Юрий Асланов: Който и да спечели на втори тур, няма да е с малко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5861493 www.24chasa.bg

Хората припознаха в БСП инструмент за наказание, но не и за промяна на статуквото

Вотът на първи тур трябва да се тълкува като протестен вот срещу статуквото. Доминира нагласата за промяна и отмъстителното настроение за наказание. Последното - най-вече в партиите. Доказателство за това е разпръскването на симпатизанти на ГЕРБ към други кандидати. Например в подкрепа на ген. Радев са гласували 13% от обявилите, че на предишни избори са пуснали бюлетина за ГЕРБ. При Марешки са 1/3. Вотът за ПФ също трябва да бъде разчетен като протестен - в него има стечение на много обстоятелства от геополитически характер, които трябва да бъдат разгадани.

За първи път ГЕРБ губи в избори, а при БСП има ръст. И за първи път тази загуба е съчетана с много рязък откат на махалото. Вярно, картата не е червена, защото изборът е мажоритарен и е за Радев. Но ако Радев е взел близо 1 милион гласа, от тях 800 хиляди са за БСП. Той просто е добавил 200 000 отгоре. Като качество вотът за кандидата на БСП никога не е бил толкова модерен - млади, образовани, живеещи в чужбина, ако се извадят гласовете от Турция. Защото сред живеещите в Турция сънародници Цачева е на първо място - за нея са гласували 60% сред тях, а за Орешарски - 40%. Радев е първи в САЩ, Великобритания и т.н. Той печели освен в големите градове и младежкия вот. В селата пенсионерският вот и този на ромите и турците е отишъл в по-голямата си част за Цачева. Т.е местата на двамата големи опоненти като че ли са разменени.

Но ако сега се стигне до парламентарни избори, ГЕРБ отново ще е първа сила. При това ще води на осезаема дистанция от БСП, независимо че столетницата е прибавила гласове. Има качествена промяна на обстановката, но не и количествена.

БСП е припозната по-скоро като инструмент за наказание, отколкото за промяна на статуквото. Макар че, ако Радев победи и на втори тур, ще има ескалация. Логиката води към прогноза за победа на Радев и на втори тур, защото е образувана вълна и тя работи автоматично в негова полза.

Референдумът по закон може и да не получи задължителна сила в Народното събрание, но също е шамар за политическите елити, които открито или пасивно го бойкотираха. Хората обаче не ги послушаха. И тук всяка високомерна реакция, че референдумът не е успял, е неуместна. Защото оттук нататък в условията на задължително гласуване по закон и на повишена избирателна активност ще бъде все по-трудно резултатът от референдума да се неглижира. Ако парламентът не вземе отношение сега, гражданският натиск ще ескалира.

В този ред на мисли очаквам изненади на втори тур. Няма да бъдат верни прогнозите, че който и от двамата конкуренти да спечели, ще е с малко на 13 ноември. Не би ме учудило, ако активността на втори тур е още по-висока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Реформа трябва, и то в полза на пациентите

    Реформа в здравеопазването трябва, и то в полза на пациентите. Защото всяка година се отделят все повече пари за здраве, но здравната каса продължава да се източва доста сполучливо, а тарикати са превърнали някои болници в печелившо бизнес начинание. От което на болните не им става по-добре, тъй като невинаги получават адекватно лечение,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в