Шест големи изненади на изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5857554 www.24chasa.bg

 

Ако референдумът

прескочи прага,

България

ще е друга

Първата голяма изненада на тези президентски избори е резултатът на Румен Радев. Защото всички агенции даваха 3-4% преднина за Цецка Цачева.

Радев привлече гласове извън БСП. Втората голяма изненада е степента на мобилизация на електората на БСП, която е пълна. Освен това една трета от гласовете за Румен Радев не са от твърди избиратели на БСП. Което означава, че БСП е успяла да постигне нещо значимо. Цецка Цачева, напротив, не достига дори вота на ГЕРБ.

Патриотите - трета сила. Трета изненада е, че Красимир Каракачанов набира резултат не от порядъка на 10%, което би било голям успех, а около 15%, което е гигантски успех. Това означава, че патриотите стават трета сила в страната.

Марешки. Четвърта голяма изненада е Веселин Марешки, който набра не 5-6 процента, а 10%.

Левите алтернативи. Следваща голяма изненада - всички отцепници, левите алтернативи на БСП, се спихнаха до 7-о - 8-о място.

Сравнително добър резултат, по-добър от очакванията, има кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков.

Активността на вота за президент е необичайно висока, което означава, че е сработила тезата, че изборите са задължителни.

Активността на референдума засега е “греда” - не се знае дали топката влиза във вратата, или отскача. Ако обаче прескочи прага за задължителност, последствието е, че страната, в която ще живеем, вече ще е друга - дали за добро, или лошо, е друг въпрос.

(Коментарът на

социолога е към

18 часа вчера.)

  • Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Искаме ли икономика на знанието? Няма как с ниски заплати на професорите

    Заплатите на университетските преподаватели се увеличават от 1 януари догодина и това е много разумно.  Висшите училища подготвят хората, които утре ще излязат на пазара на труда. Когато преподавателите са с ниски заплати, не може да очакваме високо качество на обучението. Общество, което цени учителите и преподавателите, прогресира и преуспява
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания