Коментари на седмицата. №3: Преходът влиза в етапа на идиотокрацията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5885363 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер три- над 27 хил. са го чели.

Открихме интересна форма на управление, която е убягнала на Аристотел

Когато един гросмайстор ти дава да му вземеш царицата, не е разумно да танцуваш танца на победата, както постъпват някои в БСП. Особено когато ти играе същия гамбит за втори път.

Коментари на седмицата. №3: Преходът влиза в етапа на идиотокрацията

Първият път бе преди три години, когато се бе надигнала вълна на протести срещу ГЕРБ, имаше и самозапалвания. Но имаше и платени провокации. Тогава Бойко Борисов изпревари събитията, като си хвърли оставката. После пусна заверата на БСП и ДПС да се овъргаля в собствените си грешки, за да може ГЕРБ да се завърне на бял кон, освежен, обновен и отново девствен.

Така ГЕРБ веднъж преодоля гарантираното бързо износване на партията, която управлява у нас. Очевидно е, че Бойко Борисов играе игрите на властта далеч по-добре от своите опоненти. Той не изпуска инициативата, а изпреварва събитията. Тези грешки, които направи през последните месец-два, май не са никакви грешки.

Сега виждаме

същата

комбинация,

макар че ситуацията е различна – няма протести, няма самозапалвания. Преди 2 месеца нямаше някакъв повод за оставки и нови избори. Но Бойко Борисов издигна кандидат за президент, който лесно може да бъде победен, и още от началото на кампанията обеща да си подаде оставката. И то още на първия тур. Не е много логично, нали? Дали не се е главозамаял? Или напушил? Едва ли. А защо толкова дълго изчаква БСП да извади своя кандидат? Нищо чудно генералът да му е по-удобен за президент от г-жа Цачева.

Неочакваната оставка в политиката е

нещо като “два

пъти пода”

в покера

Но заявката за Велико народно събрание вдига мизата поне 10 пъти. Всичко или нищо. Вие ме цакате с президент, добре – аз пък умножавам вашия залог по сто!

И той може да го каже, защото знае какво има в картите на БСП в момента – непълен кольор. Което ще рече нула на квадрат. БСП не може да си позволи ново правителство на Орешарски, ново управление с ДПС. Зад тактическия успех с генерала се крие тежка криза на идентичността. Тя не е преодоляна, а напротив – още повече се задълбочава. Едно ново коалиционно правителство на БСП с ДПС може само да освежи и възроди ГЕРБ и да елиминира БСП като конкурент навсегда.

Г-жа Корнелия Нинова ми изглежда добър играч, за разлика от предишните, и затова на пресконференцията в думите ѝ имаше много

предпазливост

и скептицизъм

Тя явно не желае да прави опит за коалиция, защото вижда капана. Не желае да плати блъфа. И правилно. Въпросът е какво изобщо може да направи? ГЕРБ форсира събитията и завлича БСП в триходовата комбинация, която завършва с мат и шат на патката главата.

Според мен БСП има правилен ход и той е пред очите ѝ. Просто левицата може да поиска веднага да се приеме решението на българския народ за мажоритарен вот в 2 тура. След като Бойко Борисов също го иска и дори го обещава, какво пречи това да стане? Ако следващите избори са мажоритарни в 2 тура, както президентските, то играта на тронове ще се освободи от прийомите на покера, от големия блъф, от контрата и реконтрата, след която

БСП гарантирано

се събужда на

сутринта в

канавката

Вместо това обаче БСП се кани да настоява за смесена пропорционална система, подобна на немската, едно пиле ми каза. Това е самоубийство. Защото пак излиза, че Б. Б. е на страната на народа, а БСП пак дърпа в обратната посока, къмто олигархията.

Друг е въпросът, че немският “мерцедес” е възможно най-глупавото решение за БСП. Това е съчетание на пропорционален вот с мажоритарен в 1 тур. Видяхме как действа през 2009 г.

И до днес ви боли

задникът,

мили хора

Защо пак се тикате в същата дупка? Толкова ли няма поне един едноок сред вас?

Разликата между вас и ГЕРБ е много проста. Вие винаги се опъвате на настроенията на народа, забивате пети в калта, докато Борисов винаги ги форсира и ги използва за попътен вятър. И затова винаги ви бие.

Неделният ден даде прекрасна илюстрация как действа мажоритарният вот. Той обори всички аргументи на медийните свраки. Преди 2 месеца те бяха убедени, че ако ще ГЕРБ магаре да издигне, и то ще спечели.

Обаче видяхме, че един по-приемлив за народа кандидат победи една сигурна и известна, но по-малко харизматична политичка. И този избор беше смислен, а не случаен. Което илюстрира каква глупост е да правиш прогнози за евентуалните резултати от мажоритарен вот за парламент, като тръгваш от съотношението на силите между партиите. Във всеки район ще бъде като с Радев и Цачева, всичко зависи от кандидата. Партията помага, но в кошара не вкарва.

А какво да кажем за случката в жк “Младост”? Просто една жена подема кампания да спасява градинките и успява да постигне нещо. Показва, че е лидер и че работи за интересите на хората. И успява да стане кмет в един район с 200 хиляди граждани, въпреки че зад нея не стои никаква партия. Какво от това, че ѝ помогнал Кадиев? Каква сила е той? При депутатите районите ще са от по 30-40 хиляди, значи те ще са поне 5 пъти по-разпознаваеми. Такива депутати ни трябват на нас, като тази жена с кауза в “Младост”. Ето какво ще ни даде мажоритарният вот в 2 тура. Не агитирам за никоя партия, искам депутатите да са наистина народни. Партията е важна, но и човекът е важен, а човекът с човешка кауза е най-важен.

И обратното, тъкмо при пропорционалния вот всяко магаре става депутат, ако е начело на листата. Не е ли крайно време да ни управляват умни хора с обществена кауза?

Блъфът с

Велико народно

събрание,

който така се харесва на целия “експертен” коментиращ хор, е просто контрол на тълпата. Няма логика, само емоция. Ако народът е показал, че не е доволен от върхушката, откъде накъде тази върхушка ще пише нова конституция? Какво иска тук и сега народът, ясно пролича – мажоритарен вот в 2 тура. Млъкнете най-сетне и чуйте гласа на суверена! За да има ВНС и нова конституция, нейният текст първо трябва да бъде написан и изгласуван няколко пъти с квалифицирано мнозинство от този парламент, който още не е разпуснат. Това е процедурата. Защо хем искате да го изгоните, хем държите точно той да ви напише основния закон? Нова конституция не се пише за един месец! Тази идея не е просто авантюра, тя е врата към идиотокрацията.

Конституцията е много сериозен документ, дискутира се ред по ред, трябва да има спорове, разногласия, компромиси. Нужна е поне година. Но нито един от мъдрите експерти по телевизиите не е казал какво аджеба иска да променя в конституцията, та да прави ВНС. Кое точно е сбърканото, та да го махнем и да сложим друго. Ей така, просто не ми харесва. Ако не ти харесва панталонът, ще го захвърлиш ли както си на улицата?

Ние проектираме собствената си глупост и безпринципност върху конституцията, която на това отгоре не спазваме. Перфектна идиотокрация. Как е пропуснал Аристотел тази форма на управление?

Крайно време е най-сетне тази държава да се управлява от интелигентни хора с идеи и с кауза. Уважавайте конституцията, уважавайте народа и приемете мажоритарния вот. Доволни ще останете.

 • Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

  Насам, народе, гласувай в Халкидики на 14 ноември!

  Ако чиновниците от външното министерство спазят буквата на закона, ще трябва да организират избори на Халкидики насред ноември. Това се налага се заради едно очевидно недоразумение в Изборния кодекс - да се откриват секции извън България там, където на последните 5 вота е имало над 100 избиратели. Тук дори не става въпрос за възможността да се
 • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

  Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо