Коментари на седмицата. №2: С кого говори Слави

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5899672 www.24chasa.bg

Двигателите на референдума се заблуждават, че цял свят тях гледа

Несбъднатият референдум бе подценен като дребeн шрифт в лекарствена листовка. Три милиона и половина го подкрепиха, безрезервно поискаха мажоритарна система, без предизборна кампания, без да навлизат в подробности и да задават въпроси. Този път дяволът не беше в детайлите, а в посланието. Вотът бе за генерална промяна на правилата в действащата политика, а не за Слави и апостолите му, дори не баш за “в два тура”. Каузата се оказа по-голяма от своите носители.

От 3 501 220 на пръсти се броят гражданите, които наистина познават в детайли спецификите на избирателните системи. Зад Мая Манолова не се тълпят стотици хиляди разочаровани, защото хората предпочитат да преглътнат засега поредните си измамени надежди, а и как да скачаш за нещо, което не разбираш съвсем ясно? Обяснението на ЦИК, че не достигат едва 13 хиляди бюлетини, за да станат исканията задължителни, бе достатъчно унизително, та да ти се отще и референдум, и дявол.

И все пак, след като мажоритарната система не спечели, българите искат да разберат какво точно са изпуснали. Неприятно е за инициаторите на референдуми, но населението ни така е устроено - зрее дълго, първо предава героите, а после им се покланя.

Отначало екипът на Слави реагира адекватно, не като шоусъстав, а като сериозен застъпник за национална кауза. Идеята да ползва омбудсмана заради частичното му право на законодателна инициатива бе добра, пример за политическо мислене, написването на законопроект за мажоритарните избори също. Може би Манолова не е най-приятният вятър на промяната, вероятно и самият проект има нужда от редакции, но пътят поне е верен, точно парламентът трябва да бъде щурмуван. Само че нито една от “това, което имаме като” партии в действащия орган няма интерес от мажоритарен вот. Предварително беше ясно, че депутатите ще откажат да разгледат въпроса, те си чакат предсрочния вот. Но все пак заявката беше направена, тропна се по масата.

Такива революции се случват стъпка по стъпка, те са болезнени за статуквото и съпротивата му е неистова, но това не означава, че трябва да си подвиеш опашката или да плашиш, че през април ще свикаш два милиона души на жълтите павета. Излишно е, срещу Пеевски, Орешарски и Станишев излязоха пренебрежимо по-малко. Смяната на политическия модел очевидно няма как да е стихийно събитие, а ще зависи от постоянството на своите вдъхновители. От тях се очаква да дърпат струната до скъсване, както навремето Соломон Паси не спираше да цикли за приемането ни в НАТО. По тази причина би било напълно оправдано екипът на Слави да направи партия.

Носят се слухове, че готви учредяването на формация с конкретна мисия, която ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Дотук добре, но щом се разбра, че законопроектът им няма да влезе в това НС, момчетата от шоуто

спряха да

приемат покани

от медии за участия и интервюта. Редактори безуспешно ги канят в дискусионни студиа за видовете избирателни системи, недостатъци, плюсове, възможни компромиси и пр., но позицията им е изненадващо твърда: вече казахме всичко, оттук нататък да се оправят политиците.

Чакайте, кога, къде сте казали всичко? С кого сте говорили? Казали сте го на баба ми, която ви гледа в нейната стая. И на детето, което от време на време ви следи заради младежките певчески конкурси. И на баща ми, който оставя телевизора да бърбори, независимо дали в същото време чете, или решава судоку. Но грешите, не сте казали нищо на други поне пет милиона българи, които не са ви аудитория. Една част от тях предпочитат друг канал, но и силно желаят мажоритарното начало да възтържествува.

Жалко, че не водят статистика точно колко от подкрепилите референдума не гледат Дългия и не ходят на концертите му, за да настъпи известно отрезвяване в екипа. Те не са хейтъри, напротив, всеки интелигентен човек признава, че в България “Шоуто на Слави” е най-рейтинговият проект, и дори да не харесва популисткия му стил, прави евала на водещия и авторите му за ефирното им дълголетие. Но когато си в студиото си, правиш интервюта, смешки, танцуваш, пееш, хитруваш и лудуваш, тогава си шоумен. А когато застанеш пред входа на парламента със законопроект в ръка, значи се занимаваш с политика. А нейните правила са по-сложни, комбинативни умения се изискват, дипломатичност, търпение, лобизъм и постоянство. Всички нива трябва да минеш, сто пъти да умираш и да печелиш животи. Поканвайки на дискусия партийните лидери, за да ги питат в какви срокове смятат да разгледат въпросите от референдума, е ефектно, но не и ефективно решение. Този тип ръководители рядко се влияят от ултиматуми и навъсено говорене.

Абе трудно се

твори история

и това е!

Трите и половина милиона гласа за мажоритарна система зареждат компанията на Слави със самочувствието, че битката едва ли не вече е спечелена. От друга страна обаче, с толкова бюлетини е избран и парламентът. 3,5 срещу 3,5, няма победител, момчета, борбата трябва да продължи! Оставате ли в политиката, или се връщате в шоуто си? Дано Слави не се разсърди трайно като Костов, когато гласувахме за царя, капсулирането никому не е печелило висок рейтинг и народна любов. Рационалните решения в шоубизнеса са нерационални в политиката. Гласувалите за Митьо Пищова в “Биг Брадър” не го харесват за президент. За паралелни реалности става въпрос - или си в едната, или в другата.

И трибуните

са различни

Всъщност суетата, високомерието и мимолетната смяна на настроенията са основните причини политиците да не гледат сериозно на шоумените. Макар че не би трябвало да е така, Тръмп е доказателство за обратното. Само че този шоумен, за разлика от нашия, се раздаде докрай!

  • Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Отваряйте си очите в хибридния свят - и измамниците са онлайн

    Искаме или не, все повече ежедневни дейности се пренасят онлайн. От срещите и разговорите, през сделки и разплащания, учене и работа. Трендът се развиваше и преди пандемията, но тя даде силен тласък на преминаването на живота в “хибриден” режим. Няма как човек да се изолира от все по-разширяващата се вселена на безжичните мрежи, приложенията