността на управлението, на който се крепи ГЕРБ в момента.

- Премиерът Борисов предрече сделка между БСП и ДПС за балотажа и ви определи като новия Орешарски.

- Това бе опит да върне политическия часовник към един минал момент, който го върна на власт, след като няколко месеца по-рано бе принуден да напусне под натиска на общественото недоволство.

Премиерът явно не е чел конституцията. По силата на нейните разпоредби президентът е самостоятелна фигура, която не зависи от парламентарното мнозинство и няма как да е негов заложник. За разлика от правителството, да речем. Тук

премиерът

Борисов със

сигурност

ще ме подкрепи,

защото доста изпати от нелоялните си съюзници.

- Никой не обича да коментира преди избори евентуална загуба, но все пак кажете - ако не стигнете до балотаж, кого ще подкрепите на втория тур?

- Зависи кой ще се яви на него, но обиколките в страната ме карат да мисля, че това е много теоретична хипотеза. Хората искат промяна, край на деребейството, реална реформа на правосъдието, сигурност. Те знаят кой е реална опозиция и кой - бутафорна. Затова едва ли ще сбъркат във вота си.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар