За изтървани нерви - от 3 до 5 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5883268 www.24chasa.bg

Бесните шофьори вече ще имат едно наум, преди да скочат да удрят

НЕ се радвам. Не злобея. Не назидавам. Но признавам, чувствам се по някакъв начин удовлетворена. Като гражданин, като човек и като потенциален потърпевш. Обяснявам. Шофьорите побойници вече влязоха под превръзката на Темида и при доказана вина ще лежат от 3 до 5 години.

Пояснявам. Става въпрос за онези водачи на МПС, които, докато са участници в движението, току слязат от возилото и с юмручно право отстояват я нарушените си права, я фриволните си фрустрации, я просто липсата на елементарно възпитание, компенсирано с кокорбашийство.

Припомням. На околовръстното в столицата трима бабанки налетяха и попребиха един човек пред очите на съпругата му, защото им се пречкал пред джипа с таратайката си. През лятото шофьор на тир внезапно отби в скоростната лява лента на кръстовище в кв. “Надежда” и започна да си разменя ругатни и шамари с друг водач. Таксиметров шофьор пък гонеше с колата си жена по пловдивските улици. Преди двайсетина дни в района на Софийския университет много ядосан водач срита автомобила на друг, че му и изтръгна регистрационния номер. Да изброявам ли още - млатят се шофьори с техни колеги на маршрутки и автобуси, с ватмани, кой с когото и където свари.

Изнервен свят. Всеки иска да е с предимство, всеки иска “път радостен и прав”, всеки бърза... Закъде бе, аланкоолу, съм питала неведнъж. Всички сме за там. Само че не всички го осъзнаваме. Слагам се и аз в кюпа, въпреки че не съм шофьор. Но от мястото до шофьора се вижда много ясно картинката и тя никак не е красива. Понякога е като в хорър. От озъбени физиономии, отчетливо мърдащи устни и стърчащи недвусмислено пръсти до прискърцване на спирачки, притискане почти ламарина в ламарина и саморазправи от рода на гореописаните. И всичко това - почти безнаказано, защото агресорът си излива агресията, яха колата и изчезва, евентуалният бит е бит, уплашеният - да му леят куршум, а свидетели я има, я всички дружно са гледали в други посоки или в собствените си телефони. Най-много на клипче да лъснеш.

Но законът си е закон. Когато го има - действа. Е, сега го имаме вече, остава да му видим видимите резултати. Реално погледнато, аз не искам да виждам резултатите, искам да няма почва за тях. Надявам се този закон да действа по-скоро като превенция, да се има предвид, че няма как да се покриеш от наказанието, защото то вече е влязло в сила. Колкото и да си бесен, рядко ще си изгубиш дотолкова акъла, че да нямаш едно наум, дето, като скочиш да удряш и риташ, ще лежиш на топло и ще си предъвкваш от 3 до 5 години изпуснатите нерви. Ще си ги навиваш на спретнати кълбенца, та да си изплетеш изпуснатите бримки на възпитанието.

Според статистиката (статистика има за всичко!) най-агресивни били притежателите на малки коли и жените имат превес над мъжете. Във всеки случай аз си спомням само за една шафьорка, налетяла връз ядосал я пешеходец. Минавал, нахалникът, на зебра и я бавел. Да се скубят и хапят жени, още не съм виждала, сигурно ще си е сеир, но благодаря от такива циркове. Една друга беше минала през хорските крака, ама онова нейното не беше толкова агресия, колкото промили. Щрихирам.

Но повече така наистина не можеше. О, не си правя илюзии, че ще станем благи като агънца-багънца. Просто дано наистина превенцията заработи. Свикнахме да си слагаме коланите, свикнахме да спираме на пешеходна пътека, естествено, че не всички, но по-голямата част. С времето и санкциите, со кротце и со благо и со малко кьотек, метафорично казано, ще се откажем и от кьотека. Защото текстът в закона е факт. Дали и как той ще се докаже на практика, това е въпрос на съдебната власт. Темида не е с превръзка на очите, за да не вижда нарушенията и престъпленията, а за да бъде безпристрастна в прилагането на законите.

И може да не ви звучи лицеприятно, обаче е добре, дето изпускането на нерви вече си има цена - от 3 до 5 години. Никак не са малко за един човешки живот, та да ги пролежаваш, вместо да ги живееш. Акъл със закон не се налива, но поне може да потисне центъра, отключващ агресията. Както казват французите - берекет версин. Не ме поправяйте, това е просто крилата фраза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,