Проф. Михаил Константинов: Предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5857544 www.24chasa.bg

Тези президентски избори показаха, че център - лявото и център - дясното в момента са изравнени

- Балотажът между Цецка Цачева и ген. Радев е сигурен - това показваха социологическите сондажи преди изборите, показват го и първите прогнозни резултати. Всички се питат как ще приключи изборният ден, проф. Константинов?

- Искате от мен прогноза, но аз съм в деликатно положение - подписал съм договор като шеф на борда на директорите на “Информационно обслужване”, които броят изборите. Хората ще си кажат: “Хем брои вота, хем го прогнозира”. Най-малкото ще ме обвинят, че влияя на изборния процес...

- Ген. Радев води. Ще се промени ли този резултат?

- В момента има много силно активиране на всички избиратели. В големите градове на страната, не само в чужбина,

пред урните

има големи

опашки

Смятам, че ще бъде постигната много добра избирателна активност. Прекрасно е, че хората искат да гласуват.

- Само заради задължителното гласуване ли е според вас?

- Причините са няколко и между тях се получи синергичен ефект. Първо, тези избори се оказаха интересни - за първи път имаме жена-кандидат за президент, при това със сериозни шансове за успешно представяне. Второ, кандидатите на двете основни политически сили бяха съобщени сравнително късно, което също повиши очакването на публиката. Трето, хората са на изборна вълна и защото предстоят интересни избори в Америка. И по някакъв странен начин

нашите избори

леко наподобяват

американските

И ние имаме мъж и жена на финала. Мъжът не е професионален политик нито в Америка, нито тук. Всичко това допринася хората да мислят повече за изборите. Фактор е и това, че са задължителни. Много хора впрочем не знаят има ли, няма ли санкции и си казват:“Нека все пак да си гласувам”.

Има и друго - хората инстинктивно чувстват как международната обстановка става все по-неприятна и несигурна. Не са само мигрантите, които незаконно прекрачват държавната ни граница. Хората очакват тежки военни събития в Близкия изток. Да се надяваме, че ако има сблъсък между двете суперсили, той ще е само конвенционален, а не ядрен, да не дава Господ. Затова българинът си търси ръководител, около когото да се обедини, търси единение, за да се защити.

- Отписан ли ще се окаже референдумът, или ще е валиден?

- Референдумът отива към една много добра активност. Напълно е възможно тя да достигне 3,5 млн. Ако това стане, хората, които отговарят с “да” на трите въпроса, са значително повече от половината - значи би трябвало да въведем мажоритарна избирателна система в два тура, която прилича на тази във Франция. Нещо, което не е ясно до какъв резултат ще доведе. Аз лично мисля, че това ще унищожи малките политически сили, ще доведе до

силна

консолидация

вляво и вдясно

плюс един

регионален играч ДПС си има своите райони и на него никой не може да му вземе нито пропорционалните, нито мажоритарните депутати. Правили сме математически модели до какво ще доведе един или друг вариант на мажоритарна система в България - при всички варианти ДПС взима толкова, колкото са взимали винаги при пропорционалната система. Т.е. за тях в чисто електорално отношение няма значение каква е системата - винаги имат 35-38 депутата.

Възможно е обаче една обединена десница да вземе над половината от депутатите, като под “обединена десница” разбирам нещо около ГЕРБ.

По същия начин една обединена левица би постигнала също добър резултат. Проблемът на този вид избори е, че партия с 40 на сто от гласовете може да вземе 80 на сто от мандатите. Ненапразно давам тези две числа, защото това вече се е случвало във Франция. Не знам дали българите ще бъдат много съгласни една партия, макар и много голяма, да взема два пъти повече мандати от процента на гласовете, които е получила.

Може да псуваме колкото си искаме пропорционалната система, по която гласуваме, но все пак тя пази някаква справедливост. Взел си 30 процента от гласовете - имаш 30 процента от депутатите. А при мажоритарната система може да се окаже, че имаш двойно повече депутати, отколкото гласове за тях. Затова си припомням една китайска поговорка: “Внимавай какво си пожелаваш, защото то може и да се случи.” Да не си кажем после: “Каква я мислехме, каква стана.”

- Какви промени ще наложи резултатът от балотажа?

- Изходът от него на 13 ноември ще даде политически определения далеч извън президентската институция, която впрочем в България никога не е била слаба. Всеки път напомням за указите, които президентът подписва - всички посланици, шефовете на всички силови структури се назначават с указ на президента - това е огромна власт.

- Ще я даде ли българинът на жена?

- Това ще го кажат избирателите на 13 ноември. Мога само да им пожелая да бъдат толкова активни на втория тур, колкото на първи.

- Има ли изгледи за предсрочни парламентарни избори?

- Изгледи има и мисля, че това е доста опасно. Защото предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие. Ако ще има парламентарни избори, нека те бъдат за Велико народно събрание с една-единствена цел - то да бъде премахнато, както съм предлагал неведнъж.

Институцията

ВНС съществува само

в България и Монголия

Но в Монголия то е чисто представително. Излиза, че сме единствената демокрация, която има Велико народно събрание. Навсякъде другаде обикновено народно събрание при определени изисквания за мнозинство може да променя конституцията. А ние имаме и Конституционен съд, и Велико народно събрание... Не можем да променяме конституцията, макар да виждаме нужда от промени. Затова нека свикаме Велико НС, което след седмица работа да се разпусне и да остане да работи като обикновено. И от 400-те души в него 160 от опашките на листите ще си отидат с чувство на изпълнен дълг към отечеството. Останалите 240, които са били по-напред в листите, остават да работят като обикновено народно събрание.

- Дали засиленият интерес към вота на българите в чужбина ще окаже влияние върху крайния им резултат?

- Малко е трудно при ограниченията, които съществуват за секциите в чужбина, тези гласове да повлияят съществено върху изборите. До този момент на всички президентски избори гласовете от чужбина не са имали никакво електорално значение. Те обаче имат огромно значение за поддържане на контакта на сънародниците ни в чужбина с родината. Виждате, в момента хората с часове се редят на опашка в Германия в дъжда, във Великобритания също. Това е трогателно и трябва да бъде поощрено. Не защото гласовете им могат да обърнат вота, а защото искат да бъдат българи и го показват.

- Дотук гласувалите с “Не подкрепям никого” според социолозите са 5-6 процента. Струваше ли си промяната?

- Това квадратче трябва да се махне веднага след балотажа. Глупост! Знаете ли какво ще стане? Прогнозирам, че ще има много сбъркани секционни протоколи заради него.

- Резултатът на кой от кандидатите може да се окаже най-голямата изненада на този вот?

- Всички знаят двете двойки, които отиват на балотаж. Ясно е също, че балотажът ще е оспорван. Сега остава да видим обединената левица и обединената десница какъв електорат контролират. Ще видим колко е център - лявото в България и колко - център - дясното. Тези две маси в момента изглеждат доста изравнени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо трябва да вземат книжката на Местан

    Заради трагичния инцидент, при който загина шестмесечно бебе, лидерът на ДОСТ остана без книжка. Както и при наложената му парична гаранция, така и със свидетелството за правоуправление се наложи съдът да се произнася по два пъти. При това стечение на обстоятелствата обаче се изясни, че Местан си е обикновен рецидивист нарушител на пътните
  • Как попаднах в „Апартаментгейт“

    Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от