Оттук нататък вотът ще е мажоритарен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5859519 www.24chasa.bg

30 хиляди гласа повече или по-малко, за да бъде резултатът от референдума за мажоритарен вот задължителен - това беше дилемата в понеделник, около която се въртяха прогнозите, докато се чакаха окончателните резултати от гласуването в националния референдум.

Всъщност оттук нататък няма никакво значение дали е прескочена бариерата с няколко хиляди гласа, или не е успяла, важното е, че избирателите са категорични: изборите трябва да станат мажоритарни.

При това положение политиците няма накъде повече да го извъртат и да събират аргументи от девет дерета. Те са задължени от закона да се съобразят с вота на народа, който казва, че иска да избира мажоритарно своите представители във властта, а не по списъци, подредени от партийните централи.

Българите искат радикална промяна на избирателната система. Защото в референдума гласуваха 3 милиона и половина избиратели, а близо 2 милиона и 300 хиляди от тях, или над 72%, са направили своя избор - въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Така че от следващите избори България ще бъде различна, защото ще има друга избирателна система - мажоритарна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-добре камери, отколкото мощни коли за КАТ

    Идеите и мерките срещу шофьорите нарушители стават все повече и е ясно, че целта е една - да станат по-малко нарушенията на пътя, както и да се намали броят на ранените и жертвите при катастрофи в България. Сега ни съобщават, че ще се поставят още от новите по-прецизни камери, които да засичат по-точно нарушителите по пътищата и да не им
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.