Шест големи изненади на изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5857554 www.24chasa.bg

 

Ако референдумът

прескочи прага,

България

ще е друга

Първата голяма изненада на тези президентски избори е резултатът на Румен Радев. Защото всички агенции даваха 3-4% преднина за Цецка Цачева.

Радев привлече гласове извън БСП. Втората голяма изненада е степента на мобилизация на електората на БСП, която е пълна. Освен това една трета от гласовете за Румен Радев не са от твърди избиратели на БСП. Което означава, че БСП е успяла да постигне нещо значимо. Цецка Цачева, напротив, не достига дори вота на ГЕРБ.

Патриотите - трета сила. Трета изненада е, че Красимир Каракачанов набира резултат не от порядъка на 10%, което би било голям успех, а около 15%, което е гигантски успех. Това означава, че патриотите стават трета сила в страната.

Марешки. Четвърта голяма изненада е Веселин Марешки, който набра не 5-6 процента, а 10%.

Левите алтернативи. Следваща голяма изненада - всички отцепници, левите алтернативи на БСП, се спихнаха до 7-о - 8-о място.

Сравнително добър резултат, по-добър от очакванията, има кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков.

Активността на вота за президент е необичайно висока, което означава, че е сработила тезата, че изборите са задължителни.

Активността на референдума засега е “греда” - не се знае дали топката влиза във вратата, или отскача. Ако обаче прескочи прага за задължителност, последствието е, че страната, в която ще живеем, вече ще е друга - дали за добро, или лошо, е друг въпрос.

(Коментарът на

социолога е към

18 часа вчера.)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя