Вижте кой гласува за Цачева и кой за Радев на първия тур (Таблици)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5858928 www.24chasa.bg

Интересни тенденции за това как са гласували електоратите и какъв е техният профил изведе от проучванията си социологическата агенция "Галъп". От таблиците по-долу  е видно какви са гласоподавателите на отделните кандидат-президентски двойки, както и на референдума, по пол, възраст, образование, местожителство, етнос.

Сред излезлите да гласуват около 1,2 млн. декларират, че са привърженици на ГЕРБ. Около и над половината са гласували за Цачева. По една десета от тях отидоха за Радев, Марешки и Каракачанов.

При привържениците на БСП близо 80 на сто са гласували за ген. Радев, сочи "Галъп", което показвало по-сериозна мобилизация. Според данните обаче Радев получава подкрепа и от много други политически ниши.

Вижте таблицата голяма ТУК

Две трети от електората на „Атака“, излязъл да гласува в неделя, е подкрепил Каракачанов. По-малка част от привържениците на партията на Волен Сидеров са отишли при Веселин Марешки и ген. Радев. Три четвърти от патриотите са пуснали бюлетина за Красимир  Каракачанов.


Вижте таблицата голяма тук

Сред гласувалите за Каракачанов по-малко от половината са патриоти или атакисти. Сред вота за Каракачанов личат около 100 хиляди гласа от хора, които твърдят, че на последните избори са гласували за ГЕРБ. Според "Галъп" личат и много негласували на предишните избори.

Вижте таблицата голяма ТУК

Около една трета от вота за Марешки също идва от гласували на предишните избори за ГЕРБ, а чувствителен е делът на негласувалите на парламентарни избори.

С квадратчето „Не подкрепям никого“ са гласували предимно млади хора. Според изследването на "Галъп" и тук ГЕРБ е загубил периферни гласове.

Вижте таблицата голяма ТУК

В микса при гласовете на Трайчо Трайков „твърдите“ реформаторски са около половината. Останалата половина от неговите гласове са дошли от много места и не на последно място – от ГЕРБ, твърди агенцията.

Вижте таблицата голяма ТУК

Близо 60% от излезлите да гласуват на тези избори привърженици на ДПС са гласували за Пламен Орешарски. Тепърва ще се оценява дали и колко са излезли, подчертават авторите на изследването.

Вижте тук демографски профил на избирателите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини. От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност