Оттук нататък вотът ще е мажоритарен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5859519 www.24chasa.bg

30 хиляди гласа повече или по-малко, за да бъде резултатът от референдума за мажоритарен вот задължителен - това беше дилемата в понеделник, около която се въртяха прогнозите, докато се чакаха окончателните резултати от гласуването в националния референдум.

Всъщност оттук нататък няма никакво значение дали е прескочена бариерата с няколко хиляди гласа, или не е успяла, важното е, че избирателите са категорични: изборите трябва да станат мажоритарни.

При това положение политиците няма накъде повече да го извъртат и да събират аргументи от девет дерета. Те са задължени от закона да се съобразят с вота на народа, който казва, че иска да избира мажоритарно своите представители във властта, а не по списъци, подредени от партийните централи.

Българите искат радикална промяна на избирателната система. Защото в референдума гласуваха 3 милиона и половина избиратели, а близо 2 милиона и 300 хиляди от тях, или над 72%, са направили своя избор - въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Така че от следващите избори България ще бъде различна, защото ще има друга избирателна система - мажоритарна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Договорката за хляба е съвсем на място

    Договорката между земеделското министерство и големите вериги за цената на хляба е навременна и на място. Защото тук не става въпрос за намеса на държавата в дейността на частни дружества, а за джентълменско споразумение. И неговата цел е да не се позволи рязко поскъпване на хляба. Ясно е, че за увеличение на цената има основателна причина -
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,