Д-р Захи Хауас: 2017 г. ще знаем какво има зад тайната камера в Хеопсовата пирамида

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5903899 www.24chasa.bg
Д-р Захи Хауас СНИМКА: Румяна Тонeва

- Д-р Хауас, какво ви води у нас?
- Бях поканен от вашия министър на туризма да изнеса лекция на международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в София.
- Какво правите напоследък?
- В момента оглавявам научен екип за сканиране на пирамидите. Има група специалисти от Япония и Франция, както и от Каирския университет, чиято цел е да бъдат открити и проучени евентуални скрити пространства в пирамидите. Преди да поема работата по този проект, хората, които се занимаваха с него, дадоха пресконференция, че в източната част на Хеопсовата пирамида са засекли температурни различия - 5 градуса повече от останалите части на пирамидата. Тяхното предположение бе, че това се дължи на факта, че има скрита камера. Когато се правят подобни проучвания обаче, е много важно в тях да участват и египтолози. Защото, когато отидох на другия ден, след така обявената новина, веднага открих каква е причината за тези 5 градуса разлика.
- И каква беше причината за тези 5 градуса разлика?
- Един камък, който не е оригинален. Бил е реставриран и поставен през 1939 г. Използван е цимент и това е причината за температурната разлика. Написах статия за това. След което новият министър на антиките и древното наследство ме помоли да оглавя екипа за сканиране.
- Как върви работата, след като оглавихте тима?
- Преди две седмици хора от екипа ми казаха, че са открили още нещо.
- На същото място, където е камъкът от 1939 г. ли?
- Не. Както знаете, Хеопсовата пирамида има два входа. Главен вход и така наречения вход Ал Мамун (известен още и като входа на крадците, избит с таран по времето на абасидския халиф Ал Мамун през IX век - бел.ред.)
- Това реално е входът, през който сега туристите влизат в пирамидата, нали така?
- Точно така. Екипът каза, че зад този вход след сканирането е засякъл наличието на кухина. И още една кухина, която се намира близо до североизточния ъгъл на пирамидата. Те смятат, че тези кухини са тайни камери.
- Но вие не смятате така?
- Не. Защото знаете ли как е построена Хеопсовата пирамида? Сърцевината на пирамидата, нейната основа е монолитна скала. Около 8 метра. Върху нея е построено всичко останало - съответно с малки блокове и големи блокове. При това положение
би могло да има
кухини навсякъде
Затова им казах, че трябва да продължат със сканирането, докато не е ясно със сигурност колко големи са тези кухи пространства. Ако знаем големината, тогава можем да преценим дали това са тайни камери, някакви стаи, или не. До два месеца ще имаме резултатите.
- Вие се занимавахте и с друг проект за скрити помещения в същата пирамида. Спомням си, че преди време роботът Джеди, наречен така на името на прорицателя на Хеопс, бе пуснат по един дълъг и тесен коридор, пропълзя 60-ина метра и стигна до каменна врата. Пробихте дупка и вкарахте ендоскопска камера, която откри малко тайно помещение, но следваше ново препятствие - солиден каменен блок. Това ли е краят на историята?
- Надяваме се, че през 2017 г. ще успеем заедно с английския екип, който работи по този проект, да разберем какво се крие зад тази тайна камера. Продължавам да вярвам, че може би някъде там е истинската погребална зала. Но аз участвам и в други проекти.
- Какви са те?
- Знаете, че в Долината на царете има гробници, които така и не са открити. Това са гробниците на Аменхотеп I, Тутмус II, Рамзес VIII... Освен това всички кралици от XVIII династия са погребани там. Сформирах група, която е въоръжена с най-нова техника за подземно сканиране и фотографиране и започваме работа другия месец. Когато спрях разкопките през 2010 г.,
търсех гробницата
на Анхесенамон,
вдовицата на Тутанкамон, която след това се омъжва за цар Ейе. Тя също е погребана там и сега ще продължа да търся нейната гробница.
- Когато излезе новината, че зад една от стените в гробницата на Тутанкамон има друга погребална камера и там вероятно е тялото на Нефертити, вие реагирахте отрицателно. Защо сте против тази хипотеза?
- Това е тотално погрешна теория. Зад тази стена няма нищо.
- Защо сте така убеден?
- Първо, защото видях резултатите от замерванията, направени с японския радар. След това дойоха и американците с техния радар, от “Нешънъл джиографик”. Видях и техните изследвания. Там няма нищо. Освен това мисля, че Нефертити не е в Долината на царете.
- Знаете ли, миналата година бях в Кайро. На пирамидите нямаше никого, беше толкова тихо. Почувствах се като пътешественик от XIX в. Каква е ситуацията в Египет в момента, мисля, че все още страдате от липса на туристи?
- Да, страдаме от липса на туристи, защото хората се страхуват. Но ви уверявам, че в Египет е напълно сигурно. Обикалям света, за да уверя хората в това и за да се опитам да ги убедя да се завърнат като туристи в нашата страна. Знаете ли, преди време към мен се обърнаха от една голяма туристическа компания. Поискаха да чета лекции на чуждестранни посетители. Направиха страшна реклама в Америка. Слоганът беше: “Елате и ще се срещнете със самия Захи Хауас”.
- И какво стана? Дойдоха ли хора?
- 2600 американци дойдоха.
- Специално заради вас?
- Да, и имаха най-доброто си преживяване. Спомен за цял живот! Изводът от това е, че Египет е сигурна дестинация. Абсолютно сигурна! И това искам да кажа и на хората в България. Всички археологически места и забележителности в Египет са напълно защитени и сигурни.
Нито един турист
не е загинал
Затова приканваме хората да се завърнат. Нуждаем се от това. Приходите от туризма са ни изключително важни за реставрация, съхранение и опазване на всички тези ценности и паметници от древността, които имаме. А в момента строим и най-големия музей в света.
- До пирамидите в Гиза?
- Да, ще бъде готов до две години. Този месец получихме нов заем от Япония за 420 млн. долара, а египетското правителство отпусна още 100 млн.
- Това значи, че Тутанкамон ще има нов дом?
- Точно така и мисля, че ще се чувства много добре там.
- А как ли се е чувствал със счупена брада? Докато бях в Кайро, ми разказаха много тъжна история за инцидент с погребалната маска.
- О, за това грешката беше на реставратора. Не си беше свършил работата както трябва, освен това бе използвал епоксидна смола, за да я закрепи, което е много лошо. Но след това дойде германски реставратор, който оправи брадата, намести я както трябва и сега всичко е наред. Между другото, знаете ли, когато кажете името Египет, каква е първата асоциация на хората по света?
- Пирамидите?
- Не. На първо място е Тутанкамон. Заради златото, мистериите и всичко около откритието. Пирамидите са на второ място. На трето място е Сфинксът, на четвърто...
- Захи Хауас?
- Не, на четвърто място са йероглифите, Захи Хауас е на пето място. Извън шегата, нека споделя нещо. Това, което винаги е привличало хората в Египет, е мистерията. Например много хора вярват, че под Сфинкса има нещо.
- А какво има под Сфинкса?
- Правих специални проучвания, сондажи. И това, което открих, е, че
Сфинксът лежи
върху солидна скала.
Нищо не се крие отдолу
Но въпреки това хората вярват. Много трудно се отказват от тези теории.
- Да, но сам казахте, че мистерията е това, което привлича. Мистерията би ви помогнала и сега в това, което се надявате - да възстановите туристическия интерес към Египет.
- Съгласен съм, но на първо място смятам, че хората трябва да знаят истината. Защо хората вярват във всички тези невероятни неща? Защото са ги прочели някъде. Има толкова много книги, в които са написани неверни неща.
- Например? Кои са неверните факти?
- Например пише, че Хеопс е управлявал 22 г., а пирамидата му е построена от 2,3 милиона блока, докарани от 10 км и работниците се трудели, когато реката прииждала, което значи три месеца в годината. Така излиза, че древните египтяни би трябвало да местят по един огромен блок на секунда. И тъй като това не е в рамките на човешките способности, нито на каквато и да било техника, значи извънземните са построили пирамидите. Така си мислят хората, подведени от фактите в книгите. Но всички тези факти не са верни. Затова и заключенията са погрешни. Сега вече разполагаме с доказателства, че Хеопс е управлявал не 22, а 44 години. Неговата пирамида е построена с не повече от един милион блока и всички те са от самото плато на Гиза. И освен това открих гробовете на работниците на пирамидите, от които излязоха доказателства, че тези хора са работили всеки божи ден. Сега вземете всички тези факти, които хората не знаят или просто пренебрегват, погледнете ги отново и ще видите, че
в строежа на
пирамидите няма
място за извънземни
Били са изградени изцяло с човешки труд.
- А мумията на Тутанкамон крие ли още някакви тайни?
- След всички проучвания, които направихме, мисля, че няма повече големи тайни. Имам хиляда снимки на всичко в тази мумия, показващи всеки най-малък детайл. Открих как е умрял, оказа се, че не е убит, както се смяташе по-рано заради онази малка дупка в черепа. Но все пак ще се съглася, че има мистерия в тази мумия. И мистерията идва от там, че все нещо ново биваше откривано през годините. Може би след време, когато разполагаме с още по-нови технологии, ще можем да разкрием още нещо. Но в общи линии фактите са ясни.
- Няма мистериозна смърт, а банална инфекция, така ли?
- Бил е дюстабанлия, имал е лошо оросяване на крайниците, кръвта почти не е достигала до пръстите му. Освен това е бил болен. Страдал е от малария. Това, което открихме в левия му крак, е следа от инцидент, който се е случил часове преди смъртта му. По всяка вероятност е бил с колесница на лов в пустинята на Мемфис. Защото смятам, че там е живял, а не в Луксор.
- В крайна сметка, кое го е убило - маларията или инцидентът с колесницата?
- Умрял е вследствие на инцидента, защото е бил твърде слаб и изнемощял заради маларията.
- И като сме подхванали темата за фараонските болежки, сещам се, че вие бяхте човекът, развенчал мита за красотата на царица Хатшепсут. Била е диабетичка, нали?
- Да, страдала е от силен диабет, била е много дебела. Но в крайна сметка
Хатшепсут
умира от рак
Всички истории, че Тутмус III я е убил, на практика не са верни. Защото имаме доказателства, че разрушаването на нейните паметници се случва в края на управлението на Тутмус III. Но хората, които са го направили, всъщност са я мразили заради това, че е сменила религията, вярванията им. Дотогава всеки фараон е трябвало да бъде мъж. Не жена. Но мъжът фараон не е могъл да управлява без жена. Жените са били много важни, но са имали точно определена роля. Не и да царуват.
- Тоест на жените е било отредено винаги да бъдат на второ място?
- На второ място, но всъщност това е било първото място. Защото женските очи плачат за бога Хор - първия фараон. От тези сълзи тръгва великата река Нил. Жената представлява богинята Хатхор - съпругата на Хор, тя издига Слънцето. Тя е съпруга на господаря и майка на новия господар. Без жената и нейната роля няма общество.
- И изведнъж Хатшепсут решава да промени всичко това, заставайки начело?
- Точно така. Затова омразата към нея е била огромна. И затова са разрушили всичките й паметници.
- А не е била и хубава. Със скенера ли открихте това?
- Да, била е наистина твърде дебела. Преди се беше наложило мнението, че е голяма красавица, и много жени се ласкаеха да бъдат сравнявани с нея. След като направихме това откритие, вече престанаха да казват, че приличат на нея.
- Между другото, къде ви е шапката? Заради нея започнаха да ви наричат египетския Индиана Джоунс.
- Оставих я в Египет. Има една компания, която ще започне да произвежда реплики на моята шапка съвсем скоро.
- Точни копия?
- Да, с моята снимка и подпис. Ще се продават по цял свят, както и в Египет, разбира се.
- На каква цена?
- 35 долара парчето. Почват да ги продават другата седмица. Следващия път, като се видим, специално ще ви подаря една.
- Дотогава ще сте станали милионер от шапката си.
- Не, реших печалбата от всяка продадена шапка да отива по сметка в онкологичната клиника в Луксор.
- Като говорим за добри дела, вярвате ли, че България и Египет могат да бъдат партньори в туризма?
- Конференцията, в която участвам е добър пример за това, че можем да имаме добра кооперация в тази насока. И както казах, надяваме се българите да започнат да посещават отново Египет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как децата ни да станат добри хора

    Този въпрос - как децата ни да станат добри хора, вероятно е сред най-трудните. И за родителите, и за учителите, и за обществото. И съвсем не са празни приказки усилията в тази посока. Затова е и съвсем естествено най-после българското училище да се обърне отново към възпитанието на качества и ценности, с които едно дете може да стане добър човек.
  • 111-ото място не е вярно!

    Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.