Оттук нататък вотът ще е мажоритарен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5859519 www.24chasa.bg

30 хиляди гласа повече или по-малко, за да бъде резултатът от референдума за мажоритарен вот задължителен - това беше дилемата в понеделник, около която се въртяха прогнозите, докато се чакаха окончателните резултати от гласуването в националния референдум.

Всъщност оттук нататък няма никакво значение дали е прескочена бариерата с няколко хиляди гласа, или не е успяла, важното е, че избирателите са категорични: изборите трябва да станат мажоритарни.

При това положение политиците няма накъде повече да го извъртат и да събират аргументи от девет дерета. Те са задължени от закона да се съобразят с вота на народа, който казва, че иска да избира мажоритарно своите представители във властта, а не по списъци, подредени от партийните централи.

Българите искат радикална промяна на избирателната система. Защото в референдума гласуваха 3 милиона и половина избиратели, а близо 2 милиона и 300 хиляди от тях, или над 72%, са направили своя избор - въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Така че от следващите избори България ще бъде различна, защото ще има друга избирателна система - мажоритарна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вместо да режат заплати, депутатите да даряват

    Цели 543 лева - с толкова да се намалят заплатите на депутатите. Идеята е на лидера на БСП Корнелия Нинова, а аргументите ѝ - че е “неморално, несправедливо и сбъркано да си увеличаваме заплатите в момент, когато хората протестират срещу ниските си доходи”.  Дотук добре, но веднага идва противоречието.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,