Не е луд, който гърми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5899749 www.24chasa.bg

 

Болни,

оставени

на произвола

на съдбата,

но с оръжие

Поредният случай на проявена агресия от страна на психично болен мина и замина. Мъж от софийския квартал “Горна баня” изправи в петъчната вечер на нокти съседи и полицаи.

Оказа се, че при него това е рецидив. Преди пет години е освидетелстван с диагноза шизофрения, преди две години е разиграл аналогичен екшън със стрелба с въздушно оръжие, прибран е в психиатрично заведение и впоследствие е изписан. Да си пие хапчетата. Да, ама не си ги е пил. Защото е оставен под контрола единствено на възрастния си баща. Който, естествено, не е нито медицинско лице, нито надзирател.

Аз на синовете си, които са в перфектно психическо здраве, доколкото това у нас е възможно, понякога трудно мога да въздействам, какво остава за човечец, дето е преживял вече не една трагедия - другият му син се е самоубил преди години пред очите му, жена му е починала, на ръцете му е и въпросният психично болен.

Той не е виновен. Той е болен. Той не разбира проблема си. Той няма как да се бори с него без медикаментозна помощ.

Лъчезар от “Горна баня” е

държал една нощ на нокти

роднини, съседи

и съответните представители на органите на реда, развял е от покрива на къщата си своята бяла фланелка с българското знаме и е скочил в комшийския двор. Кой знае какво е прехвърчало в замъгленото му съзнание. Понавехнал се е, понатъртил се е, прибран е в лечебно заведение, спете спокойно, деца. Питам аз обаче, докога? И този път чакам отговор. Не отговор от типа, че здравната ни система е в окаяно, според мен, и незадоволително, според отговорните за нея, състояние. Това е ясно като бял ден, който току зачерни някого.

Препратка към Петко от Лясковец ви правя. И още - към 34-годишния мъж от с. Сватбаре, Кърджалийско, който миналата година по същия начин подлуди съселяни и полицаи. Не знам дали вече не са го изписали да си пие хапчетата вкъщи. За “лудия селянин” от с. Ивайло, Пазарджишко, съм направо сигурна, щото случаят беше в “далечната” 2013-а.

Няма да продължавам с примерите, те са повече, отколкото е нормално. И нищо не гарантира, че ще има тенденция към занижаване.

Положението е просто sans changement, без изменение или застой, както се казваше в един спрян бюлетин по БНР. Което никак не е радостно.

Стабилността в полудяването не е никаква стабилност. Изобщо тези прояви се превърнаха в илюстрация на една култова фраза, дето едни ги хващат, други ги пускат.

Барикадира се
някой изтрещял
с газов пистолет
или въздушна
пушка,
разтрепери дрехите на махалата, вдигне на бойна нога органите, облекат го в ризка с дълги ръкавки, па след някой и друг месец му разпишат документа, че е готов за домашно лечение.

И да си му берат грижата роднините. Да му купуват лекарствата, да съблюдават дали ги пие редовно, да наблюдават денонощно за изменение в поведението му, което е сигнал за адекватна лекарска намеса, да са достатъчно силни и жизнеспособни да удържат евентуалното буйство...

То ако беше толкова чисто и просто, нямаше да има специалност психиатрия, бе! И психиатрични клиники нямаше да има. Не че ги имаме и че те отговарят на условията. Ето по тези въпроси искам отговор - защо болните са оставени на произвола
на собствената си съдба и на търпението на околните.

Администрацията на социалните грижи е бая окръглена, знам го от опит, изпитвала съм го на собствен гръб, знам какво ходене по мъките е от гише на гише и от елате утре до чакайте наш служител да ви посети, като последното е равносилно да чакаш от умрял писмо.

В случая получаваш хвърчаща бележка, че си бил посетен, т. е. била е посетена пощенската ти кутия. Ей това е един от начините, за които важи крилатата фраза “На луди ни направиха”.

Та продължавам да си питам - някой да се е замислял, че психично болните би трябвало да се водят не само на файл, ами и да има някакъв патронаж, чрез който да се държат под око? Ама очи в очи, не с пощенски гълъби.

Ако изписването за домашно лечение е ефективно, що няма присъда за домашно излежаване? Произнесена от съда и влязла в сила, не домашен арест, което е съвсем различно, пояснявам, защото знам, че точно тук ще опонират някои. Защото такива мерки доказано не са ефективни, не са.

Апропо, откъде ги вземат газовите и въздушните пушки и пистолети, а? Кой ще отговори? Как се купува каквото и да било оръжие в България, не беше ли едно от задължителните условия да си психично здрав? И психично здравият не е ли редно да държи оръжието си тъй, щото то да не стане обект на посегателство? И за черния пазар нещо някой? Шшшшт, да не дълбаем навътре в подсъзнанието, че не се знае какви розови слонове ще изпълзят от килерите. Но и здравната, и социалната система трябва хубавичко да бъдат разчовъркани, да се изхвърлят от тях веднъж завинаги гангренясалите привички за прехвърляне на проблемите от едната ръка в другата, защото и двете ръце черпят нашироко от джоба на данъкоплатеца.

А този данъкоплатец, освен това си задължение, понякога му се вменява и да отговаря за невменяемостта на роднина по пряка или съребрена линия.
И опряхме до обобщението, че не е луд, който яде зелника. И не психично болните имам предвид. Който им развързва ръцете, той е за връзване. Или не?
Е, на този въпрос си отговорете сами, преди от съседната къща някой тих и кротък до вчера комшия да започне да гърми на поразия, защото не си е пил хапчетата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,