Тихомир Безлов: Без крайности! Има риск даже не от терор, а от икономическо отмъщение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5898045 www.24chasa.bg

Защо напрежението с мигрантите изригна сега, когато бежанският поток намаля

Още акценти:

Сега проблемът е със засядането на мигрантите

След като пътят към Германия стана сложен, последните 3 месеца има много рязко свиване на броя влизащи у нас, но и на напускащите мигранти

- Г-н Безлов, защо сега се стигна до напрежението и бунта в бежанския център в Харманли?

- Причината е, както се разбра, затварянето на центъра заради заразните болести, за които се говореше. Заслужава да се отбележи обаче, че такива кожни болести има със сигурност от началото на бежанската вълна през 2013 г., но те станаха тема сега.

- Защо според вас?

- Защото бежанската вълна в голяма степен в момента е изчерпана като тема. Ако погледнем данните за последните 3 месеца, виждаме много рязко свиване на броя влизащи у нас, съответно напускащи мигранти. Първо Австрия, после Унгария и Сърбия затвориха границата си и пътят към Германия стана изключително сложен. Ако през юни броят на имигрантите, влизащи в Германия, е бил около 20 хил. месечно, сега са около 1000. Миналата година по това време влизаха по 10-15 хил. на ден. Практически бе затворен пътят и през България и броят на мигрантите драстично спадна.

- Колко по-точно?

- Миналата седмица имаше 12 влезли нови мигранти. Предишната седмица - 50. По-предишната 30. Това, което се случва, е, че влезлите вече в България практически са заседнали.

От тези, които залавяха на изход миналата година, 75% не бяха регистрирани, те бяха минали незаконно през България. В средата на тази година броят на нерегистрираните на изход спадна до 40%, т.е. 60% от влезлите са вече регистрирани. Последните данни са за 10% нерегистрирани. Ако 30 мигранти влизат на седмица, двама-трима успяват да минат незаконно, без Гранична полиция да ги залови на вход.

Пак тази седмица

имаме повече

екстрадирани

- 50, отколкото

влезли

Една от големите теми е дали ще можем да върнем мигранти на Афганистан. Ако успеем да пращаме по самолет на седмица там, добре, защото афганистанците са 60% от влезлите у нас мигранти.

Така че проблема, който беше миналата година, го няма. Да не говорим за 2013 г., когато София се напълни с бежанци.

- И кой е сега проблемът?

- Със засядането на мигрантите. Той се очерта впрочем още през лятото, когато Унгария взе нови мерки по бежанския поток. И ако тогава нашите центрове за бежанци бяха пълни средно 10-15%, защото, ако 500 човека влизаха в страната, 150 успяваха да продължат на Запад, от юли центровете започнаха бързо да се запълват и в края на септември се напълниха 100%.

Тази тенденция бе ясна преди президентските избори и националистите се опитаха да я използват с протести, но бяха вяли. Сега темата за кожните заболявания е лесна за използване.

Аз всъщност съм “за” затворения тип центрове, такива има и в Испания и в Гърция, и навсякъде впрочем има бунтове. Но докато се изясни какви са тези мигранти - бежанци ли са, или не, трябва да има контрол. Досега мигрантите просто се изнасяха, когато има транспорт за София, и беше един безкраен хаос.

Проблемът на затворения тип центрове е, че са скъп тип съоръжения. В Харманли не може лесно да се направи такъв, сегашният просто е строен по друг начин. Не можеш просто да сложиш

вишки, кучета,

картечници и пр.

немислими неща Ясно е как се правят затворени центрове, има ги по цял свят - със специална инфраструктура, да не може да се чупи в тях, с много надзиратели вътре и т.н. - това си е технология. А досега правихме нещо в движение с бюджетни пари оттук-оттам.

Трябва да се инвестира повече в инфраструктурата и да се намерят

локации извън

населените

места,

както се правят по света центрове от затворен тип. Това обаче е скъпо и не става за месец. Чувам лозунги как ще екстрадираме всички веднага. Добре де, но трябва някой да ги вземе, за да ги екстрадираш. Няма как да ги пратиш на Афганистан, ако там откажат да ги вземат “тук и сега”.

При положение, че си на границата с ислямския свят, трябва да имаш инфраструктура, която да поеме подобни вълни. Не само да строиш огради.

А нехуманното отношение към тези хора може да създаде огромен проблем на България с ислямския свят. Ние така или иначе търгуваме с него, от това зависи и търговията, и транспортът. И някакви крайности и глупости, които ни предлагат да правим с мигрантите, ще настроят не само ислямския свят срещу нас.

- А тероризъм? Според премиера в оставка Бойко Борисов мрежите на ИДИЛ внимателно следят какво излиза по новините.

- Не става дума само за такива форми на отмъщение. Икономическото отмъщение носи не по- малки щети. Десетилетия сме имали рационално поведение и сме търгували с този свят,

не бива да

изпадаме в

някаква лудост заради хора, които искат да направят политически дивиденти.

Ако анализираме какво се случи по време на бунтовете впрочем, виждаме, че цареше един хаос, и слава богу, че до момента няма тежки инциденти.

- Междувременно обаче турският президент Реджеп Ердоган заплашва Европа, че ще пусне бежанците...

- Има си у нас, доколкото знам, разработени сценарии при един такъв отказ от спазване на споразумения - допълнително няколко хиляди полицаи и военни отиват на границата и т.н. Вълна, каквато имаше през Македония и Сърбия, е малко вероятно да се допусне. Но Турция е уязвима от евентуални санкции от ЕС, те биха потопили турската икономика.

Ердоган често

заплашва, но е

рационален

и внимава

Не мисля, че би рискувал да се конфронтира с основния си пазар. Още повече при нов американски президент, склонен на антиимигрантска и антиислямска реторика, когато не е ясно дали Турция няма да попадне в някаква форма на санкции.

- А ще попадне ли напрежението с мигрантите под огъня на предизборна реторика у нас?

- Това желание да се използват популистки аргументи, което е лесно при културната ситуация у нас, може да доведе до излишни щети. Да се конфронтираш с една цивилизация, която е до теб, би довело до такива щети. Трябва да действаме в рамките на разумното, защото дори да си беден и да нямаш достатъчно капацитет, не е проблем да контролираш ситуация с 5000 или 7000 бежанци, само 10% от които нерегистрирани.

- Очаквате ли темата да стане централна при задаващите се предсрочни парламентарни избори?

- Зависи от много неща. Включително и от поведението на Ердоган, който може и да реши да се възползва от ситуацията, защото избори през 2017 г. ще има и в Германия.

Темата ще се използва предизборно, разбира се, но всъщност всички я ползват, включително ГЕРБ и БСП. Не мисля обаче, че някой може да извади от това кой знае каква ефективност.

CV

Тихомир Безлов е магистър по философия и немска филология от СУ. Има следдипломни квалификации в СУ и Университета на Лайпциг

Старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

Автор е на редица доклади и социологически изследвания. Следи отблизо процесите с организираната и конвенционалната престъпност, корупцията и контрабандата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.