Оттук нататък вотът ще е мажоритарен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5859519 www.24chasa.bg

30 хиляди гласа повече или по-малко, за да бъде резултатът от референдума за мажоритарен вот задължителен - това беше дилемата в понеделник, около която се въртяха прогнозите, докато се чакаха окончателните резултати от гласуването в националния референдум.

Всъщност оттук нататък няма никакво значение дали е прескочена бариерата с няколко хиляди гласа, или не е успяла, важното е, че избирателите са категорични: изборите трябва да станат мажоритарни.

При това положение политиците няма накъде повече да го извъртат и да събират аргументи от девет дерета. Те са задължени от закона да се съобразят с вота на народа, който казва, че иска да избира мажоритарно своите представители във властта, а не по списъци, подредени от партийните централи.

Българите искат радикална промяна на избирателната система. Защото в референдума гласуваха 3 милиона и половина избиратели, а близо 2 милиона и 300 хиляди от тях, или над 72%, са направили своя избор - въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Така че от следващите избори България ще бъде различна, защото ще има друга избирателна система - мажоритарна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-малко жертви на пътя или по-тлъсто обезщетение

    Ако президентът Румен Радев не беше оспорил промените в закона за бързото отчуждаване, до месец можеше да стартира разширението на околовръстното на София. Но няма, защото трябва да се чака решение на Конституционния съд. А бързото отчуждаване бе прието основно за да може да се направят скоростно и изцяло магистрала “Хемус” и още няколко важни
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.