Избори през март? Какви са сценариите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5871847 www.24chasa.bg

Вместо да се правят два служебни кабинета, по-добре правителство
на единството

ЯСНО е, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Кога ще са те? В момента има действащ парламент. Да речем, че новият президент още на 22 януари 2017 г. подпише указ за разпускането му и за нови избори.

Но дневният ред за провеждане на нови избори според сроковете, заложени в Изборния кодекс, е настроен на два месеца. Това означава краят на март 2017 г., след повече от четири месеца.

През това време какво правим?

1. Има да се приема бюджет!

Тази година проектобюджетът е с 3 милиарда лева по-висок. Сегашният парламент може да го приеме, но кой ще го защитава, като няма редовно правителство?

2. Имаме да се готвим и за председателство на Европейския съюз.

Това се случва веднъж на 15 години, не можем да си позволим да се провалим. Ние ще поемем председателството на ЕС на 1 януари 2018 г., след като са минали изборите във Франция, Германия, в Австрия. Освен това предстоящо е падането на Алепо, ще падне Мосул, Рака. Какво става с бежанците, от една страна, и с главорезите от “Ислямска държава”, от друга?

3. Референдумът показа, че хората искат мажоритарна система. Смяна на избирателната система - това не може да стане от днес за утре, това е абсолютна промяна в начина, по който се избира.

И какво ще стане при едни мажоритарни избори? ГЕРБ, БСП и ДПС ще вземат своите мандати, но кой друг влиза в парламента? Г-н Марешки, ако използва влиянието си там, където го има. Ако Слави Трифонов реши да влезе в политиката - също... Районирането на страната при мажоритарни избори е изключително деликатен въпрос.

Ако преместите една улица в един град от район Х в район У, може да промените резултата. Затова за районирането ще има зверски спорове, всеки ще си брои влиянието, ще се правят сметки, ще се развъртят модели.

Затова ми се струва, че по-добре от две служебни правителства едно след друго е вариантът правителство на националното единство с ясна програма по месеци по взаимно съгласие на 4-5 партии - програма, с която и хората да са съгласни. За да не се назначават две служебни правителства.

А сега ще трябва президентът Плевнелиев да направи един служебен кабинет, следващият президент - още един.

И това Народно събрание парламент да седне и денонощно да работи по въпросите, за които стана дума по-горе.

Иначе резултатът от изборите се дължи на това, че г-н Румен Радев използва целия мобилизационен капацитет на левицата, докато този капацитет на десницата бе мобилизиран максимум на 2/3.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,