Не пипайте плоския данък, по-социален е

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5878119 www.24chasa.bg

С бюджет 2017 България може пак да е добра изненада

В бюджета, който правителството в оставка предложи за следващата година, БСП поиска да се въведе прогресивен данък, а Патриотичният фронт настоява за минимална пенсия от 300 лева.

По сметките на финансовия министър в оставка Владислав Горанов прогресивен данък ще струва на бюджета 1,236 млрд. лв., а промяната на минималната пенсия ще струва още 1,5 млрд. лв. Общо щетата за бюджета приближава 2,736 млрд. лв.

Цифрите, които посочва Горанов, са на базата на т.нар. статични икономически модели, но понеже икономиката е динамична,

вредите от

въвеждането на

прогресивен

данък ще са

много по-големи

Абсолютно неприемливо е да се върви към прогресивен данък.

Първо, пропорционалният данък е по-честен данък, защото всеки трябва да плаща толкова данък върху труда си, колкото и другите. Това, че някой е по-необразован и с по-ниска производителност, не означава, че трябва да има привилегии. Той трябва да се стреми да се образова повече, да работи по-производително и да си качва доходите по този начин.

Второ, знам, че звучи странно, но плоският данък е и по-социален, защото голяма част от хората с високи доходи престават да търсят официални и неофициални начини да си намаляват данъчното бреме. Официален начин е например да си регистрират фирмата офшорно.

Ще дам конкретен пример. Ако въведат пропорционален данък, моментално започвам да си плащам минимална работна заплата и ще живея от дивидентите, които изкарва моята компания. Това е съвсем законен начин и няма да съм само аз, който ще го направи. Ще се получи т.нар. законен данъчен арбитраж. Не само това, но и за всичките си служители ще направя минимална работна заплата. После, след като си изплатя дивидента, какво ще направя с моите пари - мога да ги подаря на когото си искам.

Тоест социалното действие на плоския данък е, че накара хората с по-високи доходи да ги извадят на светло. Преди да бъде въведен плоският данък,

имаше 10

официално

обявени

милионери,

първата година с плосък данък станаха над 100, по едно време бяха стигнали близо 1000. Пропорционалният данък ще върне обратната тенденция.

Освен това от БСП водят за богаташи хората с доходи от 2000-3000 лева. Ще им кажа, че това са началните заплати за програмисти, на хора от банковия и енергийния сектор, от аутсорсинг индустриите. Няколкостотин хиляди души получават доходи над 2000 лв., средният доход в София и не само там гони 1500 лв. Да въвеждаш пропорционален доход и да наказваш такива хора, е безумно.

Що се отнася до минималната пенсия, имам по-различно мнение. Че не може да стане 300 лв. още догодина, не може. Но за 2, максимум 3 г. може да стане. Но при следните условия: първо, това трябва да бъде само за хора, които са работили. Хора, които не са работили цял живот, или пък са го правили в сивия сектор, поради което са само със социална пенсия - съжалявам, но те е трябвало да се държат отговорно към себе си. Не може и на тях да се увеличава пенсията. При тях ще важи швейцарското правило.

Второто много важно нещо - откъде да дойдат парите. Трябва да стане със съответно намаляване на други разходи. Откъде - като се ускори увеличаването на пенсионната възраст в професии, в които тя е много ниска. Тук не визирам миньори, чиято професия е много тежка. Визирам армия, полиция, пожарникари, които имат ранно пенсиониране. Един военен или полицай може да работи до някаква възраст, а после да остане в системата или да работи нещо друго. За тези с ранното пенсиониране - като МВР, военни, ако се пенсионират и продължат да работят, трябва да плащат данък и върху пенсията си. Пак казвам - това да не се отнася за хора с тежки професии като миньори или за пенсионирани по болест.

Тези мерки ще доведат до увеличаването по-бързо от планираното сега на пенсионната възраст за тези професии, ще доведе до по-ниски разходи на пенсионната система. А ако започнат да плащат данък върху пенсиите тези с ранното пенсиониране, това също ще са допълнителни приходи.

Ето откъде ще дойдат пари, за да може в рамките на 2-3 години да се увеличи сериозно минималната пенсия и тя да стане 250-300 лв. Но

не бива да става

за сметка на

бюджетен

дефицит

А за хората с пенсии над 300 лв. трябва да има някаква компенсация по формула. Освен това не трябва да има таван върху пенсиите, защото той е стимул хората с по-високи доходи да спестяват по друг начин, а не чрез вноски за пенсии. Това особено важи за хората със свободни професии - близо 1 милион души в България. Сега тези хора нямат никакъв стимул да си плащат осигуровки на максимален осигурителен доход от 2600 лв.

Нека да е ясно - бюджетът за 2017 г. е много консервативен, очаквам догодина България да бъде пак добра изненада, освен ако не дойде някакъв див популизъм.

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо