Кредитите пак тръгнаха, какво ще ни донесат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5894763 www.24chasa.bg

Отваря се врата за нови проекти и инвестиции. Има обаче три риска

За първи път от близо две години кредитирането се увеличава – през октомври вземанията от “неправителствения сектор” (фирмите и домакинствата) се увеличават с 1,3% на годишна основа. Увеличението не е особено голямо,

около 650

милиона лева,

но трябва да имаме предвид, че то идва след две години на спад и стагнация в кредита. Преодоляването на тези спадове и постигането на първи растеж е позитивен фактор за икономиката. Нещо повече, увеличение се отчита не само при кредитите за домакинствата, но и при финансирането за фирмите.

Откъде идва

растежът?

В средата на 2014 г. фалитът на КТБ предизвика краткотрайна банкова криза. Много скоро след това депозитите се възстановиха - продължават да растат силно до момента. Кредитирането обаче започна да намалява, и то не само заради КТБ, но и заради

4 политическата и икономическата несигурност,

4 отново избухналата криза в Гърция през 2015 г.,

4 подготовката на банките за стрес тестовете.

Както се случи и в еврозоната, преди стрес тестовете и прегледа на активите банките се концентрираха върху изчистване на балансите си – събиране, разчистване и продажби на лоши кредити, подсилване на капиталовата база. Поради това новото кредитиране беше допълнително затруднено, още повече че и търсенето на кредит беше ниско заради въздържане на фирмите и домакинствата от нови дългосрочни покупки и инвестиции.

През август тази година прегледът на активите и стрес тестовете приключиха и повечето банки отчетоха високи нива на капитал и ликвидност – т.е. разполагат с ресурс за кредитиране. Нещо повече, лихвените проценти на международните пазари рязко спаднаха, а БНБ въведе отрицателни лихви по свръхрезервите на банките – което също стимулира банките да се насочат към кредитиране, защото

иначе губят пари от високия си капитал и ликвидност.

Намалението на лихвите има положителна роля и върху търсенето на кредити. Спадащата безработица и растящите цени на имотите увеличават търсенето на ипотечни кредити. Икономическото възстановяване и трудностите в намирането на работна ръка подкрепят търсенето на кредит от страна на фирмите за инвестиционни цели.

Ефекти и рискове.

През последните няколко тримесечия българската икономика успя да постигне най-високия икономически растеж от 2009 г. насам. Забележително е обаче, че този растеж беше постигнат без увеличение на инвестиционната активност – основно се движи от износа и потреблението.

Това обаче

не може да

продължи дълго За да се поддържа и увеличава темпът на икономическо развитие, са нужни повече инвестиции - както чужди, така и местни. А заради неразвития капиталов пазар местните инвестиции най-често се финансират чрез банков кредит.

От тази гледна точка увеличението на банковия кредит е добра новина за икономиката, тъй като дава възможност да се финансират нови проекти и нови инвестиции. Още повече че лихвените проценти са ниски и продължават да спадат, което намалява разходите за обслужване на кредита. Дано тези подобрени условия за финансиране да стимулират повече предприемачи да започнат нови проекти и инициативи.

Един от рисковете е

- кредитирането да отиде изцяло или в голяма степен за потребление (както в Румъния). Това е неустойчиво, защото потребление без повече инвестиции няма как да продължи дълго.

Друг риск е

- политическата криза да се проточи

твърде дълго във времето и да накара бизнеса да отложи проектите.

Не на последно място,

-  погрешни идеи като отмяна на плоския данък или голямо дефицитно харчене след изборите също могат да нарушат инвестиционната среда.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Да затварят фирмите за храни менте

    Какво му остава на човек, когато разбере какви гадости слагат в маслото? (Виж 1-а стр.) Отговорът е очевиден и се налага от само себе си - спрете го, не го купувайте, не го яжте, не го давайте и на децата си. Шегата настрана, но напоследък където и да тръгнат да изследват някоя храна, все ще ударят на кухо.
  • Защо полицаят понякога става престъпник

    Опознава бандитите отблизо, а тъмната страна изкушава ЩЕ ви дам три субективни психологически причини от обективен характер. Съжалявам за клишето, но е точно. За тях не се говори много, но те са част от полицейската професия. Те начертават тънката червена линия, която разделя полицая от криминала.