Синдиците на КТБ: Най-трудно събираме кредити от фирми под контрола на Василев и Ганчев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5864031 www.24chasa.bg
Кристи Маринова

Медийните инсинуации няма да ни попречат да се борим срещу отклоняването на активи от банката

3 групи фирми са получили от КТБ почти половин милиард лева кредити

Откакто сме синдици, не сме толерирали никого. Явно това пречи, казват Кристи Маринова и  Ангел Донов, синдици на КТБ.

Ангел Донов
Ангел Донов

- Имената ви като синдици на КТБ се появиха в медиите във връзка с адвокат Момчил Мондешки - третия от записите по “Яневагейт”. Познавате ли този човек?

Ангел Донов: Ако имате предвид статията във вестник “Капитал”, направихме изявление и то е на страницата на КТБ в интернет. Вероятно е нормално в предизборна обстановка да се търсят теми, които могат да влияят на общественото мнение в една или друга посока. Не приемаме обаче да се хвърлят в публичното пространство инсинуации, които нямат нищо общо с действителните факти.

Кристи Маринова: Познавам служебно адвокат Мондешки. Троян е малък град и повечето хора се познаваме. Дружества на брат му Младен Мондешки са били клиенти на счетоводната кантора, в която съм работила, но аз съм имала

над 300 други

физически и

юридически лица

като клиенти

Така че да се правят подобни връзки само защото някой познава някого, е несериозно. Но явно целта на публикацията е да се създаде внушение, което да обслужва нечий интерес.

- Намеква се, че депутатът от ДПС Делян Пеевски контролира случващото се в банката.

Кристи Маринова: Това е смешно.

Не познавам господин Пеевски,

никога не съм го виждала. Колегата ми също не го познава. Много е лесно да се пишат неща, които нямат нищо общо с действителността. Наясно сме, че изгода от такива твърдения имат хората, свързани с бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, които и към момента управляват много от активите, закупени с пари на КТБ. Каквото и да се говори, нито Пеевски, нито хора от негово име са правили опити да ни оказват въздействие.

- В интервю пред Медиапул финансовият министър Горанов обяви, че Пеевски и свързани с него фирми нямат задължения към КТБ. Вярно ли е това?

Кристи Маринова: Господин Пеевски не е имал задължения към КТБ. Вероятно министър Горанов е имал предвид фирми на майка му г-жа Ирена Кръстева. Всички кредити на нейни дружества са върнати още преди назначаването ни за синдици на банката.

- Какво се случва с делата срещу длъжниците на банката?

Кристи Маринова: Най-големите затруднения при събирането на раздадените кредити срещаме от дружества длъжници, които са били и вероятно все още са под контрола на Василев. Както и на публично свързани с него лица, като Гриша Ганчев например. Като казвам трудности, разбирайте отпор на всички нива и по всякакъв начин, за да не стигне имуществото, придобито с пари на КТБ, до банката.

Ангел Донов: Примерите са много - сезирахме отново прокуратурата за опитите за ощетяване на банката относно дружествата “Хелт енд Уелнес” и “Сана Спейс Хотел Хисаря”.

Групата “Петрол”, която се контролира от Ганчев, е отделна тема. Там нещата са толкова усложнени, активите умишлено се прехвърлят и ипотекират постоянно и борбата, която водим в съда, сигурно ще продължи години. Имайте предвид, че само

тези 3 групи

фирми са

получили от КТБ

почти половин

милиард лева

кредити

Можете да си представите за какво става въпрос.

Кристи Маринова: Примерите наистина са много. Фрапиращ е и казусът с “Русенска корабостроителница”, за която също сме подали сигнал в прокуратурата. Ще продължим да разкриваме случващото се, защото то е крайно притеснително.

Срещу КТБ

работят

организирано

много хора -

настоящи

директори на

дружествата

длъжници

и адвокати, които целят да отклонят максимален брой активи от масата на несъстоятелността. Това е истината, затова очевидно ставаме неудобни на тези хора.

Ангел Донов: Откакто сме синдици, не сме толерирали никого. Не се подхожда избирателно, работи се на максимални обороти и това затруднява хората, чиято цел е да запазят за себе си придобитото с парите на КТБ.

- Обвиняват ви, че сте назначавали хора, уволнени от Софийски градски съд. Вярно ли е?

Ангел Донов: В банката са били назначени петима бивши служители на Софийски градски съд. Един бивш съдия също работи при нас. Не виждам какъв е проблемът да бъдат назначавани хора с опит.

Вече казахме, че още през април поискахме съдействие от председателя на съда Калоян Топалов за назначаване в банката на специалисти, които са работили в съда – бивши негови служители.

Кристи Маринова: Прочетох в понеделник изявлението на ръководството на Софийски градски съд, в което ни обвиняват, че правим внушения, защото председателят на съда Калоян Топалов не бил оказвал съдействие за назначаване в КТБ на бивши служители от съда. Ние заявихме само, че сме поискали такова съдействие и затова реакцията на г-н Топалов е изненадваща. Тук няма никакво внушение, а само факт.

Всички назначени в КТБ бивши служители на съда са с дълъг стаж в съдебната система, между 10 и 20 години. И не са били уволнени, а са напуснали по взаимно съгласие, поне според документите им за прекратяване на трудовите отношения.

Но все пак това не е въпрос от моята компетентност и не бих искала да го коментирам, само излагам фактите, които са ни известни на нас.

Ангел Донов: Мисля, че по-важният въпрос е защо по много от делата в Софийски градски съд, по които страна е КТБ, има забавяне на процедурата извън всякакви нормални срокове. Депозирали сме много жалби и ни се отговаря, че натовареността на съдиите е много голяма и нямат възможност за спазване на сроковете. Дори да е така, това не бива да се превръща в проблем на страните по делата. КТБ е страна в няколкостотин съдебни производства. Това е въпрос на организация на работата на съда, т.е. грижа на ръководството е да осигури такава натовареност на съдиите, която да позволи делата да се гледат в разумни срокове. Има фрапиращи примери за забава, включително и за връчване на книжа. За тези проблеми сме

уведомили

няколко пъти

писмено

ръководството

на СГС,

поискахме и среща, но досега отговор не сме получили.

Кристи Маринова: И още нещо - колегите ви от вестник “Капитал” твърдят, че са питали юристи, без да е ясно точно кои, но които не си спомняли да е имало практика бивши служители на съда да са работили в банки в несъстоятелност, като Първа частна банка, Капиталбанк и други. Ние лично сме правили проверка, преди да изпратим писмото до председателя на Софийски градски съд, и сме установили поне петима служители на съда, които са работили в банки в несъстоятелност. Т.е. такава практика категорично има.

Визитки

Кристи Маринова е икономист. Била управляващ съдружник в собствено дружество. Участвала е в производства по несъстоятелност и ликвидация на значителен брой търговски дружества.

Ангел Донов е юрист. От 1998 г. е адвокат на свободна практика. Като пълномощник на банки е участвал в множество производства по несъстоятелност на търговски дружества. Двамата са назначени за синдици на КТБ със заповед на подуправителя на БНБ, ръководещ „Банков надзор” от 1.10.2015 г.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо